For deg som er tillitsvalgt: Spørsmål og svar om korona-avtale inngått i for medlemmer i kommunene (KS)

Delta inngikk i desember en midlertidig avtale for kommunesektoren som skal sikre tilstrekkelig bemanning under koronapandemien. Her finner du svar på spørsmål om avtalen.
Delta inngikk i desember en midlertidig avtale for kommunesektoren som skal sikre tilstrekkelig bemanning under koronapandemien. Her finner du svar på spørsmål om avtalen. Foto: NTB

Delta har samlet spørsmål og svar om avtalen om utvidet kompensasjon for overtid og merarbeid i forbindelse med koronapandemien.

Vi oppdaterer artikkelen dersom vi mottar flere spørsmål om avtalen. 

Dette er avtalen

  • Delta har inngått en ny midlertidig avtale for kommunesektoren som skal sikre tilstrekkelig bemanning under koronapandemien.
  • Avtalen er tredelt og utvider blant annet rammene for overtid og kompensasjon ut april 2022.
  • Les mer om avtalen
  • Last ned avtalen (PDF)

1. Hvem kan inngå avtalen?

Delta inngikk den sentrale avtalen 20. desember 2021. Partene lokalt må avtale hvorvidt avtalen skal tas i bruk i kommunen eller fylkeskommunen, etter en vurdering av om det er behov for å mobilisere arbeidskraft som følge av koronasituasjonen.

2. Hvordan tilslutter Delta lokalt seg avtalen?

Det er opp til den enkelte kommune og de hovedtillitsvalgte å inngå avtalen lokalt. Både arbeidsgiver og hovedtillitsvalgt må være enige. Avtalen gir ikke en gjensidig rett eller plikt til å inngå avtalen, man skal være enig om det. Videre kan hver av partene si opp avtalen med 1 måneds varsel.

3. Når gjelder avtalen?

Den sentrale avtalen mellom Delta og KS gjelder fra 20. desember 2021 til 30. april 2022. Den lokale avtalen vil gjelde fra datoen den inngås lokalt. Dette betyr at bestemmelsene og satsene for kompensasjon i avtalen først vil gjelde fra når hovedtillitsvalgt inngår avtale med arbeidsgiver lokalt.  Den har ikke tilbakevirkende kraft.

4. Hva med pensjonister og medlemmer som er gått av med særaldersgrense, er de regnet med i denne avtalen?

Her må man skille på om pensjonert personell ansettes på ordinære vilkår eller ansettes på pensjonistlønn.

Alle yrkesgrupper innen offentlig helsetjeneste kan jobbe under koronakrisen uten å få pensjonen redusert, forutsatt at man har offentlig tjenestepensjon. Regjeringen har i forbindelse med pandemien vedtatt et unntak som gjør dette mulig. Unntaket gjelder frem til 1. juli 2022. Unntaket gjelder ikke bare helsepersonell, men alle yrkesgrupper i offentlig helsetjeneste, også renholdere og assistenter, noe som betyr at alle som for eksempel jobber på et sykehjem er omfattet av det midlertidige unntaket.

Pensjonert personell som ansettes på vanlige vilkår i offentlig helsetjeneste, vil da kunne omfattes av korona-avtalen der denne er avtalt å gjøres gjeldende.

Pensjonert personell som har inngått avtale om pensjonistlønn omfattes ikke av koronaavtalen. Per 1. januar 2022 er pensjonistlønn 224 kr. per time.

Fra 1. januar kan pensjonert personell i skoler og barnehager som har inngått avtale om pensjonistlønn jobbe for 300 kr. per time.

Les gjerne mer om dette her: Pensjonister kan jobbe under koronakrisen uten å tape pensjon - KLP.no

5. Er det frivillig å jobbe overtid?

Arbeidsgiver kan pålegge overtid innenfor de ordinære rammene for overtid i aml § 10-6, der det foreligger et særlig og tidsbegrenset behov det. Overtidsarbeid utover rammene i aml § 10-6 (4) er frivillig for den enkelte arbeidstaker, jfr. korona-avtalens pkt. 2.2. Dette betyr at du skal si deg villig til det i hvert enkelt tilfelle. Avtalen sier videre at arbeidsgiver så langt det er mulig skal benytte seg av arbeidstakere som ønsker å jobbe merarbeid/overtid.

6.  Når gjelder de nye overtidssatsene?

De gjelder for ekstraarbeid og merbelastninger som er koronarelatert og er definert som overtid eller merarbeid innenfor rammene i avtalen.  For merarbeid, er det avtalt et innslagspunkt på 20 timer for den enkelte uke. For eksempel vil en deltidsansatt med 15 timer avtalt arbeidstid en uke kunne utføre fem timer merarbeid med ordinær betaling. Dersom vedkommende utfører merarbeid utover dette, vil arbeid som overskrider en samlet arbeidstid på 20 timer den aktuelle uke betales med de nye satsene. For ansatte i full stilling, vil overtidssatsen slå inn fra første time forutsatt at overtidsarbeidet er relatert til koronapandemien og avtalen er gjort gjeldende. Satsene gjelder også for overtid i forbindelse med utrykning på hjemmevakt.

7. Har de som allerede har fått flere vakter enn stillingsstørrelsen tilsier i avviksturnusen, krav på kompensasjon etter avtalen?

Dersom disse vaktene kunne vært pålagt som merarbeid innenfor arbeidsgivers styringsrett, vil vakter utover stillingsstørrelsen omfattes av avtalen. Merk også virkningstidspunkt for lokal avtale, jfr. spørsmål 3.

8. Er det noen som kan ha fortrinn til merarbeid/overtid?

Dette tar ikke avtalen direkte stilling til, og vi anbefaler at partene drøfter dette lokalt.

Vår anbefaling er at økt belastning fordeles mest mulig jevnt. Arbeidsgiver skal så langt det lar seg gjøre benytte ansatte som ønsker å jobbe merarbeid/overtid. Arbeidsgiver bør på et så tidlig tidspunkt som mulig skaffe seg oversikt over hvilke arbeidstakere dette er.

9. Hvorfor er det avtalt at grensen for samlet arbeidstid på 16 timer kan utvides med inntil en time ekstra i forbindelse med vaktskifte?

Dette fordi det kan være behov for å sikre tilstrekkelig tid til overlapping, og for at påtroppende skift skal få den nødvendige oversikt.  

10. Kan kommunen velge å inngå annen avtale med tillitsvalgte?

Nei, dette fremgår av avtalen slik: Det er ikke anledning til å inngå lokal avtale med avvikende avtalevilkår, jfr. Hovedavtalen del A § 4-5, 1. ledd og arbeidstvistloven § 6.

11. Hva legger partene i at det jevnlig skal forelegges oversikt over alle medlemmers samlede arbeidstid?

Dette bør drøftes lokalt ut fra hva som vil være hensiktsmessig med hensyn til lokale forhold. Avtalen gir uansett en rett for tillitsvalgte å få forelagt slik oversikt på forespørsel.

12. Vil vikarer som ikke har fast tilsettingsforhold  få  ekstra kompensasjon ut fra denne avtalen?

Delta mener at merarbeid vikarer jobber utover 20 timer per uke skal kompenseres i henhold til avtalen.

13. Dersom man blir syk på en slik type overtidsvakt, får man da overtidslønnen?

Nei. Her gjelder de samme regler som ellers, overtidstillegget betales kun for faktisk arbeidet tid.

14. Undervisningspersonell, hva med fagarbeidere som stepper inn som vikar?

Fagarbeidere vil normalt omfattes av avtalens del 1 dersom de jobber merarbeid eller overtid som omfattes av koronaavtalen i sin ordinære stilling. Der fagarbeidere går inn og tar vikartimer som lærer uten godkjent utdanning, skal man lønnes etter formelen for undervisningstimelønn i HTA § 12.4. Fagarbeidere vil normalt ikke omfattes av del II da de ikke er tilsatt i minst 60 % stilling som undervisningspersonell.

15. Gjelder avtalen pedagogisk ledere/barnehagelærere?

Ja, de vil være omfattet av avtalens del I, men vil ikke falle innunder del II i avtalen, med mindre de jobber som undervisningspersonell og følger særavtale SFS 2213.

16. Kommer pedagogiske ledere i avtalen som undervisningspersonalet?

Disse vil i utgangspunktet falle innunder del I i avtalen. Det er kun de som er ansatt i skolen og som følger særavtale SFS 2213 som vil omfattes av del II for undervisningspersonell.

17. Om arbeidsgiver pålegger overtid selv om du har sagt nei, vil ikke dette være frivillig. Kan arbeidsgiver likevel pålegge overtid da?

Her vil det være forskjell på om det pålagte arbeidet er innenfor gjeldende rammer for overtidsarbeid i loven, eller man er over på de utvidede rammene korona-avtalen gir adgang til.

Som hovedregel vil arbeidsgiver innenfor lovens normale grenser for overtid og vilkårene for bruk av overtid er til stede kunne pålegge en ansatt å jobbe overtid. Har man inngått denne avtalen lokalt, vil man da også få de økte overtidssatsene forutsatt at arbeidet handler om mobilisering av ekstra arbeidskraft som følge av koronapandemien.

Arbeidsmiljølovens rammer i § 10-6 (4) for overtid og samlet arbeidstid gjelder fortsatt, men i tillegg er det i denne avtalen avtalt utvidede rammer for overtidsarbeid. Forutsetningen for overtidsarbeid etter de utvidede rammene er imidlertid at det skal være frivillig for den enkelte ansatte, og den ansatte skal derfor samtykke i hvert enkelt tilfelle til slikt arbeid. 

18. Finnes det retningslinjer for hva som er koronarelatert fravær, med tanke på bruk av korona-avtalen?

Det er ikke laget noen konkrete retningslinjer for hva som defineres som koronarelatert fravær fra de sentrale partene. Hensikten med avtalen er å mobilisere arbeidskraft for å sikre tilstrekkelig personell og nødvendige forsvarlige tjenester under pandemien. Det er vanskelig å gi detaljerte retningslinjer for dette. Her må det gjøres konkrete vurderinger lokalt. Der man har avtalt at avtalen skal tas i bruk, er det viktig å ha gode og åpne prosesser mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver ved slike vurderinger. Vi viser også til KS sin nettside - Mer informasjon om "korona-avtalen" - KS.

Dersom tillitsvalgte har behov for rådgivning om dette, oppfordres de til å ta kontakt med sitt regionskontor eller Delta Direkte.  

19. Vil avtalen kunne gjelde kun for noen områder i kommunen?

Delta mener at avtalen skal gjelde i hele kommunen der den tas i bruk, og at det ikke skal skilles mellom ulike områder eller sektorer. Videre er avtalens forutsetning at økt behov for arbeidskraft skal være koronarelatert.

Det betyr at det kan være områder i kommunen hvor ansatte jobber merarbeid/overtid, men at det ikke er relatert til koronasituasjonen. Her vil de heller ikke ha krav på de forhøyede satsene. Det er også viktig å understreke at det er arbeidsgiver som har styringsrett på bruk av overtid, overtidsarbeid er ikke noe ansatte «har krav» på. Men de vil ha krav på den økte satsen der de blir beordret til merarbeid/overtidsarbeid for fravær som er koronarelatert, og hvor arbeidsgiver vurderer at det er behov for å sette inn personell.

Har du flere spørsmål?

Tillitsvalgte som har spørsmål om avtalen kan ta kontakt med sitt regionkontor eller Delta Direkte