Ny høyesterettsdom: Ansiennitet fortsatt viktig prinsipp ved nedbemanninger

Lurer du på hvilken betydning ansiennitet skal ha ved nedbemanning etter Skanska-saken? I denne saken kommer Høyesterett med viktige avklaringer om ansiennitet ved nedbemanninger. I tillegg stiller Høyesterett strenge krav til arbeidsgivers saksbehandling. Dommen er viktig for Deltas tillitsvalgte å kjenne til.
Høyesterett avsa 28. februar dom i den såkalte «Skanska-saken». Skanska hadde nedbemannet med ca 50 ansatte. Ved utvelgelsen av overtallige la Skanska i stor grad vekt på kompetansen deres, for å sikre fremtidig konkurranseevne. Seks av arbeidstakerne tok ut søksmål om oppsigelsenes gyldighet, fordi ansiennitet ikke var tilstrekkelig vektlagt ved den konkrete utvelgelsen.
Det sentrale spørsmålet i saken var hvor stor vekt ansiennitet skulle ha ved utvelgelsen av overtallige ansatte. Skanska var omfattet av Hovedavtalen mellom LO og NHO. § 8-2 regulerer ansiennitet ved oppsigelse på grunn av nedbemanning. Bestemmelsen i Hovedavtalen kommer derfor i tillegg til de alminnelige saklighetskravene etter arbeidsmiljøloven § 15-7.
Selv om dommen gjelder forståelsen av en bestemmelse på et annet tariffområde enn dem som gjelder for Deltas medlemmer, er den relevant ut over den konkrete saken fordi mange hovedavtaler i privat sektor er bygd opp på lignende måte.
Ansiennitet er fortsatt utgangspunktet
I dommen slår Høyesterett fast at ansiennitetsprinsippet står i en særstilling på tariffrettslig område, som det ikke har etter arbeidsmiljøloven § 15-7. Enhver vurdering av hvem som skal sies opp skal derfor starte med ansiennitet. Dette er viktig avklaring. Høyesterett avviste også at det er tilstrekkelig å la ansiennitetsvurderingen være en sluttkontroll, slik NHO argumenterte for.
De seks ansatte vant frem med at oppsigelsene var ugyldige. Det er verdt å merke seg at Høyesteretts begrunnelse var at saksbehandlingen generelt var svært mangelfull og det gjorde at det ikke var mulig å gjennomføre en domstolskontroll på en forsvarlig måte. Det var altså ikke betydningen av ansiennitet som avgjorde saken, men Høyesterett har prinsipielle uttalelser om ansiennitet som utvalgskriterium som er viktig å ha med seg.
Hva betyr dommen for senere nedbemanninger?
På bakgrunn av dommen, gir Deltas advokater følgende råd til tillitsvalgte i nedbemanningsprosesser:
- Ikke gå med på at utvalgskriterier rangeres (med mindre ansiennitet settes først)
- Ikke gå med på subjektive kriterier. Hvis det likevel brukes, krevde Høyesterett at det må underbygges med solid dokumentasjon. Utfordre arbeidsgiver på det i møter på vegne av medlemmer som er utpekt som mulig overtallige
- Hvis arbeidsgiver likevel rangerer utvalgskriterier eller bruker subjektive kriterier, så nedfell uenighet skriftlig i protokollen. Høyesterett la stor vekt på at det var lokal enighet, i motsetning til lokal uenighet.
- Sosiale og andre hensyn hos den enkelte arbeidstakeren må alltid trekkes inn før oppsigelse finner sted.
- Still klare krav til arbeidsgiver om saksbehandlingen. Høyesterett legger stor vekt på om det har vært en grundig og forsvarlig saksbehandling, og det er arbeidsgiver som må sørge for at de er oppfylt.
Vær i forkant av omstillingsprosesser
- Delta anbefaler at tillitsvalgte er sterke pådrivere for at medlemmer får en kontinuerlig kompetanseutvikling for å være relevante i arbeidsforholdet sitt. Det blir enda viktigere med denne dommen. De tillitsvalgte må være tydelige på det overfor arbeidsgiver, men også understreke hvor viktig det er med kompetanseutvikling overfor egne medlemmer.
- Delta anbefaler at tillitsvalgte er oppmerksomme når arbeidsgiver vil revidere eller lage nye kompetanseplaner. Slike nye planer kan i neste omgang brukes som argument for at nåværende ansatte ikke har den rette kompetansen.
Etter advokatene i Deltas vurdering er det ikke noe i dommen som endrer på det som Deltas tillitsvalgte har lært om ansiennitet som utvalgskriterium ved nedbemanning. Vi viser særlig til det som ble gjennomgått på nettverkssamlingene høsten 2018 (se huskelisten). Det betyr at tillitsvalgte skal fremholde samme synspunkter som tidligere.
> LAST NED: Huskeliste ved nedbemanning (PDF)
Deltas advokater har også laget en nærmere gjennomgang og vurdering av Skanska-dommen:
> LAST NED: Kommentar til Skanskadommen
Ta kontakt med Delta Direkte eller ditt regionkontor hvis du trenger hjelp og mer informasjon.