Delta krever at førstelinja må få gratis munnbind

Regjeringen og Helsedirektoratet anbefaler munnbind i utsatte områder, og på offentlig transport - særlig i Oslo og Indre Østfold.
Regjeringen og Helsedirektoratet anbefaler munnbind i utsatte områder, og på offentlig transport - særlig i Oslo og Indre Østfold. Foto: NTB Scanpix/ Thomas Brun

Regjeringen anbefaler munnbind på offentlig transport. Delta frykter at dette kan gå utover økonomien til lavtlønte og arbeidstakere i førstelinja mot koronaviruset.

Myndighetene anbefaler hjemmekontor til arbeidstakere som har mulighet til dette for å lette på trykket på kollektivtransport i de større byene, men det er fremdeles mange som er avhengig av nettopp buss, trikk og tog for å komme seg på jobb. I Oslo og Indre Østfold oppfordres nordmenn til å bruke munnbind i kollektivtrafikken - særlig i rushtiden.  Dette rådet gjelder for øyeblikket i et tidsrom på 14 dager, men både steder og tidsrom kan endres ut i fra hvordan smittesituasjonen utvikler seg.  

Delta krever derfor gratis munnbind til utsatte grupper.

— Dette er et viktig krav. Det bør gjelde alle innenfor helse-, omsorg,- , renhold og andre grupper som har roller der de er førstelinja i kampen mot covid-19, sier Deltas nestleder Trond Ellefsen. 

Stive priser for munnbind

I dag kan man få kjøpt både kliniske engangsmunnbind og tøymunnbind. Sistnevnte kan da vaskes og brukes flere ganger. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at om tøymunnbindet er av god kvalitet så kan disse være en god løsning - både for miljøet og lommeboka.

Engangsmunnbindene har siden april økt markant i pris, og flere politikere og fagforeninger har gått ut og varslet at dette kan føre til sosial ulikhet der lavtlønte ikke har råd til å beskytte seg. 

- Innkjøp av munnbind for å komme seg til og fra jobb, kan ramme mange uforholdsmessig hardt økonomisk. Det er urettferdig dersom de selv må bære denne kostnaden for å gjøre en viktig jobb for fellesskapet. Derfor krever Delta gratis munnbind til utsatte yrkesgrupper, sier Deltas leder Lizzie Ruud Thorkildsen.