Gjennomslag for overgangsordning for nasjonal paramedic

Overgangsordningen er en viktig annerkjennelse av ambulansearbeidere med nasjonal paramedisin-kompetanse.
Overgangsordningen er en viktig annerkjennelse av ambulansearbeidere med nasjonal paramedisin-kompetanse. Foto: NTB

Overgangsordningen for nasjonal paramedic er endelig på plass.

Trond Ellefsen og Ola Yttre.jpeg
Deltas forbundsleder Trond Ellefsen og Ambulanseforbundets leder Ola Yttre.

Delta og Ambulanseforbundet i Delta har i flere år jobbet for å få på plass en overgangsordning som gir autoriserte ambulansearbeidere med videreutdanning i paramedisin (nasjonal paramedic) mulighet til autorisasjon som paramedisiner.  

– For Delta er dette en viktig dag og en viktig anerkjennelse av ambulansearbeidere med nasjonal paramedic-kompetanse. Vi er meget fornøyd med at regjeringen har lyttet til våre innspill. Den nye ordningen er nesten identisk med høringssvaret til Delta, og er blitt langt mer rettferdig og forutsigbar, sier Trond Ellefsen, forbundsleder i Delta.

Overgangsordning fram til 2030

Ett av Deltas krav i høringsrunden var blant annet at det skulle være lang nok tid, fram til 2030, for å oppfylle kriteriene for overgangsordningen og at ambulansearbeidere med sykepleierutdanning også faller innenfor ordningen. Dette har vi fått aksept for.

LES OGSÅ: Deltas høringssvar vedrørende paramedisin (pdf)

– Dette betyr mye for våre medlemmer og er en viktig seier for Ambulanseforbundet i Delta, understreker Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet.

– Vi har hele tiden vært tydelige på at en autorisasjon for paramedisinere må innebære en slik overgangsordning. Vi ser med glede at våre innspill er fulgt opp ganske ordrett i den nye forskriften, sier Yttre.

Forskrift om overgangsordning med særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere

Nedenfor følger en omtale fra forskriften om hvem som blir omfattet av ordningen:

«Søker har rett til autorisasjon som paramedisiner etter helsepersonelloven dersom søker innen 1. januar 2030:

a) har autorisasjon som enten ambulansearbeider eller sykepleier

b) har bestått videreutdanning i paramedisin med 60 studiepoeng eller master i prehospitale tjenester med 120 studiepoeng, som ble påbegynt før denne forskriften trådte i kraft

c) har oppnådd minimum 5 års yrkeserfaring fra prehospital tjeneste i 100 prosent stilling eller tilsvarende omfang i deltidsstilling, etter tildelt autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier

d) har minimum 50 prosent av yrkeserfaringen etter bokstav c fra pasientnært arbeid og

e) har gjennomført minimum 50 prosent av yrkeserfaringen etter bokstav c etter bestått videreutdanning, dersom søker har bestått videreutdanning i paramedisin.

Søker må i tillegg oppfylle vilkårene etter helsepersonelloven § 48 andre ledd.

For søker som er i permisjon eller har annet fravær fra utdanning eller tjeneste 1. januar 2030 og har mindre enn ett års gjenstående utdanning eller yrkeserfaring for å oppfylle kravene etter første ledd, er fristen ett og et halvt år fra søker er tilbake i utdanningen eller tjenesten.»

Les forskriften:

Fakta om overgangsordningen

  • Regjeringen har vedtatt en overgangsordning som gir ambulansearbeidere og sykepleiere etter nærmere vilkår rett til autorisasjon som paramedisinere, selv om de ikke har gjennomført bachelor-utdanning i paramedisin.
  • For søkere med autorisasjon som enten ambulansearbeider eller sykepleier, stilles det krav om enten videreutdanning i paramedisin eller master i prehospitale tjenester og 5 års yrkeserfaring fra prehospitale tjenester.
  • For søkere med autorisasjon som både ambulansearbeider og sykepleier stilles krav om 5 års yrkeserfaring fra prehospitale tjenester, men ikke krav om formell utdanning innen paramedisin. De nærmere vilkårene går frem av forskriften.
  • Utdanningen må være påbegynt nå når denne overgangsordningen vedtas, og alle krav til utdanning og yrkeserfaring må være oppfylt innen 1. januar 2030.

Kilde: Overgangsordning for paramedisinere - regjeringen.no