Første felles styremøte Brannforbundet og Ambulanseforbundet avholdt
11.-13. juni var de to blålysorganisasjonene i Delta samlet til felles styremøte for første gang. Dette for å drøfte felles utfordringer og for å inngå tettere samarbeid.
- Det skjer mye innen brann og ambulanse og vi ønsket å ha en felles samling for å ta opp en del tema innen beredskap og arbeidsfordeling. Det er liten tvil om at arbeidsoppgavene krysser hverandre, sier leder i Brannforbundet, Trond Busterud.
Gråsoner for oppdrag
Blant tema som skal tas opp er PLIVO-instruksen (pågående livstruende vold) som gir nødetatene en handlingsplikt til å gripe inn i farlige situasjoner med overdreven bruk av vold. Treninger og øvinger varierer og samhandling lokalt er ofte fraværende.
- Dette er et nasjonalt problem som Brannforbundet og Ambulanseforbundet ønsker å gjøre noe med. Dette må formidles til politikere og helsedepartementet. Hvilke oppgaver skal brannvesenet og ambulansetjenesten ha og hvilke oppgaver skal vi ikke ha, sier Busterud.
Brannvesenet bruker stadig mer tid og ressurser på å utføre helseoppdrag. En del av disse er utrykninger med hjertestarter for å påbegynne HLR hvis brann kommer til pasienten før Ambulansen rekker fram. Enkelte helseforetak ser ut til å «hvile» seg på brannvesenet og reduserer eller trekker ambulansene lengre unna. De to organisasjonene skal gå sammen om å jobbe for å rette søkelyset på dette økende problemet.
- Brannvesenet i Norge redder flere liv på helseoppdrag enn ved brannredning. Om lag halvparten av våre oppdrag er knyttet opp mot helse. Vi påtar oss en rolle som helsearbeider. Vi gir for eksempel oksygen, og har ikke forutsetning for å avgjøre hvem som skal ha det. Det er et tankekors, sier Busterud.
Bærehjelp for ambulanse
Et annet tema som Brannforbundet ønsker å ta opp med Ambulanseforbundet er den økende mengden med bæreoppdrag branntjenesten får fordi ambulansepersonellet ikke klarer å håndtere dette selv. Noen av oppdragene er uproblematiske og en del av brannvesenets oppgaver for eksempel i ulendt terreng. Andre oppdrag er akutte og burde vært løst av Ambulansepersonellet selv.
Ambulanseforbundets leder mener også at noe må gjøres. Ambulansepersonell må kunne håndtere akutt redning med forflytning. Han er ikke fremmed for at også ambulanse må ha fysiske krav inn i utdanningen. Ambulanse bør også ha krav til responstid på linje med brann.
- Det kan nevnes at nødetatene brann, ambulanse og politi har gått sammen om å arrangere frokostmøte torsdag under Arendalsuka, hvor debatten dreier seg om hverdagsberedskap og samfunnssikkerhet. Her deltar jeg og lederen for Brannforbundet i Delta, sier leder for Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre, og nevner at det også er planer om å ta et møte med Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet. Målet er å få på plass en helhetlig beredskapsplan.
Frank Grydeland, konserntillitsvalgt i Helse Midt-Norge, var med på styremøtet til Ambulanseforbundet for å informere om valgkomitéen, om suppleringsvalg i 2018 og om nytt valg i 2019. Med på styremøtene til begge forbundene var også seniorrådgiver Torhild S. Johannessen i Delta.