Beredskapssamarbeid etablert
Nødetatsorganisasjonene har funnet tonen. Samarbeider om felles saker og utspill.
Ambulanseforbundet, Brannforbundet og Politiets Fellesforbund har funnet sammen. Det siste halvåret har lederne Ola Yttre, Trond Busterud og Sigve Bolstad hatt flere møter og samtaler om saker av felles interesse.
Felles interesse
Brann skal ikke erstatte ambulanse
En av sakene som Brannforbundet og Ambulanseforbundet har diskutert er at brann blir benyttet stadig oftere opp mot helseoppdrag.
- Det er positivt at vi kan bistå i forbindelse med akutte hendelser som hjertestans, da vi har kompetanse innen førstehjelp. Likevel er vi tydelig på at brann skal være et supplement til ambulanse, sier Trond Busterud, leder for Brannforbundet.
Det går ut over de som er deltidsansatt i brannberedskapen. Arbeidsgiver nøler med å slippe brannkonstabler på deltid til oppdrag utenfor primæroppgaver. Jo flere oppdrag utenfor primæroppgavene, dess mer vanskelig blir det å være deltids brannkonstabel da hovedarbeidsgiver blir mer restriktiv.
Et supplement
- Helseforetakene hviler seg på at brann hjelper til når de nå reduserer antall ambulanser. Liv og helse er primæroppgavene til kommunene, og dette er tydeliggjort gjennom samhandlingsreformen. Når AMK sender ut melding og vi er nærmere ulykkesstedet enn ambulanse, sår rykker vi naturligvis ut. Vi er positiv til å være et supplement, men det er ikke forsvarlig at vi overtar ambulanseoppdrag, selv om vi gir nødvendig førstehjelp til fagpersonell kommer på plass, sier Busterud.
Han mener at staten skyver det økonomiske ansvaret over på kommunene, og strengt tatt burde det vært refundert.
Han får medhold av Ola Yttre, leder av Ambulanseforbundet i Delta.
- Ved å kutte ned på antall ambulanser så svekker det beredskapen. Dess lengre mellom ambulansene jo mer uforsvarlig er det. Brann blir i mange tilfeller nærmest, og blir først på ulykkesstedet. De er foreløpig eneste nødetat med pålagt responstid, bekrefter Yttre.