- De ansatte er den viktigste ressursen

Ny reform skal gi eldre bedre tjenester. De ansatte i helse- og omsorgstjenestene er nøkkelen til å lykkes, understreker regjeringen.
Målet med reformen "Leve hele livet" er å få få til bedre tjenester for eldre, og at tilbudet skal være like godt over hele landet.
Målet er klart, men løsningen inviterer regjeringen alle berørte til å være med å finne.
- Det er flott at det nå satses på involvering og utvikling, sier leder Erik Kollerud i Delta.
Kollerud mener at det nå er viktig å bruke partssamarbeidet for å finne de gode eksemplene på eldreomsorg med god kvalitet.
Eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, frivillige, fagfolk og forskere blir i vår og høst invitert til dialogmøter ulike steder i landet i løpet av våren og høsten. Målet er å få innspill om hva som er de beste løsningene, og hvordan de kan gjennomføres nasjonalt.
Glad for samarbeid
- De ansatte er nøkkelen til å lykkes. Derfor vil vi samarbeide med fagorganisasjonene og med KS. Sammen skal vi jakte på de gode løsningene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
- Våre yrkesgrupper - helsefagarbeidere, institusjonskokker, aktivitører, audiografer, og mange andre - er nærmest menneskene. De er grunnfjellet og skaper velferden hver dag. Derfor må satsingen være der, sier Delta-leder Erik Kollerud.
Jakter på de gode eksemplene
Statsminister Erna Solberg trekker fram at det er mange gode løsninger i eldreomsorgen i kommunene, men at kvaliteten er for ujevn.
- Jeg må jakte på de gode eksemplene og løsningene og sørge for at de blir tatt i bruk i hele landet. Kvalitetsforskjellene må jevnes ut slik at det blir god kvalitet overalt, sier hun.
Saken fortsetter under videoen:
- Vi greier ikke å viske ut forskjellene i tjenestene til eldre på et skrivebord i et departement. Vi må snakke med dem som har skoene på. Det er ute i kommunene forskjellene oppstår. Det er der de gode løsningene finnes også, sier finansminister Siv Jensen.
Fire hovedstolper
Reformen vil ta for seg fire områder hvor tjenestene til de eldre må bli bedre:
- Helsehjelp
- Mat
- Fellesskap
- Aktivitet
Sammenheng i tjenestene er også viktig.
- Hvis vi må øke bevilgninger, endre lovverk eller finansiering av helse- og omsorgstjenesten for å få bedre tjenester til eldre, vil vi selvsagt vurdere det, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Saken fortsetter under bildet

Mat er viktig
- Maten er kanskje det aller viktigste. Mange hjemmeboende er underernærte. De eldre på institusjon må få mat til tider hvor de er sultne. Gode måltider fører til at de eldre sover bedre, gir godt sosialt samvær og reduserer medisinbruken, sier Erna Solberg.
- Regjeringens observasjoner og diagnose harmonerer fullt og helt med Kost- og ernæringsforbundets syn. Det er positivt at man ser maten i en helhet, og drar inn det sosiale elementet. I debatter om eldreomsorg reduseres gjerne mat til spørsmål om vitaminer og kalorier, om kostøre og sentralkjøkken, og så glemmer man at det handler om duften av nybakt brød i gangene, eimen av en god kjøttsuppe, forventningene om en saftig søndagsstek.
Lederen i Kost- og ernæringsforbundet er glad for at at regjeringen framhevet utfordringen med de eldre hjemmeboende. Det er i hjemmet underernæringen oppstår.
- Detter er positive tanker fra regjeringen, men jeg savnet det konkrete aspektet. Det er et hav av gode pilotprosjekter og fine eksempler der ute allerede, så hvordan har regjeringen tenkt å implementere dette i kommunene, som har ansvaret for eldreomsorgen? Hvor var egentlig kommunalministeren, spør Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.
Saken fortsetter under videoen:
Deltas anbefalinger
Delta har tidligere gitt 10 anbefalinger for fornyelse av de offentlige velferdstjenestene (pdf). Den første anbefalingen "Tenk nedenifra og opp - sats på virksomhetene" pekte på at det er viktig å bruke kompetansen til de ansatte som er nær menneskene som mottar tjenestene.
Delta har vært opptatt av at ansatte skal mobiliseres og gis innflytelse. Det må satses på de tillitsvalgte og på et utvidet partssamarbeid.
Mer om reformen
Startskuddet for reformen går i mai i år. Regjeringen tar sikte på å legge frem reformen i form av en stortingsmelding neste vår og innføre den fra 2019.
- Regjeringen: Ny reform skal gi eldre bedre tjenester - www.regjeringen.no
- Statsministeren om reformen - www.regjeringen.no