Byrådet i Oslo kommune presser på for flere hele stillinger i helsesektoren

- Delta ønsker å få opp andelen hele stillinger i helsesektoren og vil bidra til å finne løsninger som skaper heltidskultur på arbeidsplassene, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder for Delta.
- Delta ønsker å få opp andelen hele stillinger i helsesektoren og vil bidra til å finne løsninger som skaper heltidskultur på arbeidsplassene, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder for Delta.

-    Det er svært positivt at byråd i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl, nå tar til orde for å styrke innsatsen for å skape heltidskultur og mer heltid i helsesektoren. Delta vil gjerne bidra i dette arbeidet, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder i Delta. 

Det er 52.000 medarbeidere i Oslo kommune. Andelen som jobber heltid har steget fra 65,8 prosent i 2015 til 68 prosent nå. Det er byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), slett ikke fornøyd med. Dahl mener at man på noen få år skal oppnå godt over 70 prosent hele stillinger i helse- og omsorgssektoren. Hun sier til Fagbladet at helsefagarbeidere har kompetanse og utdanning til å gjøre en god del oppgaver innen pleie og omsorg som sykepleiere gjør i dag. Hun etterlyser mer oppgaveglidning. 

– Det er ikke alltid like lett å få partene i arbeidslivet til å bli enige om endringer. Jeg oppfordrer derfor fagorganisasjonene til å være litt kreative her for å får løst dette. Det går begge veier. Vi må være kreative som arbeidsgiver, og organisasjonene må vise hvilket handlingsrom de mener finnes, sier Tellevik Dahl.
Et viktig tiltak for å få flere opp i fulle stillinger er at alle medarbeidere i Oslo kommune skal ha en heltidssamtale med sin nærmeste leder for å finne ut om de jobber ufrivillig deltid, og hvilken stillingsstørrelse de ønsker.  

Delta vi bidra 

Deltas leder sier at organisasjonen gjerne vil bidra til å finne nye løsninger. Heltidskultur er noe Delta har kjempet for gjennom en årrekke. 
-    Vi har tidligere pekt på flere løsninger og tiltak. Å øke grunnbemanningen er et tiltak. Frivillig helgearbeid ut over arbeid hver tredjehelg, frivillige langvakter – begge løsninger med økt helgebetaling. Rett person på rett plass og oppgaveglidning er tiltak Delta lenge har hatt på dagsorden og som må prioriteres på arbeidsplassene, sier Thorkildsen, og presiserer at Delta vil bidra til å tenke både kreativt og nytt i dialog med byråd for eldre, helse og arbeid. 

Dette arbeidet må skje i samarbeid med de lokale tillitsvalgte. Lizzie R. Thorkildsen, leder Delta.

-    Delta har sett at en kombinasjon av alternative arbeidstidsordninger som for eksempel årsturnus kombinert med ønsketurnus, økt bemanning og langvakter gir god effekt for å oppnå en heltidskultur.  I tillegg til dette kan også arbeid på tvers av avdelinger og bemanningsenheter ha effekt. Kombinasjoner som omtalt her kan gi mer fornøyde ansatte, lavere turnover og sykefravær. Dette arbeidet må skje i samarbeid med de lokale tillitsvalgte. Heltid gir også brukerne større trygghet, sier Lizzie Ruud Thorkildsen.

 

Dette er tiltakene for Oslo kommune: 

  • Alle bydeler og etater skal ha samtale med medarbeidere som jobber deltid for å kartlegge hvem som arbeider ufrivillig deltid.
  •  Medarbeidere som ønsker høyere stillingsbrøk skal få det så snart som mulig.
  •  Stillingsbrøker skal slås sammen for de som har flere kontrakter med Oslo kommune.
  •  Nyopprettede stillinger skal brukes til å øke andelen heltid, blant annet skal nye årsverk brukes til å fylle opp stillingsbrøkene til eksisterende medarbeidere før nye stillinger lyses ut.
  •  Alle nye stillinger som lyses ut skal som hovedregel utlyses som heltidsstillinger
  • Oppgaveglidning mellom ulike yrkesgrupper skal vurderes ved at ansvarsområder og fordeling av oppgaver gjennomgås.
  • Alle bydeler og etater skal fastsette mål og ha strategier og tiltak for å øke andelen heltidsansatte.
  • Private virksomheter som arbeider på oppdrag for Oslo kommune, må ha en heltidskultur og dokumentere dette.