Arendalsuka: Vil måles på responstid

Leder i Delta Erik Kollerud mener mye er blitt veldig mye bedre i nødetatene, men at det nå er tid for å innføre krav til responstid.
Leder i Delta Erik Kollerud mener mye er blitt veldig mye bedre i nødetatene, men at det nå er tid for å innføre krav til responstid. Foto: Bjørn Thorkildsen

Delta-leder Erik Kollerud mener nødetatene må måles på responstid, for å sikre at det satses på tjenestene.

- Det brenner på dass, sa Kollerud da han åpnet debatten «Blør vi saktere i distriktene?» under Arendalsuka.

- I dag er det ingen fylker som når målene om responstid, sa han og viste til nasjonale mål for ambulansetjenesten som ble vedtatt i 1998:

  • Ambulanser på utrykning skal nå 90 prosent av befolkningen i tettbygde strøk i løpet av 12 minutter og i løpet av 25 minutter i distriktene.
  • Realiteten er at ambulansene bruker i snitt 17 minutter i tettbygde strøk og 32 minutter i distriktene.

Samtidig har hver ambulansebil økt antall oppdrag i året fra 837 i 2002 til 1350 i 2016.

- Dette er dramatiske tall, mener Kollerud.

- Vi blør lenger i distriktene

Delta-lederen mener vi trenger måleparametre på responstid. Da vet folk hva de har krav på og da blir det prioritert i budsjettdiskusjonene. I dag vil investeringer i ambulanse ofte tape mot investeringer i for eksempel nye operasjonssaler, fordi sykehusene måles på operasjoner og ikke responstid.  

Bjørn_Thorkildsen_ArendalsUkaDelta_HighRes-1007
Leder av Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad.

Leder av Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad mener svaret på debattens tittel «Blør vi saktere i distriktene?» er ja.

- Vi blør lenger i distriktene, sa han.

Ambulanseforbundet og Brannforbundet i Delta arrangerte frokostmøtet i samarbeid med Politiets Fellesforbund på Madam Reiersen.

- Dette handler om demokrati og hvilket type samfunn vi skal ha, sa Bolstad. Han trakk fram flere eksempler på skarpe oppdrag, der gjerningsmannen er bevæpnet, og politiet ikke nådde fram. Resultatet er at brann- og ambulansetjenesten utførte politioppgaver.

- Skal det være forskjell på et menneskeliv på bygda enn i byene, spurte han.

Brannkonstabler gjør helseoppdrag

Trond Busterud, leder i Brannforbundet i Delta, poengterte at brannvesenet i Norge aldri har vært bedre enn i dag. Likevel møter de stadig utfordringer fordi de stadig oftere er først på åstedet og må gjøre politi- og ambulanseoppgaver.

- Vi kommer fram med vaktlag som er dimensjonert for våre oppgaver, sa Busterud.

- Vi ser at antall helseoppdrag har økt betraktelig de siste årene, fortalte han.

Diverse 437
Leder av Brannforbundet i Delta Trond Busterud og leder av Ambulanseforbundet i Delta Ola Yttre. (Foto: Bjørn Thorkildsen)

Høyres stortingspolitiker Guro Angell Gimse representerte regjeringen i debatten. Hun påpekte at det er noe annet å bo i bygda enn i byen.

- Vi må akseptere en annen responstid i bygda, mente hun.

Aksepterer ikke A- og B-tjeneste

Senterpartiets Marit Arnstad mener derimot at alle skal ha likeverdig tilgang til nødetatene.

- Vi kan ikke akseptere at vi har en A- og en B-tjeneste, sa hun.

- Jeg kan ikke akseptere at vi ser en utvikling hvor det ikke er unntaket at brannvesenet kommer fram lenge før politi og ambulanse, påpekte hun.

Hun mener det er helt feil hvis det skal være opp til det enkelte helseforetak å reorganisere ambulansetjenesten. Det er politikerne på Stortinget som må diskutere reorganisering av tjenesten, sa hun.

Diverse 440
Debattleder Knut Roger Andersen skapte tidvis munter stemning i panelet som besto av Delta-leder Erik Kollerud, Sigve Bolstad fra Politiets Fellesforbund, Marit Arnstad (Sp), Olaug Bollestad (Krf), Guro Angell Gimse (H), leder i Brannforbundet Trond Busterud og leder i Ambulanseforbundet Ola Yttre.Arnstad trakk også fram at hennes parti har lagt fram et forslag i Stortinget om å se på bil- og luftambulansetjenestene, hvilke krav som stilles og hvordan vi vil at den skal utformes.

Olaug Bollestad (Krf) er leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og mener det er samfunnsøkonomisk riktig å innføre krav til responstid i ambulansetjenesten.

- Responstid bør både bli ett krav og vi må kunne måle det. Hvis det ikke oppfylles, må en tenke konsekvenser ut fra det. Dette er samfunnsøkonomisk og verdimessig helt riktig, sa Bollestad til Delta etter debatten.

Se hele debatten på Facebook.