Arendalsuka: Krever sunn barnehagemat
Det trengs mat- og måltidspolitikk for å sikre at alle norske barn får servert sunn mat i barnehagen enten den er privat eller kommunalt eid.
Dette er ett av kravene som Kost- og ernæringsforbundet i Delta og Forbrukerrådet serverte da de presenterte rapporten «Barnehagemat: Næring til liv, lek og læring» på sitt frokostmøtet hos Madam Reiersen under Arendalsuka.
- Mat- og måltidspolitikk sikrer at kommunenes politikk settes ut i livet, sa leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta Arnt Steffensen.
- Et krav om måltidspolitikk i kommunene er kanskje det beste kravet, smilte 1. nestleder i Kommunenes Sentralforbund, Mette Gundersen.
- Det ville vært en opptur for mange kommunepolitikere å kunne snakke om det, mente hun.
Må ikke kunne velges bort
Også leder av Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Arild M. Olsen, mener det må sterkere lut til for å sikre alle barnehagebarn sunn mat på bordet.
- At barn skal ha god mat i barnehagene er ikke noe politikerne skal kunne velge bort, sa han.
Minister for folkehelse, Åse Michaelsen, var derimot mest opptatt av kunnskap om hvordan man langer sunn mat i barnehagene og om holdninger blant personalet. Hun mener det er for enkelt å ha pølsepakken i buljongvann istedenfor å inkludere barna i å kutte grønnsaker og lage lapskaus.
- Det å lage mat kan være en del av det pedagogiske tilbudet i barnehagen, mener hun.
Hun var opptatt av å se sammenhengene mellom tidlig innsats, skole, ungdomstid og voksne og mener mange utfordringer i folkehelsen kan løses med forebygging.
- Hvilke rollemodeller er vi voksne for barn? Spurte hun under debatten.
Private flinkest på sunn mat
Forbrukerrådet la fram tall som avdekker store forskjeller mellom private og kommunale barnehager:
- 36 prosent av foreldrene med barn i private barnehager er meget fornøyd med mattilbudet. I offentlige barnehager svarer 19 prosent det samme.
- 50 prosent av private barnehager serverer varmmat minst to ganger i uken.
- 67 prosent av private barnehager serverer grønnsaker minst to ganger i uken. 50 prosent av kommunale barnehager gjør det samme.
- Veldig mange har et bevist forhold til mat og tilbereding. Det er en veldig nærhet mellom barnehagen og eieren og de daglige lederne. De har en veldig nærhet til foreldrene og blir dirkete påvirket. Kommunestyret har et distansert forhold til dette, mener direktør i PBL Arild M. Olsen.
Er ikke nok kokker til alle
Leder av Delta Oppvekst, Jill Hellem, tok til orde får å få kokker inn i barnehagene.
- Det er et urealistisk krav rett og slett fordi det er så stor forskjell på barnehagene, sier Olsen. Å si at du skal ha en kokk i en to-avdelingsbarnehage er helt urealistisk. De må man finne andre løsninger, mener han.
- Det er mulig å lære ansatte så mye om mat at det er mulig å få det til, er hans råd til de små barnehagene landet rundt. I de større barnehagene anbefaler han derimot å ha kokk.
Også Steffensen mener det er urealistisk å kreve at alle barnehager får egen kokk.
- Det er ikke nok kokker, forklarer han.
Han mener løsningen ligger i at de som lager mat i barnehager må vite hva de holder på med.
- De skal vite om regelverk og hvordan man lager mat på en sikker måte og litt om hvordan man setter sammen ett sunt kosthold, sier han.
- Det er et behov for å heve kompetansen der ute. Det handler mest av alt om bevissthet, sier Arnt Steffensen.
Se også video om tema fra Arendalsuka på Facebook.