Kritisk til UNN i ambulansestasjon-krise: - Til fare for oss og pasientene

En tilsynsrapport tegner et blekt bilde av ambulansetjenesten i Tromsø, men bør ikke komme overraskende på noen. Det mener Delta-topp Ola Yttre.

Av Jørn Normann Pedersen, Nordlys, gjengitt med tillatelse fra Nordlys. Publisert i Nordlys 20. juli 2018

- Dette er ikke overraskende på noen måte. Ledelsen har vært kjent med disse kummerlige forholdene i lang tid - ikke bare i Tromsø, men i store deler av landet. Det som er bekymringsfullt er at det må slike ting til for at det skal tas grep.

Det sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet i Delta, etter at Arbeidstilsynet nylig gjennomførte tilsyn ved ambulansetjenesten i Tromsø.

Gitt elleve pålegg

Den 14 sider lange tilsynsrapporten, som Nordlys omtalte onsdag, er nedslående lesing. Arbeidstilsynet kommer med intet færre enn elleve pålegg - på alt fra plassmangel til hygiene.

Samtidig har ansatte og tillitsvalgte i Tromsø vanskelig for å se hvordan de skal lukke påleggene innen fristen på 1. desember, slik situasjonen er i dag. De forteller at de flere ganger har tatt opp problemene med sine overordnede, men opplever at de ikke blir hørt.

- UNN må ta tak i dette med én gang. De har visst om dette lenge. At det må gå så langt at Arbeidstilsynet må komme med pålegg for at noe skal skje, synes jeg er unødvendig, sier Yttre.

Venter flere tilsyn

Han mener at det er en gjennomgående trend at den prehospitable beredskapen rammes idet sykehusene må spare penger.

- Det kan være til stor fare for oss og pasientene, blant annet ved at medikamenter fryser ned, sier Yttre og viser til at to av seks ambulanser i Tromsø ikke har garasjeplass og må stå utendørs - hele året, uansett vær.

- Det kan være farlig dersom det ikke oppdages, fortsetter Yttre.

Han tror Helse-Norge vil stå overfor flere, lignende rapporter som den i Tromsø i tiden som kommer.

- Arbeidstilsynet har forspeilet at de vil sjekke ambulansetjenesten i 2018, så det vil komme flere saker. Selv om det er mange steder som har tatt grep som følge av at ansatte og tillitsvalgte har stått på, må det altså andre steder gå så langt som trusler om stenging før det begynner å skje noe, sier Yttre.

Kan omprioritere

I utgangspunktet var oppgradering av ambulansestasjonen i Tromsø planlagt inn i fase tre av UNNs Arealplan Breivika. I så fall vil ikke det skje før i 2023-24. I etterkant av Arbeidstilsynets rapport utelukker ikke sykehusledelsen at det kan endre seg.

- Det vi nå må se på, er om vi må gjøre omprioriteringer i planene våre. Det arbeidet starter så snart sommerferieavviklingen er over. Vi må forholde oss til det myndighetene pålegger oss som organisasjon, sa Elin Gullhav, fungerende administrerende direktør ved UNN, til Nordlys onsdag.

For øvrig ga hun og Ellen Dahlberg, fungerende klinikksjef ved Akuttmedisinsk klinikk, de ansatte rett i at de har vært kjent med problemene lenge.

- Det er rett at dette ikke er noe som har oppstått over natta. Både ledelsen og de ansatte har meldt om dette gjentatte ganger. De har tatt i bruk avvikssystemet, og fulgt de retningslinjer og rutiner vi har for å melde. Det har vært behandlet i klinikkledelsen og tilbakemeldingen videre opp i UNN-systemet, har vært at ny ambulansestasjon er noe som bør prioriteres høyt, uttalte Dahlberg.