Arbeidstilsynet med pålegg til ambulansetjenesten i Tromsø

Alvorlig tilsynsrapport ved ambulansetjenesten i Tromsø. Ambulanseforbundets leder Ola Yttre og lokale tillitsvalgte krever at UNN-ledelsen rydder opp i alle avvik. (Foto: Gunhild Lervåg).
Alvorlig tilsynsrapport ved ambulansetjenesten i Tromsø. Ambulanseforbundets leder Ola Yttre og lokale tillitsvalgte krever at UNN-ledelsen rydder opp i alle avvik. (Foto: Gunhild Lervåg).

- Jeg reagerer sterkt på det som kommer frem i rapporten. Nå må UNN-ledelsen umiddelbart få ordnet opp i alle avvik. Det har både pasienter og ansatte krav på, sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet i Delta.

Det er avisen Nordlys som forteller at Arbeidstilsynet har gitt hele elleve pålegg til ambulansetjenesten i Tromsø.

- Det er positivt at Arbeidstilsynet nå tar tak i utfordringene ved landets ambulansetjenester og skal ha fokus på dette i år og til neste år, sier Yttre.

Krever krafttak

Ambulanseforbundslederen minner om at de vanskelige arbeidsforholdene både ved UNN og andre steder har vært kjent gjennom flere år. Både Ambulanseforbundet og lokale tillitsvalgte har i årevis varslet om lignende forhold.

- Ingen burde være overrasket over dette. Utviklingen har gått i den retningen gjennom flere år. Nå må det tas et krafttak både ved UNN og ved andre ambulansetjenester der det er lignende forhold. Det er et ledelsesansvar. Jeg forutsetter at arbeidet starter med en gang og at det skjer i nært samarbeid med tillitsvalgte, poengterer Yttre.

Blant de forholdene Arbeidstilsynet påpeker i den 14 sider lange rapporten er blant annet:

■ Arbeidslokalene er bygd for 24 ansatte. I dag er det cirka 80 ansatte.

■ Garderobene er overfylt og øvrige rom er lite tilgjengelig eller for trange.

■ Uhensiktsmessige arbeidslokaler er oppgitt å være en betydelig psykisk påkjenning.

■ Arbeidslokalene er trange med betydelige utfordringer for smittevern.

Sprengt stasjon

Seksjonsleder Eirik Skurdal sier til avisen at han ikke aner hvordan de skal klare å lukke alle påleggene.

- Stasjonen er fullstendig sprengt, sier Skurdal.

- For en time siden satt vi ved dette bordet og tok blodprøver av hverandre, forteller ambulansearbeider og Delta-tillitsvalgt Siv-Ragnhild Bjørnstad. Nå spises det ved det samme bordet.

Deler dusj og do

Da bygget sto ferdig i 1998 var det én kvinnelig ansatt. Nå er det over 30. I damegarderoben er det 17 garderobeskap.

- Her har vi en dusj og ett toalett på deling. Det sier seg selv at dette ikke er holdbart. Vi får dette til fordi vi har et godt arbeidsmiljø, står på for hverandre og er smidige, sier Bjørnstad.

I garasjen er det plass til fire ambulanser. Stasjonen har seks.

Alvorlig

De ansatte ved ambulansetjenesten forteller at de gang på gang har tatt dette opp med sine overordnede, uten å bli hørt.

Ellen Dahlberg og Elin Gullhav, henholdsvis fungerende klinikksjef ved Akuttmedisinsk klinikk og fungerende administrerende direktør på UNN, sier til avisen at de ser veldig alvorlig på rapporten og tar den på det største alvor.

- Vi må forholde oss til det myndighetene pålegger oss, sier Gullhav til avisen Nordlys.