Nye stillingskoder og lønnstrinn: Viktig gjennomslag for paramedisinere i kommunen

David Ørbeck og Martine Sollesnes Lunde er svært fornøyd med at paramedisinere ved Asker og Bærum legevakt lønnes på samme nivå som sykepleierne de jobber sammen med.
David Ørbeck og Martine Sollesnes Lunde er svært fornøyd med at paramedisinere ved Asker og Bærum legevakt lønnes på samme nivå som sykepleierne de jobber sammen med. Foto: Per Tandberg

– Dette føles som en skikkelig anerkjennelse av den utdanningen jeg faktisk har.

Paramedisiner og Delta-medlem Martine Sollesnes Lunde på Asker og Bærum legevakt er strålende fornøyd. Nå er hun plassert på riktig lønnsnivå for utdanningen og har gått merkbart opp i lønn.

– Jeg utfører akkurat de samme arbeidsoppgavene som en sykepleier. Og da føles det veldig riktig og godt at jeg blir lønnet på samme nivå som mine gode kollegaer. Dette er en stor anerkjennelse av utdannelsen min, sier Martine (24).
Hun ble uteksaminert som paramedisiner i 2023. 

Lik lønn for likt arbeid

Også plasstillitsvalgt i Delta, David Ørbeck (29), er fornøyd: 

– Vi har jobbet hardt med denne saken i to år. At vi nå har oppnådd at paramedisiner blir løftet til samme lønnsnivå som sykepleiere i turnus er et stort gjennombrudd. Vi får lik lønn for likt arbeid på legevakten, sier Ørbeck.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen 

Dette er oppnådd i Bærum kommune

  • Paramedisinere ansatt på den kommunale legevakten for Asker og Bærum var tidligere plassert i stillingskode 6559. Konsulent eller fagarbeider/tilsvarende fagarbeiderstilling. 
  • Paramedisinerne har utdanning på bachelornivå. Derfor er det, etter påtrykk fra Delta,  opprettet nye koder for dem bygget på 7732-koder som ligger i gruppe 2 og har krav om universitet/høyskoleutdanning.
  • Det er også opprettet stillingskode for paramedisiner i turnus. Lønnstabellen for disse kodene følger samme satser som sykepleier/sykepleier i turnus, noe som har gitt Deltas medlemmer på legevakten ett reelt lønnshopp og anerkjennelse for den utdannelsen de har tatt.
  • Autorisasjon i paramedisin kan oppnås ved bachelor i paramedisin, men også via en overgangsordning for ambulansearbeidere og sykepleiere med videreutdanning og lengre yrkeserfaring innenfor paramedisin. 
    Arbeidsgiver bekrefter at disse vil kunne plasseres i de nye kodene.

LES OGSÅ: Info om overgangsordningen fra helsedirektoratet (Helsedirektoratet)

Kompetanse skal lønne seg

Hovedtillitsvalgt for Delta i Bærum kommune, Stian Laukholm (44) er også svært fornøyd med at de har ryddet opp i ansettelsesforholdet til paramedisinere. 

Artikkelen fortsetter under videoen

– Dette er en relativ ny yrkesgruppe som ikke har blitt plassert på riktig nivå i forhold til utdannelse og kompetanse. Så jeg er veldig g lad for at kommunen tok tak etter at vi fremmet denne saken, sier Laukholm. 

Han opplyser at de nye stillingskodene og lønnstrinnene kan gi enkelte så mye som 35.000 kroner mer i årslønn. 
Laukholm er også svært fornøyd med at fagarbeidere som blir paramedisinere gjennom den etablerte overgangsordningen får de nye stillingskodene.

– Vi håper det vi har fått til her også klan være overførbart til andre kommuner. Det er bare å ta kontakt, sier Stian Laukholm med et smil.

Variert arbeidsdag

Som paramedisiner på legevakten utfører man ulike oppgaver. 

– Kort fortalt kan en arbeidsdag deles opp på denne måten, forteller Martine Sollesnes.

> Jobbe "på gulvet" i legevakten, med målinger, prøvetaking, EKG osv. 
> Sitte i mottaket og sortere pasienter utfra hvor raskt den enkelte trenger hjelp.
> Svare på telefoner fra innbyggere som ringer inn. 
> Jobbe på legevaktbilen ved å kjøre ut til pasienter som ikke selv er i stand til å oppsøke legevakten sammen med lege. Eller rykke ut på akutte oppdrag. Også kalt kode 1. 

 – Så arbeidsdagen min er veldig variert og interessant, sier Martine. 

Les  hva Ambulanseforbundet mener under bildet

IMG_4313 – Kopi.JPEG
Plasstillitsvalgt og paramedisiner David Ørbeck (t.v), hovedtillitsvalgt i Bærum kommune Stian Laukholm og paramedisiner Martine Sollesnes Lunde er svært tilfreds med den nye ordningen ved legevakten i Bærum kommune. (Foto: Per Tandberg)

Ambulanseforbundet fornøyd

– Vi ser at flere kommuner ikke riktig vet hvordan de skal forholde seg til paramedisinere som profesjon. Dette er en ny gruppe som holder på å finne sin plass i systemet. Det er viktig at disse får anerkjennelse for den utdanningen og kompetansen de har, sier Håvard Bolme, fungerende styreleder i Ambulanseforbundet i Delta

Ha en veldig glad for at Bærum kommune velger å forholde seg til autorisasjonen når de plasserer paramedisinerne i riktig lønnsramme.

– Dette gjør at alle de godt kvalifiserte ambulansearbeiderne som har fått autorisasjon gjennom overgangsordning, også blir plassert i riktig lønnsramme. De innehar en kompetanse og erfaring som kommunehelsetjenesten virkelig kan dra nytte av. Nå får vi håpe at KS og andre kommuner følger opp det som Bærum kommune gjør her. Jeg vil også benytte sjansen til å skryte av de fremoverlente og dyktige tillitsvalgte som har jobbet fram dette. Dette viser virkelig hvor viktig det er med gode tillitsvalgte, sier Bolme.