Likestillingen går altfor sakte

Kvinner tjener 88,5 prosent av menn. Det er noen små tideler forbedring år for år. Fortsetter utviklingen i samme tempo har vi lik lønn for likt arbeid om 40 år.
«Det er uholdbart at det går så sakte»Lizzie Ruud Thorkildsen, forbundsleder i Delta.
– Delta gratulerer alle med kvinnedagen. 8. mars er en viktig dag for å synliggjøre at vi fortsatt har en kamp å kjempe for full likestilling mellom kvinner og menn, sier Ruud Thorkildsen.
Ser vi på inntekt gjennom året, tjener kvinner 64 prosent av menn. De underliggende tallene er derfor ikke like bra som de ser ut om dersom man regner som om alle hadde hel stilling. Dette har blant annet sammenheng med at mange kvinner jobber deltid.
I mange sektorer er det fremdeles en stor andel ansatte i deltidsstillinger. Dette er spesielt utbredt i offentlig sektor, og særlig innenfor pleie- og omsorgssektoren. Deltid er et problem for likestilling ved at det gir en løsere tilknytning til arbeidslivet og er lite gunstig for inntekt, karriere og pensjonsytelser.
– Det er en viss bedring innenfor Deltas tariffområder. Kvinners lønn målt som andel av menns lønn øker, sier hun, men er ikke fornøyd. Det gjenstår store utfordringer som skyldes strukturelle forhold i samfunnet.
Verdsettingsdiskriminering
– Verdsettingsdiskriminering er det store likelønnsproblemet i Norge. Arbeid som hovedsakelig utføres av kvinner, verdsettes systematisk lavere enn arbeid som hovedsakelig utføres av menn. Dette selv om kravene til kompetanse, erfaring og ansvar er sammenlignbare. Likelønnsutfordringen følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet hvor offentlig sektor er kvinnedominert og privat sektor er mannsdominert, poengterer hun og understreker:
– Det viktige arbeidet som gjøres i kvinnedominerte yrker må settes på dagsorden og det må styrkes gjennom handling!
Ruud Thorkildsen understreker at også på en rekke andre områder er det fortsatt mye å kjempe for:
– Vold og trusler samt trakassering skjer hver dag på arbeidsplasser også i Norge. Både kvinner og menn må være modige og tørre og stå opp mot uretten, sier Thorkildsen
Lønnsforskjeller
- At Fellesforbundet ønsker å begrense lønnsveksten i offentlig sektorer å be om at lønnsforskjellene mellom kjønn skal øke. Det er behov for fortsatt å styrke verdsettingen av arbeidet som gjøres i kvinnedominerte yrker.
Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
- Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ble redusert fra 2017 til 2018.
- I 2018 utgjorde den gjennomsnittlige lønnen for kvinner 88,5 prosent av den gjennomsnittlige lønnen for menn for alle heltidsansatte per september. i 2017 var tallet 86,7 prosent.
- I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn 86 prosent av menns lønn.
- Kvinners årlige inntekt utgjorde i 2016 64 prosent av menns.