TV-stjerne med Downs: Katelyn Garbin trente seg til topps

– Jeg føler meg hjemme når jeg er på tv, sier Kately Garbin. Da hun la opp 2012 hadde hun vunnet 41 gullmedlajer, inkludert femdobbelt OL-gull. Nå er hun hovedtrener i Stabæk turn. Her demonstrerer hun tøyning og god bevegelighet, som er svært viktig i rytmisk gymnastikk.
– Jeg føler meg hjemme når jeg er på tv, sier Kately Garbin. Da hun la opp 2012 hadde hun vunnet 41 gullmedlajer, inkludert femdobbelt OL-gull. Nå er hun hovedtrener i Stabæk turn. Her demonstrerer hun tøyning og god bevegelighet, som er svært viktig i rytmisk gymnastikk. Foto: Siv M. Bjelland

Fra Tidsskriftet Vernepleieren i Delta: Katelyn Garbin er Norges første hovedrolleinnehaver med Downs i en humorserie på NRK, prisbelønte Cammo.

Denne artikkelen er skrevet for fagtidsskriftet Vernepleieren i Delta. 

Katelyn Garbyn er minstejenta som ble født med Downs som attpåklatt i familien med mor, far, søster og bror på Rykkinn i Bærum. Hun bor i egen leilighet på Emma Hjort, i samme kommune som der hun vokste opp.

Vi møtes hjemme hos henne, sammen med mamma og «momager» Brenda Garbin, for å snakke om hvordan Katelyn endte opp med femdobbelt OL-gull og veien videre derfra til et stjerneliv med kjendisfester, tv-opptredener og drømmebryllup med omtale i Se og hør.

Slik startet det

At Katelyn var et aktivt barn som tok seg mange turer på egenhånd er noe av forklaringen, når vi skal tilbake til hvordan det hele begynte.

– Det var helt forferdelig. Men hun forsto at hun kunne få gratis boller og brus ved å dukke opp på den lokale kafeen, sier mamma Brenda og ler sin karakteristiske latter.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

1 Brenda og Katelyn utgangsdøren 2 foto Siv M Bjelland.jpg
Mamma Brenda Garbyn (til venstre) og Katelyn Garbin på vei ut til trening i Stabæk turn. (Foto: Siv M. Bjelland)

En dag da familien var i ishallen der broren til Katelyn spilte ishockey, var minstejenta plutselig borte igjen. Hun tåler ikke så godt de høye lydene i ishallen, og har påvist høy følsomhet for støy. Men det var åpen dag i idretten i Asker. Katelyn hadde gått for å se seg rundt. Et sted holdt gymnastene på med køller med bånd til musikk. Katelyn likte det hun så, og begynte å herme etter de andre utøverne. Sjefen i Asker turn, Bente Bjanes, la merke til henne.

– Hun spurte «vil du begynne»? Jeg sa ja.

Da mamma Brenda dukket opp og spurte: «Hvor ble det av deg?», svarte Katelyn: «Mamma jeg har begynt her jeg», forteller hun.

Og så var gymeventyret i gang.

Mamma Brenda trodde at hun hadde opplevd det meste, med to barn fra før. Men med Katelyn hendte alt mulig rart som ikke hadde hendt tidligere. Hun er utadvendt og glad i å snakke med folk.  Jeg fikk høre at hun var overaktiv, sier Brenda. Hun tror mange foreldre opplever det som slitsomt når barnet sitt er svært aktivt.

– Du må finne på en aktivitet til barnet ditt. Det kan være krevende, men det er positivt – og det krever grensesetting, forklarer hun.

Rytmisk gymnastikk passet godt for Katelyn.

– Hun er naturlig myk, og liker musikk og dans, sier Brenda.

Mål: Ikke komme sist

I starten i Asker turnklubb både trente og konkurrerte Katelyn med funksjonsfriske.

Målet var at hun ikke skulle komme på sisteplass. Hun kom aldri helt sist, sier mamma Brenda.

Blant mange fotominner på stueveggen henger et bilde av Katelyn og prinsesse Märtha. Hun er en av mange kjente personer Katelyn har møtt gjennom idretten. De traff hverandre midt i den mye omtalte «engleperioden», da Märtha fikk mye spørsmål rundt Engleskolen. De to snakket litt sammen privat. Etterpå spurte journalistene Katelyn, om Märtha hadde sagt noe om englene. Katelyn svarte «det er mellom meg og Märtha»

– Godt svart, synes mamma Brenda. Og «typisk Katelyn», legger hun til.

Dette illustrerer Katelyns naturlige sosiale talent og integritet i møte med mediene.

Brev fra Jens

Gjennom idretten har Katelyn ikke bare møtt mange kjendiser, men fått oppleve mye på reisene til utlandet.

Familien var med til OL i Shanghai i 2007. Mor, far, to trenere, en tolk, som hun kjenner. Katelyn fikk besøke en kinesisk familie, uten mor og far, kun treneren. Hun lærte å lage den kjente matretten dim sum, gledet seg over å oppleve en ny kultur.

Jeg fikk oppleve mye. Det betyr mye å oppleve kulturen med familien, mener Katelyn.

– Hvordan var det å være med i OL, da du tok fem gull?

–  Det er lenge siden. Men jeg husker at alle ble stolte av meg. Da jeg landet på Gardermoen fikk jeg blomster og masse ros, sier Katelyn. 

Seirene har også kostet. Det er mye press.

– Hva husker du best fra OL i 2007, da du vant de fem gullmedaljene?

– Jeg var veldig spent i magen, nervøs. Jeg visste ikke at jeg skulle vinne. Da de sa navnet mitt, for meg var det helt – wow!

– Vi hadde ikke peiling på hvilken plass hun skulle havne på. Da de ropte opp vinnerne sto hun rett bak seierspallen og rett bak plass nummer en, sier mamma Brenda.

– Det må ha vært nesten en uvirkelig og fantastisk følelse.

– Ja, og jeg kunne gå rett opp på den øverste seierspallen, sier Katelyn.

– Medaljene var så tunge at hun ikke orket å gå med dem, sier mamma Brenda.

– Det gjorde vondt i nakken, repliserer Katelyn.

Da de kom hjem vanket det gratulasjonsbrev fra statsminister Jens Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

12BREN~1.JPG
Katelyn Garbin er hovedtrener og sjefen for mamma Brenda Garbyn, som er hjelpetrener med viktig ansvar for å sørge for musikken. (Foto: Siv M. Bjelland)

Storfamilien stilte opp

I OL i Athen i 2011 var hele storfamilien med, mor og far, søster og bror med partnere og barn.

Se vinnerøvelsen fra OL i Athen, og Katelyns fanklubb på tribunen i t-skjorter med spesiallaget tekst, i Youtube-videoen nedenfor:

Dette var siste OL som utøver. Det ble fem bronsemedaljer. Men hun var ikke langt unna gullet, hvis jeg tolker mamma Brenda riktig.

– Er det viktig å vinne?

– Ja, det er viktig å vinne. Man må gå gjennom programmet før konkurransen, og trene veldig mye. Under konkurransen er det et oppvarmingsteppe og et konkurranseteppe. Man må ha det i hodet. Det er ikke helt det samme som med pugging av manus til Cammo. Bevegelsene sitter mye i kroppen etter all øvingen, ikke bare i hodet.

I 2012, etter en fangst på 41 gull, var det slutt. Nå nyter Katelyn suksess som hovedtrener i Stabæk turn.

Seierstårer

Under Special Olympics 2019 i Abu Dahbi oppnådde begge gymnastene hennes, Maren Iversen og Emilie Søiland, å gå helt til topps i sine øvelser.

Katelyn ble så rørt at hun begynte å gråte da gullet var et faktum for dem begge, noe som er festet til film i tv-programmet  Special Olympics – Verdens vakreste leker – NRK TV

Er det like stort å ta gull som trener?

Egentlig ja, det kjentes som et nesten enda viktigere øyeblikk for meg. Jeg ser framover til å være med mine gymnaster på reisen deres, sier den etterhvert erfarne treneren.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

10 Katelyn med toppgymnastene sine  2 foto Siv M Bjelland.JPG
Hovedtrener Katelyn Garbin sammen med noen av toppgymastene i Stabekk turn. (Foto: Siv M. Bjelland)

Trening gir mestring

– Hvor vanlig er det å drive med idrett for personer med Downs?

– Det var ikke vanlig da jeg startet, men flere har begynt nå. Jeg var den eneste i begynnelsen, sier Katelyn.

Etter OL i Kina begynte de med en gruppe i Asker. Flere spurte etter det. Så har det utviklet seg til andre klubber. Flere klubber har RG nå. I Stabæk har de tilbud til en rekke ulike grupper med spesielle behov, opplyser Brenda.

Årene med trening har gitt henne både selvtillit og styrke.

– Jeg har fått mer tro på meg selv og det har lært meg å ta ansvar, og å samarbeide med media, legger Katelyn til.

Hovedrolleinnhaver med Downs

Oppmerksomheten fra mediene har økt på etter at hun kapret rollen som Camilla i NRK drama-serien Cammo. Rollen ble hennes etter audition i konkurranse med mange andre. Første sesong har fått god mottakelse, andre sesong er spilt inn og kommer i april neste år – og det blir også en tredje sesong. Katelyn spiller hovedrollen, sammen med skuespillermakker og kvinnen bak Cammo, Caroline Glomnes.

Les også: Katelyn overraska – no blir ho historisk på TV i Noreg i serien «Cammo» – NRK Kultur og underholdning

Erfaringen fra konkurranser har vært nyttig som skuespiller.

– Når jeg kjørte program på matta måtte jeg være en skuespiller på teppet. Jeg måtte være en annen enn den jeg er, og det liker jeg, sier Katelyn.

– Da jeg laget tv-program måtte jeg være tydelig. Jeg ble også veldig flink til å vente.  I noen av de pausene satte jeg og Caroline Glomnæs oss ned og gikk gjennom manus. Treningen sitter i kroppen, men manus må sitte i hodet.

– Bruker du noen spesielle teknikker?

– Jeg øver foran speilet, noen ganger. Jeg sitter som nå i sofaen, og går gjennom teksten. Jeg styrker ut det jeg skal si med gul tusj. 

– Jeg kan si om neste sesong, at det blir litt farlig. Og Caroline lærer av sine egne feil, forteller Katelyn.

Det er alt hun kan si om sesong to av Cammo, uten å spoile. Så følg med!

Trives i kjendisrollen

Katelyn har vært på tv i flere sammenhenger: Blant annet på Idrettsgallaen, Lindmo (2019 og 2023), God Morgen Norge og Lørdagsrevyen, i tillegg til tv-serien Cammo.

Cammo handler om influenser "Cammo" som  går konkurs og må ta ekstrajobb som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom. Det er en humorserie om fasade, vennskap og kromosomer.

Serieskaper Caroline Glomnes, som selv spiller rollen som Cammo, har uttalt at hun vil utfordre stereotypene «influenser» og «Downs syndrom» i serien, ifølge Morgenbladet. Serien har også vunnet en internasjonal hederspris på Seoul International Drama Awards i Sør-Korea.

Katelyn synes det er gøy å være kjendis.

– Jeg føler meg hjemme når jeg er på tv, forteller Katelyn.

– Jeg synes det er helt forferdelig, sier Brenda og ler sin karakteristiske latter.

Datter og mor var sammen på Lindmo første gangen, andre gangen stilte Katelyn med Caroline Glomnes, i anledning Cammo-premieren.

3 Hovedtrener Katelyn høyde foto Siv M Bjelland.jpg
Årene med trening har gitt Katelyn Garbin både selvtillit og styrke. (Foto: Siv M. Bjelland)

– Hvordan har Cammo påvirket livet ditt?

– Det har vært helt fantastisk å være med på den reisen og oppleve kjendislivet. Jeg har vokst på oppgaven, og møtt forskjellige kjendiser. Skal jeg si deg noe, jeg blir helt starstruck.

Caroline Glomnes – jeg har vært fan av henne siden jeg var liten. Hun er med i Kardemomme by, som Papegøyen fra Amerika, Neste sommer og Hotel Cæsar.

– Jeg har lært masse av henne og de andre skuespillerne, og alle på lyd og lys, sier Katelyn.

Katelyn kan alle detaljer om hvem de ulike folkene har vært gift med og antall barn, og hvem de bor med nå, skyter mamma Brenda inn.

– Da vi møttes første gang snakket vi om hvem av guttene som var kjekkest i Hotel Cæsar. Caroline hadde også sett meg på tv før, sier Katelyn.

– Karakteren din Caroline er kul og morsom. Hvor mye ligner du på henne?

– Vi har noen likheter. Kles- og musikksmaken er lik, begge liker godteri, men jeg spiser litt sunnere enn henne.

Mammaen til Caroline i Cammo er også litt av en dame.

– Jeg liker moren i Cammo, sier Brenda og smiler lurt.

Lesbisk og nygift

Downs og seksualitet er blant temaene som inngår i historien. Til forskjell fra rollefiguren Caroline, som er kjæreste med en gutt, blir Katelyn forelsket i jenter.

– Jeg er helt åpen om å være lesbisk, understreker hun.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Katelyn hjemme med 5 gull 1 foto Siv M Bjelland.jpg
 Her er Katelyn hjemme i leiligheten med de fem OL-gullmedaljene, brudebildet av henne og konen Mathilde Falck på veggen bak. (Foto: Siv M. Bjelland)

Også i Cammo-serien er det rollekarakterer med Downs, som opptrer avslappet i forhold til seksualitet, de er åpne om det og tuller med det. Mens den heterofile, funksjonsfriske Cammo blir satt ut av den direkte tonen til karakterene med Downs.

– Første gang jeg sa at jeg var lesbisk var i en familiebursdag, forteller Katelyn uoppfordret.

Mamma Brenda smiler bekreftende fra hjørnet i den store sofaen der vi sitter sammen hjemme hos  Katelyn.

Da Katelyn og kjæresten Mathilde Falck giftet seg 26. mai i år kunne man etterpå lese om det i Se og Hør bryllupet.

– Hvordan er det å slippe Se og Hør til i privatlivet på den måten?

– Se og Hør-journalisten har fulgt Katelyn siden 2007. Vi stoler på han. Han er flink, forklarer mamma Brenda.

Caroline Glomnes selvsagt gjest i bryllupet.

I forkant av bryllupskalaset ordnet Se og Hør drømmedag med den kjente stylisten Jan Thomas for brudeparet.

Det var veldig gøy. Kjempegøy! For første gang møtte jeg Jan Thomas, og jeg følte at jeg ble litt kjent med han. Vi er venner på Facebook nå. Jeg er også venn med Karsten Warholm, sier Katelyn.

De satt seks timer ved samme bord på Idrettsgallaen, forklarer mamma Brenda.

Etter noen måneder som ektefeller bor de fortsatt hver for seg, men er mye sammen.  Når Katelyn jobber som skuespiller går all tid til det. Når innspilling er ferdig jobber hun som hovedtrener.

– I helgene er min kone hos meg, sier hun.

– Vi fikk øvd på å bo sammen i ferien. Vi passet huset til broren min, og hunden «Lana», i tre uker. Det gikk veldig bra!

Til den som lurer på hvordan det er å være rette ektefolk, når begge har Downs:

– Det er som med alle par, supplerer mamma Brenda.

Paret setter mest av alt pris på å være et par, å gjøre par-ting sammen, som å lage mat og gå tur med hunden.

9 Katelyn med gymnastene sine foto Siv M Bjelland.jpg
Katelyn med gymnastene sine i Stabæk turn, hvor hun er hovedtrener. (Foto: Siv M. Bjelland)

Katelyn er en aktiv person. Hakket mer aktiv enn kona, sier hun selv. Men de trener noen ganger sammen og går tur. Etter at Katelyn la opp som idrettsutøver ble det vanskeligere å holde vekten. Hun trener litt sammen med gymnastene sine, men det blir ikke nok.

– Jeg går og trener i treningsstudio.

– Du får til mer enn de fleste, men hva er begrensingene i ditt liv?

– Jeg trenger hjelp til noe, som å lage vanskelige matretter, ta medisin og samtaler.

Tiden flyr og det nærmer seg tidspunktet for å gå på jobb som hovedtrener i Bærum turnklubb, sammen med mamma Brenda, som er hjelpetrener. De tok trenerutdanningen sammen. Brenda er også leder i Bærum turnklubb.

– Hvordan ser du på livet framover?

– Jeg holder på å skrive en bok, og jeg vil ta utdanning innen skuespiller- og manusforfatterfaget.

– Hva er ditt beste tips til andre i din situasjon, som vil drive med trening?

– Velg en idrett som passer for deg. Stå på, gjør ditt beste. Man får mer energi og det kjennes deilig ut etter at man har trent.

Ny PARA-idrettsstrategi gir flere muligheter

Norges idrettsforbund (NIF) kom med en ny strategi i 2022 som innebærer at alle underforbund skal ha tilbud i PARA-idrett. Det trenger ikke være komplisert, men kan for eksempel innebære at også personer med utviklingshemming blir inkluderet i treningene og konkurransene. For den som bor i bolig kan det avtales i årlig vedtak at beboeren for eksempel kan ha rett til å få følge til trening for eksempel to ganger i uka.