Ettertanker etter reise til Malawi og Zambia
Positive og nye opplevelser, hyggelige folk, takknemlighet folk viser, glede, overlevelsesevne, kreativitet, hjelpsomhet og respekt for andre mennesker – her har vi noe å lære.
Vel tilbake på våre hjemplasser er det på sin plass å oppsummere en hektisk uke. Å svare ja til å bli med på en slik tur, byr på noen tilpasninger som man må innstille seg på. Reisen til Malawi tok over ett døgn fra vi dro hjemmefra. Flyseter begrenset bevegelse og mulighet til å finne bekvemme stillinger, og flymat kan ikke sies å være noen favoritt. Store flyplasser, mye folk, stresset miljø. Ved ankomst til bestemmelsesstedet må man være forberedt på venting, misforståelser, varme, uvant trafikkultur, mat med en annen bakterieflora, diaré og moskito-mygg for å nevne noe.
Til tross for alt dette angrer vi ikke ett sekund på at vi ble med.
Hjelp i nærmiljø gir gode resultater
For å bringe et politisk budskap inn i dette, vil vi si at det å hjelpe i småskala i mottakernes eget nærmiljø, viser resultater. Man klarer ikke å hjelpe alle, men noen små samfunn kan vi hjelpe slik at de får det bedre. I dette tilfellet bruker vi penger for å bygge en barnehage så barn får et godt grunnlag for skole og oppvekst. Vi har også gravd en brønn som en hel landsby nyter godt av i Malawi, og vi planter skog i et område som lider under stort uttak av nettopp skog i Zambia
Planting av skog gir store ringvirkninger
Vi opplever en stor region hvor årstemperaturen er stigende grunnet uttak av skog. Ingen bryr seg om bærekraftighet, men er kun opptatt av egen gevinst. Nå planter vi ut skog for å gi menneskene som bor der, en mulighet til å dyrke frukt og grønnsaker og mat til husdyr. Det betyr mindre slit for kvinnene som må bære vann flere kilometer til husholdet.
Stor glede å se at det hjelper
Vi opplever at i skogen som er plantet ut gjennom Tre for Ti-prosjektet, er det svalt og lavere temperatur enn utenfor hvor solen steker fra en skyfri himmel. Det er en stor glede å se at treplantingen hjelper!
Hvis man på verdensbasis hadde brukt mer penger på å finne vann til slike områder, ville fattigdommen vært mindre.