Det er god økonomi i riktig kompetanse

Byggdrifter er et relativt nytt fag som har etablert seg ganske bra. Utgangspunktet er den tradisjonelle vaktmesteren. Oppgavene og ansvaret som yrkesgruppen har, er i stadig utvikling.
Byggdrifterens oppgaver er ganske forskjellig fra den tradisjonelle vaktmesterens oppgaver. Vi står midt oppe i en teknisk revolusjon. Tekniske installasjoner og automatikk utgjør om lag halvparten av kostnadene når nye bygg settes opp. All denne nye teknikken skal betjenes og vedlikeholdes og det krever god kompetanse.
Endrede oppgaver
De nye byggdrifterne besitter denne kompetansen. Mange oppgaver som byggdrifteren løser gjøres via tekniske systemer og ved hjelp av en skjerm. Selvsagt behøves det også å foreta runder på bygget rent fysisk, men ikke i samme grad som tidligere. Dette gjør at byggdrifteren ikke vil ha kapasitet til å utføre en del tradisjonelle serviceoppdrag. I og med at arbeidet forandrer seg, er det behov for å se på hvordan og hvem som skal løse disse tradisjonelle vaktmesteroppgavene.
God byggdrift lønner seg
De oppgavene som byggdrifteren utfører som har mest betydning for økonomien er drift og styring av tekniske anlegg. God drift og styring av tekniske anlegg er lønnsomt på sikt. Ser vi på energiforbruket spesielt, vil en byggdrifter ha den nødvendige kompetansen til å redusere dette med mellom 10 og 20 prosent på de fleste bygninger. Dette utgjør en stor økonomisk og miljømessig gevinst. På helt nye bygg er det det som regel mindre å hente, men det er fortsatt mange ikke helt nye bygg i dette landet. Å ansette en byggdrifter er økonomisk lønnsomt. Det vil også være svært lønnsomt for samfunnet som helhet på grunn av det reduserte miljøavtrykket.