Bonde i Sveits og næringsutvikler i Norge

Brit Eli Sparby Stuber og Urs Stuber bor på gården Hof Zur Linde i Attisvil.
Brit Eli Sparby Stuber og Urs Stuber bor på gården Hof Zur Linde i Attisvil. Foto: Iver Harald Breisjøberg

Bygdeungdomslaget og internasjonal utveksling var starten på en livsreise i Sveits for Brit Eli fra Åsnes i Hedmark. Det ble ingen returbillett, siden det var en staut bonde på gården der hun var praktikant.

Vi svinger inn i Attiswil, en trivelig landsby en times kjøring fra Zûrich. Gater er omgjort til gågate og salgsboder er satt opp. Det er Attiswiler CHILBI et årlig arrangement, som engasjerer alle som er i landsbyen. På telefon fikk vi klar beskjed: «Dere ser sikkert "Buurekiosken" på muren hos oss»,  og det gjorde vi. (Saken fortsetter etter bildene)

s 8-11 Bilde 1
Utsikt fra Jurafjellene over Berner Mittelland til Alpene (Foto: Iver H Breisjøberg)
s 8-11 Bilde 7
Melkeautomaten er flittig besøk i «Buurekiosk» (Foto: Iver H. Breisjøberg)

Hof Zur Linde

Gården til Brit Eli Sparby Stuber og Urs Stuber ligger midt i landsbyen som tilhører kanton Bern, Oberaargau. Bygdeungdomslaget og internasjonal utveksling var starten på en livsreise i Sveits for Brit Eli fra Åsnes i Hedmark. Det ble ingen returbillett, siden det var en staut bonde på gården der hun var praktikant. Nå er hun heltidsbonde sammen med Urs på Hof Zur Linde. I fjøset er det melkeproduksjon. I det romslige familiehuset fra 1838, i kårboligen og i tjenesteboligen drives det gårdsturisme. Dette er noe som har utviklet seg til å bli en viktig attåtnæring i tillegg til tradisjonelt jordbruk. Huset ligger helt inntil markedsplassen, gjestene ble gjort oppmerksom på at støy fra feststemte mennesker ville vedvare utover natten. (Saken fortsetter etter bildet)

s 8-11 Bilde 3
Det er fest i byen (Foto:Iver H Breisjøberg)

Familien har en stor kjøkkenhage, noe som er typisk for sveitsiske gårder. Familien er så og si, i tillegg til melk, kjøtt og egg, selvforsynt med grønnsaker, frukt og bær. Brit Eli, med sin utdannelse til homeopat ved Norsk Akademi for Naturmedisin i Oslo, har gjort deler av hagen om til en urtehage med barfotsti. Hun tilbyr også gjestene spa etter idé fra den kjente tyske naturmedisineren Sebastian Kneipp.

Når vi kommer inn på tunet blir vi møtt av Anine som er datter i huset, og vi føler oss hjemme med en gang for både hun og broren Oliver behersker begge språk. (Saken fortsetter etter bildet)

s 8-11 Bilde 6
Anine og hennes ektemann Christoph Derrer (Foto: Iver H Breisjøberg)

Produktene som produseres på gården selges gjennom «Buurekiosk», direkteleveranser og melka leveres til Emmi, det største melkekonsernet/Milchverarbeiter i Sveits. Det er ikke lenger så mange som holder på med husdyr inne i landsbyen. Det er krevende når dyra må flyttes gjennom gatene for å komme ut på beite. Kravet om at det ikke skal ligge igjen noe i gata etter at flyttingen er gjennomført, krever god oppfølging og mye arbeid. Jorda ligger et stykke fra gården slik at alt fôret må frakte gjennom trange gater. En imponerende kjøreteknikk og tilpasset utstyr bidrar til god effektivitet.(Saken fortsetter etter bildet)

Melkeproduksjon er basis for produksjonen hos Stuber

Driftsapparatet er veldig kompakt oppbygd. Fjøsdelen henger sammen med bolighuset. Det er bygd opp en «ny fjøsdel». (Saken fortsetter etter bilde

s 8-11 Bilde 10
Kuene konkurrerer om tilgang til friskt gras (Foto: Iver H Breisjøberg.)

Det er en opplevelse å følge med på melkebilen når den henter melk fra tanken. Sjåføren rygger tankbilen inn den trange gata, og slangen mellom bilen og tanken er festet på et blunk.

Andre produkter som selges på gården er egen frukt, egg og poteter av sortene Agata, Erika, Laura og Blå Sanktgaller. Disse produseres for leveranse til restaurant. Et kortreist produkt som blir satt pris på i nærmiljøet.(Saken fortsetter etter bildet)

s 8-11 Bilde 11
Driftsbygningen med beite/luftegård. (Foto: Iver H. Breisjøberg)

Attiswil

Det er 1525 innbyggere som er genuint opptatt av at kommunen skal fungere som en levende og trygg plass. Nær-demokratiet er levende og direkte. Derfor er CHILBI en viktig årlig begivenhet for fest og samkvem mellom folk.  Den dagen vi kom, var Brit Eli ansvarlig for å lage mat sammen med en gjeng andre driftige kvinner i idrettslaget. Maten selges i et telt på markedet under arrangementet. Spesialiteten er spagetti med bolognesesaus. Denne gangen blir det laget av 60 kg kjøttdeig og 110 kg spagetti. Kjøkkenet på skolen brukes som produksjonskjøkken.

Bäuerinnen «Bondekone» utdannelse

I Sveits er det påkrevd å ha landbruksutdannelse for å kunne kjøpe landbruksjord eller overta og drive en gård. Det som er litt spesielt er at det finnes en egen utdannelse som «bondekone», Bäuerinnen. Denne utdannelsen legger hovedvekten på storhusholdning, hagebruk, selvforsyning, men også bedriftsøkonomi, regnskap og ledelse.

Brit Eli har tatt denne utdannelsen og kan titulere seg som Bäuerinn FA. Med denne utdannelsen er hun berettiget til å drive gården og ha lærlinger i storhusholdning. Brit Eli er ansvarlig for gårdsturismen og driver det som en egen næring.(Saken fortsetter etter bildet)

s 8-11 Bilde 13
Brit Eli holder gårdsplassen ren. (Foto: Iver H Breisjøberg.)

Ektemannen Urs har bedriftslederutdannelse og kan ha lærlinger i landbruk. Sønnen Oliver er tømrer og har nylig avsluttet den obligatoriske landbruksutdannelsen og har som mål å overta i løpet av de neste ti årene.

Familien Sparby Stuber tar gjerne i mot gjester, og gjester i fra Norge ønsker de spesielt velkommen.

Artikkelen har stått på trykk i bladet Miljø og utvikling 1/19.

Fakta

  • Attiswil:  

Kommune nr 971 av totalt 2212 (1.1.2019) kommuner i Sveits

  • Familie:

Brit Eli Sparby Stuber, opprinnelig i fra Kjølaberget, Flisa, Åsnes kommune i Hedmark

Gift med Urs Stuber. Barn: Oliver Stuber, tømrer og Landwirt EFZ

Anine Derrer, lærer

  • Gården:

1700 tallet

460 m.o.h.

32 hektar jord og beite, 2 hektar skog

  • Dyrker:

Forproduksjon; bygg, mais og gras/høy/ensilasje,

4-6 slåtter i løpet av sommeren.

Mais såes om våren, alt det andre om høsten.

Korn, raps, poteter, frukt (moreller, plommer, epler, pærer, kvede).

  • Avlingsmengde:

Bygg opp til 850 kg/daa. Treskes midten/slutten av juli

28 melkekuer (Red Holstein og Holstein), Ø 8500 kg melk/år

25 kviger og kalver

150 høner

2 Freiberger-hester

Kaniner, hund og katt

  • Produksjonsmåte:

​​​​​​​ØLN, Ökologische Leistungsnachweis, IP Schweiz (integrert produksjon). Mellomting mellom konvensjonell og økologisk prod

  • Arbeidskraft:

​​​​​​​Urs og Brit Eli, begge 100 %

Sønnen Oliver ca 20%

Lærling

  • Annet:

Tradisjonell Sveitsisk familiegård.

Allsidig produksjon, melk, korn, gras, egg, poteter, frukt

Størrelsen tilsvarer en gjennomsnittsgård i Sveits.

Næringsutvikler i Solør

Brit Eli overtok en jordbrukseiendom av sin mor i 2016, en slektsgård i syvende generasjon. Småbruket Berget (Bjørge) ligger idyllisk til vest for Glomma i Åsnes kommune.

Gården er en av de siste gårdene før setrene tar over mot vest. Gården med sin beliggenhet, bærer preg av ressursutnyttelse og stor grad av selvhushold. 

Til eiendommen hører det et beite på ca 14 dekar. Bebyggelsen har et alderdommelig preg, og består av våningshus, stabbur med jordkjeller, låve og løe. Bebyggelsen i dag er hovedsakelig fra 1800-tallet, med unntak av våningshuset som gikk med i en brann og ble gjenbygd på 1960-tallet. Den gamle tømmerlåven som er SEFRAK- registrert, er sterkt preget av elde. Nevertaket og den alderdommelige byggeteknikken gir den en høy verdi.

Kulturminner

Brit Eli er genuint opptatt av kulturminner og har en visjon om å få satt låven og stabburet i stand igjen. Hun ønsker å bruke gården til gårdsturisme og våningshuset ligger ute på leie som feriehus bl.a. på en tysk reservasjonsplattform. Jordvegen er leid ut til en bruker som driver økologisk og benytter det til beite. Hun har søkt Kulturminnefondet og SMIL-midler og fått tilskudd fra begge.

s 8-11 Bilde 14
Låven på Bjørge (Foto: Hans Johnsson)