Gir råd til politikerne om eldremat
Kost- og ernæringsforbundet deltar i et samråd hvor ulike ressurspersoner gir råd og innspill til Arbeiderpartiet. Lytteposten skal partiet bruke til å utarbeide ny politikk som både skal gi bedre ernæring og økt matglede for eldre over hele landet.
Møtet foregikk nylig uke på Vålerenga bo- og servicesenter i Oslo. Her fikk deltakerne servert en tre retters middag som senterets kjøkken hadde laget i stand med hjelp av en kokkelærling Anniken Olsen fra Nygård Sykehjem i Sandefjord. Kjøkkenet i Sandefjord har i det siste fått mye oppmerksomhet fordi de lager konsistenstilpasset mat basert på molekylær gastronomi.
Dette er en metode som gjør at maten beholder smaken og næringsstoffene - og ser delikat ut selv om konsistensen er glatt. Gode nyheter for alle som har dårlig appetitt, sliter med svelgeproblemer eller har tann- og munnplager. Metoden gjør også at det er enkelt for kjøkkenet å skreddersy næringsinnholdet og porsjonsstørrelsen, noe som igjen minsker matsvinnet.
Falt i smak
Det var helt tydelig at maten falt i smak hos leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet. Også Torgeir Michaelsen, helsepolitisk talsmann og Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk ansvarlig i Arbeiderpartiet viste interesse for denne måten å servere mat på.
Dagsrevyen var også til stede. Se TV-innslaget her.
Rundt bordet satt også beboer Agnes Olsen og Jorunn Hæreid, avdelingssykepleier ved Vålerenga bo- og servicesenter. Arnt Steffensen representerte Kost- og ernæringsforbundet, mens Nygård Sykehjem var representert med Erlend Eliassen. Konsernsjef Hanne Refsholt i Tine var også til stede, blant annet fordi Tine ga prisen Årets matgledebedrift til Nygård Sykehjem i 2014. Både Steffensen og Eliassen la vekt på å formidle hvor viktig det er at de praktiske sidene rundt matservering på sykehjem fungerer.
– Det er prisverdig at Arbeiderpartiet ønsker dialog med feltet på denne måten og ønsker innspill fra oss som yrkesorganisasjon. Politikerne skal vedta politikken, men det er vi som faktisk vet hvor skoen trykker, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet.