Kirken skal ha god kontakt med befolkningen og menigheten

Inger Elisabeth Solem har et sterkt engasjement for jobben sin og for arbeidsstedet, Schafteløkken Frogner menighetshus.
Navn: Inger Elisabeth Solem
Stilling: Daglig leder for Schafteløkken, Frogner menighetshus
Verv: Tillitsvalgt for Delta og styremedlem i Kirkeansatte
– Hva går jobben din ut på?
– Jeg administrerer menighetstunet med teknisk ansvar for daglig vedlikehold av bygningene og området. Det er mye praktisk arbeid og oppfølging med de gamle byggene, men jeg har også oppfølging av brukerne i menigheten. Jeg følger opp alle avtaler og arrangementer og er koordinator her. Mye av arbeidstiden går med til å tilrettelegge for møter og kvalitetssikre arrangementer. Innimellom driver jeg også med litt hagestell i det fine uteområdet som i sin tid ble redesignet av landskapsarkitekter fra Snøhetta.
– Er jobben din interessant?
– Ja, så absolutt. Jeg elsker jobben min og brenner for menighetsarbeid og for Den norske kirke. Vi er i en periode hvor etterspørselen og pågangen er stor. Vi pusser opp menighetshuset i samråd med Lars Roede fra bymuseet og med innspill fra byantikvaren. Vi ønsker å pusse opp og vedlikeholde bygningene i tråd med det autentiske. Det er Gro Lauvland, arkitekt i menighetsrådet, som sammen med styreformann Lars Gathe har det overordnede ansvaret for rehabiliteringen. Det utvendige oppussingsarbeidet blir forhåpentligvis ferdig i løpet av 2017.
– Har du noen hjertesak?
– Jeg er opptatt av at kirken skal ha god kontakt med befolkningen og menigheten og ønsker at kirken skal være en del av folks liv i hverdagen.
– Hva gjør deg frustrert?
– Jeg blir frustrert når krefter i samfunnet går løs på kirken i media. Jeg mener at kirken tar vare på folk i alle livets faser, ikke bare ved høytider. Spesielt er kirken et viktig holdepunkt ved livskriser. Kirken fyller et rom som er viktig for mange. Den har en viktig funksjon i livene våre.
– Hvilke egenskaper bør man ha i din jobb?
– En må være utadvendt og være stolt og glad i arbeidsplassen her og i stedet og vise respekt for stedets historiske verdi. Som daglig leder ved Schafteløkken må man ha et engasjement ut over det å ha en jobb å gå til. Vi må huske på hvem vi er her for, vi er her for kirken og for menigheten. Vi er her for brukerne. Jeg svarer på telefoner fra åtte om morgenen til klokken elleve om kvelden. Telefonen er mitt viktigste arbeidsredskap. Tilgjengelighet, serviceinnstilling og evne til å se andres behov er viktig for denne jobben.
– Hvorfor ble du medlem i Delta?
– Jeg er utdannet adjunkt og har vært lærer og derfor i lang tid medlem av Utdanningsforbundet. Jeg ble anbefalt å melde meg inn i Delta da jeg begynte her for tre år siden. Nå har jeg vært medlem i over ett år og er fornøyd med det valget. Jeg synes kirken er en fascinerende organisasjon og ønsket å lære mer. Jeg ble interessert i å vite mer om arbeidssituasjonen til de ulike yrkene i kirken. Etterhvert ble jeg spurt om å være tillitsvalgt i Delta, og nå er jeg medlem av styret i Kirkeansatte også. Gjennom Delta har jeg møtt mange hyggelige og interessante mennesker.
– Hvordan er du som tillitsvalgt?
– Som tillitsvalgt er jeg ekstremt løsningsorientert. Jeg har et bredt nettverk og er oppsøkende. Kirken er i en omstillingsfase, så vi går spennende tider i møte.
– Hva gjør du i fritiden?
– Jeg er opptatt av klassisk musikk og konserter, og så reiser jeg en del. Jeg liker å møte folk og har et engasjement for eldre. Og så er jeg med i Frogner menighets kulturutvalg. Her arrangerer vi konserter, foredrag og byvandringer – alt relatert til kirken.
– Hva tenker du om kirken framover?
– Jeg er opptatt av å møte menigheten der den er og vil at kirken skal bli mer synlig i nabolaget. Jeg vil også vise at kirken er relevant i folks liv. Vi må i større grad tørre å stå opp for kirken og det den representerer for folk flest. Jeg ser at for eksempel eiendomsmeglerne i bydelene står på stand med sine salgsprospekter. De deler ut kaffe og vafler og får folk til å stoppe opp. Jeg mener at menigheten og kirken må vise seg mer der folk er. Kirken har et kommunikasjonsbehov, og vi må nå folk både på sosiale medier og der de ellers er. Det er viktig med god informasjon og opplysning. Jeg mener at kirken fyller et tomrom for mange og gir et pusterom.
Solem mener det kan være helsebringende å gå i kirken.
- Vi må vise at kirken er for alle og at det er noe for noen og enhver å få med seg i prekenen. I kirken opplever man et fellesskap, og det er hyggelig å drikke kaffe og prate sammen etter gudstjenesten. Vi har godt av en stund uten PC og mobil. Kirken gir rom for mellommenneskelige samtaler, avslutter Solem.
