Kokk Hege: – God ernæring er viktig både for helse og trivsel for de eldre

Hun er kokk og avdelingsleder på et Bo- og servicesenter. Og elsker jobben sin. Men synes ikke faget får den oppmerksomheten det fortjener.
Hege Lile Stavnås fyker rundt på kjøkkenet omgitt av kollegaer som fleiper og smiler mye. Selv om de har en svært travel hverdag.
– Vi er opptatt av å ta vare på hverandre, hjelpe hverandre og støtte hverandre. Så det er et godt yrke å stå i.
Hege er kokk og avdelingsleder på Skytta Bo- og servicesenter i Nittedal kommune rett nord for Oslo. Hun har ansvaret for maten til de 30 sykehjemspasientene og beboerne i de 27 leilighetene som er knyttet til institusjonen. I tillegg henter dagseneteret eldre i bygda og servere både frokost og middag. I kantina kommer det eldre fra kommunen innom og kjøper seg middag.
Hun er svært opptatt av at de eldre skal få næringsrik og god mat.
Artikkelen fortsetter under videoen
Mat er medisin
– De vi lager mat til er jo gjerne personer som bruker noe medisiner. Og dersom de ikke får i seg nok og god mat reduseres effekten av medisinene også. Så mat er i bunn og grunn en form for medisin for denne aldersgruppen. Eller sagt på en annen måte: God ernæring er viktig både for helse og trivsel for de eldre.
Hos Hege er det pasienter og beboere fra ca 60 til 99 år. Og med 40 års aldersspredning, sier det seg også at matvanene er forskjellige.
– Det har skjedd mye med matvanene for nordmenn over så mange år. Så selv om tradisjonell bondekost fortsatt er veldig populært, så prøver vi å tilbyd noen favoritter til alle.
Men det er liten tvil om hva som er mest populært hos Hege.
– Kjøttkaker, kokt torsk og flesk er nok svært høyt på lista, ler hun.
– Det føles litt urettferdig
Det er ikke hver dag du hører at institusjonskokker og annet kjøkkenpersonell på sykehjem, sykehus, skoler og andre storkjøkken blir løftet fram - selv om dette er en svært viktig brikke i den norske velferden.
LES OGSÅ: Dette er Kost- og ernæringsforbundet i Delta
– Jeg synes det er veldig synd at så mange flinke fagfolk rundt om i landet ikke får den anerkjennelsen de fortjener. Se på restaurantkokkene, de blir løftet fram i media og får medlajer og priser, mens institusjonskokkene nærmest er usynlige. De føles litt urettferdig av og til. Vi bare løser ting, vi fikser det - uten å gjøre noe numnmer ut av det - innenfor de trange rammene vi har.
Likevel trår dere til med samme innsats i jobben hver eneste dag?
– Ja, det er jo disse menneskene som vi lager mat til som gir oss motivasjon, da. Den gleden du kan gi til andre med et godt måltid er gull verdt. Ikke noe er bedre enn når du ser at dem koser seg med maten. Det er slike hverdagsøyeblikk som er det aller beste i denne jobben.
Den gleden du kan gi til andre med et godt måltid er gull verdt.
Den gode samtalen
Hege er tydelig på at kjøkkenpersonalet også bidrar på andre måter i omsorgen.
– Vi blir kjent med pasientene og beboerne, for mange er jo her lenge. Selv om vi har et profesjonelt forhold til alle, så er det noen som får en litt større plass i hjertet. Og det er kanskje mest dem som ikke har så mange andre rundt seg. At vi kan utveklse noen ord med dem, le og smile litt sammen kan ofte være nok for at de får en fin og trygg dag. Det er ikke så mye som skal til. Samtidig gir det oss som jobber her en veldig god følelse.
Matinteressen ble tidlig vekket
Det er nok ikke helt tilfeldig at Hege begynte å jobbe med mat.
Hjemme på Åsen i Trøndelag, 6 mil nord for Trondheim, har hun mange gode minner fra en oppvekst hvor det alltid ble laget mat og hvor matgleden var stor.
– Det var ikke få ganger jeg kom hjem fra skolen hvor mamma og farmor sto på kjøkkenet og laget noe. Da ble jeg alltid spurt om jeg ville smake og være med. I tillegg har jeg ei tante som er kokk, så at jeg skulle gå denne veien er nok ingen stor overraskelse, nei.
Vil du anbefale andre å ta den yrkesveien du har gjort?
– Absolutt. Dette er veldig, veldig givende. Du får laget et resultat hver dag. Du når mål hver dag og du gir glede til andre hver eneste dag.
Går du aldri lei av å lage mat?
– Det kan vel kanskje skje i perioder, men det går veldig fort over.
Hege Lile Stavnås forteller at hun alltid har hatt gode kolleger som er opptatt av at andre skal ha det bra. Både de man serverer mat, men også kollegaene.
– Vi er opptatt av å ta vare på hverandre, hjelpe hverandre og støtte hverandre. Så det er et godt yrke å stå i. Men det er fysisk tungt, så man bør trene litt styrke for å stå i det.
Artikkelen fortsetter under bildet
Faglig fellesskap
Hege er også opptatt av det å være organisert, og viser til en omorganisering hun var gjennom for noen år siden.
– Da fikk vi god hjelp og støtte hele veien.
Hun er heller ikke sein med og løfte fram sitt engasjement i Kost- og Ernæringsforbundet i Delta.
– Yrkesorganisasjonen har gitt meg veldig mye. Både nettverk, glede og faglig utvikling. Og det er kjempeverdifullt. Det er nok hovedgrunnen til at jeg er medlem i Delta. Det er veldig viktig at noen løfter fram faget, og at vi selv er faglig oppdatert og henger med i utviklingen, sier Hege Lile Stavnås.
Bli kjent med Kost- og ernæringsforbundet i Delta

Jobber du på storkjøkken, hører du til hos oss. Vi er yrkesorganisasjonen for deg som jobber med mat på sykehus, sykehjem, sentralkjøkken, kantine o. l.
Vi arbeider for at du skal få gode vilkår i jobben din. Vi viser hvor viktig det er med matomsorg og ernæringsbasert matlaging, både for helse og trivsel.
Hvem kan bli medlem?
Medlemmene våre arbeider som ernæringskokker, institusjonskokker, kokker, kjøkkensjefer, kostøkonomer, kjøkkenassistenter, matverter, lærlinger og studenter.