Bruker elsykkel i hjemmetjenesten hele året

Sarah Triki jobber i hjemmetjenesten i Bergen sentrum. Hun er dessuten styremedlem i Helsefagarbeidere i Delta for Region Vest.
Sarah Triki jobber i hjemmetjenesten i Bergen sentrum. Hun er dessuten styremedlem i Helsefagarbeidere i Delta for Region Vest. Foto: Anne C. Eriksen

Elsykkel er det perfekte transportmiddelet for ansatte i hjemmetjenesten i sentrumsnære strøk. Det synes Sarah Triki som sykler i all slags vær som Bergen har å by på, så lenge vinden ikke river sykkelen over ende.

For helsefagarbeider Sarah Triki er byen arbeidsplassen, Bergen by fra sentrum opp mot Haukeland universitetssykehus, og opp mot Fjell.

Hjemmetjenesten krever rask transport fra bruker til bruker, og med trafikkorker, enveiskjørte gater og manglende parkeringsplasser er bilen langt fra effektiv i sentrumsnære strøk. Å gå tar lang tid, og på vanlig tråsykkel kommer man andpusten og svett fram til destinasjonene, særlig i en kupert by som Bergen. Men elsykkelen, den passer perfekt. Det synes i alle fall Sarah som gjerne kler seg for all slags vær for muligheten til å bevege seg rundt effektivt.

- Det er veldig deilig å sykle, og elsykkel er et fint transportmiddel som du kommer lett fram med. Du kan sykle både i veien og på fortau. Med bil i sentrum blir det veldig mange omveier. Men man må ta hensyn til fotgjengere, så jeg forsøker å velge fortau der det ikke går så mange mennesker.

- Jeg bruker mindre tid på transport, og kan bruke mer tid ute hos pasientene og til dokumentasjon, erfarer hun.

- Også er det jo så miljøvennlig, det må du få med!

Hjemmetjenesten har hatt elsyklene i tre år, og i de kaldeste månedene blir de mindre brukt.

- På våren og sommeren, er det nok mer populært, det kan du trygt si. Vikarer og studenter er veldig flinke til å bruke sykkel, men det er vanskelig å endre en eksisterende kultur, og det er en del usikkerhet rundt bruken av elsykkel, at det er farlig og skummelt.  

Sarah Triki tror mer oppmuntring og opplæring i bruk av elsykkel vil få flere til å ta den i bruk. Hun råder de som ikke er så vant til sykkel å prøve den elektriske varianten likevel, men heller velge lav hastighet.

20180110-_1104888_anneceriksen
Foto: Anne C. Eriksen

- Det er du som bestemmer. Du må ikke kjøre fort, tipser Sarah.

Med hjelpemotoren, så blir syklingen enkel og gøy, selv i bratte oppoverbakker. Du må trå på pedalene for å holde motoren i gang, så du får brukt kroppen, men blir ikke svett eller sliten.

- Selv om du har syklet i tyve minutter, så er du fremdeles klar til å gå i møte. Du kan til og med sykle i dress, om det er det du vil.

- Jeg skulle ønske flere tok sykkelen, og applauderer de som gjør det. Det er viktig med gode klær selvsagt. Er det surt og kaldt ute, så er det ikke alltid så kjekt, men tenk deg på sommeren ned Kalfarbakken, supergod fart, vind i håret, armene rett opp i været, oooh!

- Det er en befriende følelse, og en deilig avkobling fra den travle hverdagen.