Helsefagarbeiderforbundet: Prioritér helsefagarbeidere i årets lønnsoppgjør
Norge har håndtert en stor krise og vært igjennom en nasjonal dugnad. Mange har bidratt med dugnadsarbeid og gjør fortsatt det. Dugnad skal være frivillig, og gir i grunn ikke så mye uttelling i kroner og øre. Det merker vi helsefagarbeidere godt.
Hverdagsheltene i arbeidslivet er mange. Vi står bak Deltas krav om økt kjøpekraft for alle hverdagshelter.
Helsefagarbeiderforbundet mener at det er viktig å prioritere helsefagarbeidere i dette oppgjøret. Helsefagarbeidere står nærmest pasienten, opplever store endringsprosesser i hverdagen, og blir fortsatt utsatt for smitterisiko i sitt daglige arbeid.
Helsefagarbeidere er stabile arbeidstakere med kompetanse som er uunnværlig for både pasienter og arbeidsgivere. Det gjorde vi før pandemien, under pandemien og når pandemien nå er "over".
I årets lønnsoppgjør må arbeidsgivere forstå alvoret. De kan ikke sikre gode og forsvarlige helsetjenester ved å basere seg på at lojale medarbeidere skal ta ekstravakter og jobbe når andre har fri, uten å få en lønnskompensasjon som står i forhold til belastningen.
Arbeidsgivere må være villige til å tenke langsiktig. De må se hva som kommer av krav og forventninger til fremtidige helsetjenester. De må også forstå krav og forventninger til fremtidige arbeidstakere. Allerede i dag er det utfordrende både å rekruttere og beholde gode og kompetente helsefagarbeidere.
Helsefagarbeiderforbundet mener at:
Nattevakter skal ha nattevakttillegg hele vakten. I dag slutter nattillegget kl. 06.00. Det betyr at de tøffeste timene før vakten er slutt får man ikke tillegg.
Nattevakter må ha høyere ubekvemstillegg enn dagarbeidere. Ubekvemstillegget for kveld og natt er i dag likt. Belastningen er høyere på arbeids om natten. Derfor må ubekvemstilleget for nattarbeid økes.
Lørdags-/søndagstillegg bør tre i kraft fredag ettermiddag. Dette kan bidra til at man får flere til å jobbe helger eller påta seg en ekstra vakt en fredag kveld.
Helsefagarbeideren skal ha egen stillingskode i avtaleverket, på lik linje med sykepleieren og vernepleieren. Mange helsefagarbeidere har høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole). For denne gruppen må det innføres en egen stillingskode; spesialhelsefagarbeider.