Etiske retningslinjer for fotterapeuter

Etiske retningslinjer for fotterapeuter
Foto: Colourbox/evanyelar

Etiske retningslinjer vedtatt på representantskapsmøte 23.04.22

§ 1 Pasienten 

Behandlingen skal bygge på prinsippet om informert samtykke og pasientens rett til medbestemmelse og evalueres sammen med pasienten jf pasient-og brukerrettighetsloven. Behandlingen skal avsluttes hvis den ikke har effekt. Fotterapeuten har faglig og personlig ansvar for egne handlinger og vurderinger i yrkesutøvelsen. Fotterapeuten skal sørge for at helsehjelpen ikke påfører pasient unødvendig tidstap eller utgifter. Jf § 4 helsepersonelloven.

Helsepersonell har en plikt til å organisere sin virksomhet på en måte som ikke visker ut eller gjør grensen mellom det ordinære helsetilbudet og den alternative behandlingen utydelig jf. informasjonsplikten § 10 og journalføringsbestemmelsene i §§ 39 og 40 i helsepersonelloven.

Fotterapeutens yrkespraksis skal ikke være preget av diskriminering eller forutinntatte holdninger, men saklig vurdering av pasientens behov for hjelp og omsorg. Pasientens egenverd skal respekteres uansett nasjon eller sosial opprinnelse, sykdom eller helseproblem.

§ 2 Taushetsplikt

Fotterapeuten har taushetsplikt og skal hindre at andre får kjennskap til en persons sykdomsforhold, eller andre personlige forhold de får kjennskap til under sin virksomhet. Taushetsplikt gjelder uansett hvordan man er blitt kjent med opplysninger, også de man får indirekte ved egne slutninger. Plikten gjelder i prinsippet overfor alle, også de pårørende. I sistnevnte tilfelle skal man håndtere den med varsomhet, og i samsvar med pasientens ønske.

Taushetsplikten er ikke til hinder for at helsepersonell gir opplysninger til samarbeidende helsepersonell, når dette er nødvendig av hensyn til undersøkelse eller behandling av en pasient, med mindre vedkommende motsetter seg dette.

§ 3 Kompetanse

Fotterapeuten skal holde faglige ferdigheter og kunnskaper vedlike og sørge for oppdatering. Fotterapeutens virksomhet skal bygge på tilgjengelig forskning, erfaringsbasert kompetanse og brukerkunnskap. Samfunnets stadige utvikling og forandring gjør at kravet til kompetanse stadig endres. Fotterapeuten plikter til enhver tid å holde seg faglig oppdatert jf Helsepersonelloven §4.

Fotterapeuten har et individuelt ansvar for å tilegne seg ny kunnskap og følge faglig utviklingen. Dette for å ivareta den faglig forsvarlighet i klinisk utøvelse, som forventes ut ifra fotterapeutens kvalifikasjoner.

§ 4 Annet helsepersonell

Fotterapeuten skal fremme samarbeid mellom ulike yrkesgrupper i helsesektoren og respektere arbeidsområdene til annet helsepersonell Hvis det oppstår interessekonflikter skal hensynet til pasienten prioriteres.

§ 5 Markedsføring

Tjenesten skal ikke markedsføres med tilbudspris. Fotterapeuten har anledning til å markedsføre sin virksomhet. Markedsføringen må være saklig, informativ og ikke inneholde noe som er villedende og uriktig, jf. helsepersonelloven § 13.

Markedsføringen skal være i samsvar med faglig forsvarligfotterapi, jf. helsepersonelloven § 4.

Fotterapeuten må i sin annonsering skille mellom fotterapi og andre tjenester, jf. helsepersonelloven § 16. Det anbefales å organisere dette helt og fullt som en egen virksomhet med egen logo og eget navn.

En fotterapeut må ikke inngå forbindelser med kommersiell virksomhet, medvirke i salg eller markedsføring av produkter som kan svekke fotterapifagets anseelse.