Barfotsko ble løsningen

Da Christina Forstrøen Bruarøy fikk diagnosen plantar fasciitt, oppsøkte hun fysioterapeut og forsøkte etter hvert en rekke behandlingsmetoder. Først da hun begynte å bruke barfotsko forsvant smertene. Siden har hun løpt halvmaraton barfot og utdannet seg til fotterapeut.
TEKST: ANETTE HAUGEN
På en flott høstdag i november har Fotterapeuten avtalt å møte Christina Forstrøen Bruarøy (26) på en kafé på Bjølsen i Oslo. Opprinnelig er Christina fra Os utenfor Bergen, men hun har nå bodd i Oslo i over seks år. Hun er utdannet innen reklame og jobber for tiden med utendørsreklame. De senere årene har hun imidlertid også fått en stor interesse for føtter, noe som har resultert i at hun både har tatt utdanning i fotterapi og lager podkast om føtter.
Interessen for føtter startet med at hun som aktiv idrettskvinne, der hun både har spilt fotball, drevet med løping og etter hvert kampsport, opplevde å få store smerter i bakfoten. Diagnosen hun fikk var plantar fasciitt, som hun har lært også har fått navnet plantar fasciose, siden det ikke bare handler om en betennelse, men også en ødeleggelse i senen.

Forsøkte alt
– Skaden og smertene oppsto i januar 2020, like før koronaen gjorde sitt inntog. Jeg hadde i forkant gjort flere endringer som kan ha bidratt til smellet i hælen, som fort ga utslag i begge hælene. Blant annet hadde jeg skiftet fra variert trening og løping i vestlandsterreng, til mer ensidig trening på flatt underlag i hovedstaden. Dette kan med stor sannsynlighet ha bidratt til fotplagene, forteller Christina – og legger til: – Jeg hadde også begynte å løpe i en helt ny skomodell like før smertene kom, etter at jeg i årene før hadde vært trofast til en spesifikk modell. Dette satt nok krav til deler av foten som før hadde fått støtte.
Diagnosen plantar fasciitt fikk hun av en fysioterapeut hos Idrettens Helsesenter på Ekeberg. Der ble hun anbefalt å gjøre «tå hev»-øvelser, i tillegg ble hun henvist til NIMI for tilpasning av noen dyre såler. Hun fikk beskjed om at sålene måtte brukes over lang tid i alle sko, kanskje gjennom hele idrettskarrieren. De var imidlertid vonde og ubehagelige – og bidro bare til at det presset mer, så det endte opp med at hun ikke brukte dem.
– Jeg er født slik at jeg stiller spørsmål ved alt. Så jeg lurte på hva sålene egentlig skulle hjelpe med? Etter hvert prøvde jeg alle typer behandlinger for plantar fasciitt. Jeg gikk til trykkbølgebehandling hos en naprapat i Os, den første som studerte gangen min, prøvde
en Strassburg-sokk om natten som skal tøye leggen, forsøkte akupunktur, masserte selv, kjøpte Hoka-sko med demping, byttet ut løping med sykling etc. Det eneste jeg ikke prøvde var vel kortisonsprøyte, forklarer hun.
Ble fotnerd
Til tross for at Christina følte hun hadde prøvd alt over en seks-sju måneders periode uten å bli bedre, ønsket hun å se lyset i tunnelen. Hun trente mye alternativt, der den eneste formen for løping hun følte hun kunne gjøre uten at smertene ble verre, var trappeløping. Da landet hun ikke på hælen. Det var deilig i hvert fall å kunne utføre noe som minnet om løping.
– Det var da jeg begynte å bli fotnerd. Jeg ville prøve å forstå hvordan foten fungerer og hvordan skoen påvirker. Jeg startet blant annet å følge «The Foot Collective » på Instagram. Der handler det mye om skoens påvirkning på foten, hvordan vi er født uten sko og hvordan vi med dagens sko ikke får brukt føttene på riktig måte, forteller hun.
Christina innså da at hun måtte gå motsatt vei av det hun hadde gjort til nå, for å komme seg ut av skaden og smertene. Hun startet med å legge til flere øvelser, blant annet én der hun strammet og holdt fotbuen, hun hørte på podkaster og kommuniserte med andre med samme interesse – og ikke minst leste hun seg opp på bruk av barfotsko.
Barfotsko
– Ved å bruke barfotsko får du bedre plass til foten og tærne, samtidig som du styrker foten. Foten blir bredere og stortåa mer rett, slik at den får hjulpet fotbuen bedre. Barfotsko finnes i mange typer, så du må også her passe på at de er store nok, forklarer Christina og legger til:
– Du må lære å gå på nytt. Med barfotsko går du mer «stille» og forsiktig, noe som gir mindre belastning på kroppen. Du «slenger» ikke bena så lang fra deg, men holder dem tettere til kroppen. Jeg brukte et halvt år på å lære å gå riktig med barfotsko. At jeg brukte så lang tid, henger nok sammen med skaden min. Det er viktig å være tålmodig. Først da jeg kunne gå hundre prosent i barfotskoene uten smerte eller ubehag, begynte jeg å løpe med dem.
Christina bruker nå kun barfotsko, med mindre hun går eller løper helt barfot. Hun forteller at det finnes barfotsko i alle mulige modeller, fra pensko til klatresko, fotballsko og vinterstøvler. Mange tenker at barfotsko/støvler er kalde, siden de har tynn såle. Men luft skaper varme, så det er når støvlene er for trange de først og fremst blir kalde.
Halvmaraton barfot
Om veien fram til å kunne løpe og trene uten smerter igjen har vært humpete, hadde Christina hele tiden en liten drøm i bakhodet. Hun ville delta på en halvmaraton – og hun ønsket å gjennomføre ved å løpe helt barfot. Drømmen gikk i oppfyllelse i starten av september 2023. Da stilte hun opp og løp halvmaraton i Trondheim helt uten sko.
– Vi er sterkere enn vi tror. For å oppnå drømmen trente jeg blant annet ved å løpe i barfotsko, men også såkalte Altra sko. Dette er egentlig ikke en barfotsko, men en litt bredere sko med demping, laget litt etter samme prinsipp som en barfotsko. De har null dropp, altså er det ingen høydeforskjell mellom hælen og forfoten på skoen, forteller hun. På den tiden jobbet hun for løpsmagasinet Kondis, slik at det var et opplegg bak, der hun også skulle skrive om løpet. Det ga et press, så hun meldte seg egentlig på litt før hun følte seg klar. Det gikk imidlertid bra og hun fullførte uten smerter, slik målet var. Frykten var at det ville oppstå en ny skade, men det gjorde det heldigvis ikke. Hun fikk kun et par friksjonsblemmer, som senere størknet og falt av. Blemmer kan du få når du bruker sko også.
Løpsteknikk
– Jeg var aldri usikker på huden min før løpet, det var smerter i leggen og akilles jeg fryktet. Jeg har aldri slitt med hard hud og bena får masse blodsirkulasjon når du går og løper barfot. For meg gjør det heller ikke vondt å gå på grus. Om noen synes det føles vondt å gå på grus, er det bare å gå mer og lære seg å gå riktig, påpeker Christina.
Hun var ellers veldig fokusert på løpsteknikken da hun trente til å løpe halvmaraton barfot. Du må nemlig bruke en litt annen løpsteknikk, som det tar tid å øve inn. Ei venninne var dessuten med henne under løpet, for å passe på at hun hold tempoet nede. Kun i starten av løpet, da det var trangt om plassen, fryktet hun å bli tråkket på tærne, men det gikk bra.
– Løypa var lagt opp slik at vi løp samme runde to ganger. Da vi var halvveis forsto jeg at dette skulle gå bra, så siste del av løypa hadde jeg det bare gøy. Jeg fikk hyggelige tilrop underveis og det var kjempegøy å løpe forbi andre med sko. Det var fint høstvær, med noen få dammer i starten, men føret var verken vått eller glatt, fastslår Christina, som anbefaler andre å prøve å løpe barfot – bare husk at du må forholde deg til underlaget på en litt annen måte.
På tur barfot
Christina har også gått lange turer uten sko. Blant annet har hun gått Romsdalseggen barfot. Hun forklarer at det blir en helt annen opplevelse, der du sanser mye mer enn bare den flotte naturen. Du veksler mellom å gå på mose, stein og annet underlag, noe som blir en stor del av turopplevelsen.
Blant favorittidrettene hennes nå for tiden er en type hinderløp i terrenget kalt OCR. Ellers trener hun både styrke, løping og boksing, nå helt uten smerter i føttene. Hun har tidligere også drevet med kickboksing, der det er vanlig å trene barfot. Det gjør man i en rekke kampsporter. I boksing bruker de fleste sko, men hun trener barfot også der.
Gjennom samtalen vår er det tydelig å forstå at Christina har satt seg godt inn i alt som handler om føtter, sko og ikke minst barfotsko. En interesse som etter hvert ble så stor at hun også startet på fotterapiutdanning. Vi lurer derfor på om hun noen gang gikk til behandling hos en fotterapeut da hun kjempet som verst med smertene fra plantar fasciitt?
Fotterapiutdanning
– Da jeg startet med behandling, visste jeg ikke at det vart en egen yrkesgruppe som var spesialister på føtter. Ingen nevnte fotterapeuter for meg. Det var først da jeg begynte med fotnerdingen min at jeg fant fram til det. Da kom jeg over en svært anerkjent podiatrist i barfotmiljøet, Andy Bryant, som bor i Melbourne. Han gir også behandling online. Han har ikke behandlet meg, men jeg har snakket en del med ham over Instagram, forteller Christina.
Siden hun ønsket enda mer kunnskap om føtter, søkte hun på nettet for å finne ut av hvordan hun kunne få det. Da kom hun over fotterapiutdanningen ved Fot & Helseakademiet i Oslo. Det så ut til å være midt i blinken, siden det heller ikke var en kjempelang utdanning, så hun meldte seg på og startet opp i august 2023, rett før hun løp halvmaraton barfot.
– Det har vært veldig gøy og lærerikt. Utdanningen har vært litt som jeg trodde. Jeg har lært mye om sykdommer og anatomi – og ikke minst har det vært veldig gøy å lære om biomekanikken. Det har også vært utrolig fint å snakke med så mange som kan så mye om føtter og har samme interesse som meg der, fastslår hun.
Podkasten FriFot
Nøyaktig hva hun skal bruke den nye utdanningen til, vet ikke Christina helt ennå. Kanskje vil hun komme til å praktisere og jobbe i klinikk med tiden, men akkurat nå er det viktigste for henne å få mest mulig kunnskap om føtter, også for å lære bort til andre. Å videreformidle kunnskap om føtter og sko er for øvrig noe hun alt er i godt i gang med, ikke minst gjennom podkasten FriFot, som hun lager sammen med kiropraktor Mari Grønlund Kviteberg. Per 1. november lå det 11 episoder ute, men flere var allerede underveis.
De ulike episodene handler om alt fra plantar fasciitt og hallux valgus, til barfotsko og hvordan Christina løp halvmaraton barfot. I episode 2 er dessuten Christinas lærer ved Fot & Helseakademiet, fotterapeut Ulrikke Jonassen, intervjuet om fotproblematikk generelt. I tillegg til å lage podkast har hun sammen med Mari holdt workshop om fothelse og hun har holdt foredrag om veien ut av plagene med plantar fasciitt. Hun har fått en egen «passion» for dette, så hun kan gjerne se for seg å undervise om føtter i framtiden.
******************************
Om podkasten FriFot
En podcast med fokus på en undervurdert og svært viktig del av kroppen, nemlig føttene. Her kan det forventes innhold rundt temaer som skader og sykdommer, unge og eldre, sko og uten sko, evolusjonen og fremtiden og ikke minst – verdien av sterke føtter for både livsglede og prestasjon. Podkasten er laget av kiropraktor Mari Grønlund Kviteberg og Christina Forstrønen Bruarøy, TFC Foot Nerd og kommende fotterapeut. De setter stor pris på tanker og forslag til tema! Du finner dem også på Instagram: Fri_Fot Kilde: FriFot: https://spoti.fi/4hA47Pw
PS: Instagram-brukeren der Christina deler informasjon om føtter – og der hun opplever at mange er nysgjerrige på fothelse og barfot-livsstilen er: @wlkbrft
Artikkelen er hentet fra medlemsbladet Fotterapeuten 1/2025, som utgis 4 gang pr. år. Medlemmer får bladet i posten, ikke-medlemmer kan abonnere kr. 750 pr. år. (post@fotterapeutforbundet.no)