Barnepleier Birgit sørger for en god start på livet

– Vi prøver å finne de gylne øyeblikkene hvor vi kan snakke med familien om hvordan de har lyst til å ha det, sier barnepleier Birgit Tellefsdal. Her er hun sammen med Cecilie og hennes fire dager dager gamle tvillingjenter.
– Vi prøver å finne de gylne øyeblikkene hvor vi kan snakke med familien om hvordan de har lyst til å ha det, sier barnepleier Birgit Tellefsdal. Her er hun sammen med Cecilie og hennes fire dager dager gamle tvillingjenter. Foto: Gunhild Lervåg

Noen kommer på natta, andre midt på dagen. Mirakler skjer døgnet rundt på Drammen sykehus. Da står Birgit Tellefsdal og kollegene hennes klare til å hjelpe. 

Hvert år blir 1900 barn født på Buskeruds største sykehus. Barnepleier Birgit følger nyfødte de første dagene i deres liv. Hun hjelper foreldrene med å forstå barnas signaler.

To viktige timer

Føde- og barselavdelingen ligger side om side i tredje etasje på Drammen sykehus. Barnepleierne jobber på begge avdelinger, sammen med jordmødre og gynekologer. Barneleger tilkalles ved behov. 

Barnepleierne er med når barnet kommer til verden og legger til rette for en god start. De to første timene av den nyfødtes liv, foregår normalt på fødestua. Mye skjer i løpet av disse to timene. Samtidig er mor, far eller medhjelper sliten og full av følelser og hormoner.

– Vi prøver å finne de gylne øyeblikkene hvor vi kan snakke med familien om hvordan de har lyst til å ha det. Hva tenker mor om amming? Mange har vært så opptatt av fødselen at de ikke har tenkt så mye på hva de skal gjøre når barnet er der. Barnet gir veldig fort signaler. Vi gjør foreldrene oppmerksomme på signalene. «Se nå!», sier vi. Vi lærer dem å se og observere, lukte på barnet, få «øyekontakt», forteller Birgit.

Med en gang barnet blir født, blir det lagt rett på mors mage. Der skal det helst få ligge i to timer. Hudkontakt er viktig for den nyfødte. Fra magen kan barnet selv krabbe opp til brystet. Noen trenger litt hjelp, og da er barnepleieren der. 

– Det er helt fantastisk å se barn komme seg opp til brystet selv, sier Birgit.

Når nyfødte legges på mors mage, er det dokumentert at de instinktivt går gjennom ni utviklingssteg i løpet av de to første timene. På fødestuene på Drammen sykehus er de ni stegene forklart på en plakat (se faktaramme). Jordmødrene og barnepleierne legger til rette for at barnet kan gå gjennom disse stegene i timene rett etter fødselen. 

Barnepleierne veier og måler barnet og sjekker at det er innenfor normalen. 

– Vi kommer også inn med norsk flagg og champagneglass med eplejuice. «Det er jo bursdag i dag», bruker jeg å si.

Teksten fortsetter under bildet.

Barnepleier (2)
I snart 40 år har Birgit Tellefsdal jobbet som barnepleier.

To døgn på barsel

Etter to timer på føden flyttes den lille familien til barselavdelingen. Ved normal fødsel er de her vanligvis i to døgn. Det er barnepleierne som er tettest på familien i disse dagene.

– Vi hjelper til, observerer barnet og samspillet mellom barnet og foreldrene. Vi prøver å få til god kommunikasjon med mor og far og forteller at barnet trenger mye nærhet og kontakt.

Barnepleierne prøver å gi fred og ro, samtidig som mye skal gjøres og læres. De veileder i amming og stell av barnet til foreldrene og har ammeundervisning hver dag. Siden det er et mor-barn-vennlig sykehus, følger de ti trinn for vellykket amming.

Før familien reiser fra sykehuset, tar barnepleierne screeningtesten PKU, hørselstest, oksygenmetning, nettoveier barnet og sjekker gulsott hvis det er behov for det. De er også med når barnelegen undersøker barnet.

– Det er travelt. Det er mye som skal skje i løpet av to døgn, sier Birgit.

Liker utfordringer

For å passe som barnepleier, bør du derfor like høyt tempo og utfordringer,  Du må også være utadvendt og glad i å jobbe med mennesker, mener Birgit. Selv har hun jobbet som barnepleier i 39 år. 

–Som barnepleier møter du mange ulike mennesker fra forskjellige kulturer. Du kan ikke være redd for å snakke engelsk. Jeg liker utfordringene med det flerkulturelle, de som trenger en tettere oppfølging og å få til god kommunikasjon. 

Barnepleierne jobber også på barsel poliklinikken. De som jobber der har videreutdanning i ammeveiledning.

Artikkelen er tidligere publisert i Deltas temahefte "Du som jobber med barn", utgitt november 2019.

Bla i og se hele "Du som jobber med barn"

Temaheftet kan også bestilles i Deltas nettbutikk

Slik blir du barnepleier

  • Barnepleiere har utdanning i  barsel og barnepleie fra fagskole. For å begynne på utdanningen, må de først ha fagbrev eller vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole. 
  • Utdanningen gir opplæring i svangerskap, fødsel og barseltid, det nyfødte barnet, prematuritet og barnesykepleie. 
  • Utdanningen kvalifiserer til stilling som barnepleier ved føde- og barselavdelinger, nyfødtintensivavdeling og barneavdelinger i tillegg til stilling i barnebolig og barnehjem, barnehage, asylmottak og skole samt som personlig assistent for barn.

Ni steg (Nine steps)

1. Birth cry

Intense cry just after birth, transition to breathing air.

2. Relaxation stage

Infant rests. No activity of mouth, head, arms, legs or body.

3. Awakening stage

Infant begins to show signs of activity. Small thrusts of head: up, down, from side‐to‐side. Small movements of limbs and shoulders.

4. Active stage

Infant moves limbs and head, more determined movements. Rooting activity, ‘pushing’ with limbs without shifting body.

5. Resting stage

Infant rests, with some activity, such as mouth activity, sucks on hand.

7. Familiarization

Infant has reached areola/nipple with mouth positioned to brush and lick areola/nipple.

8. Suckling stage

Infant has taken nipple in mouth and commences suckling.

9. Sleeping stage

Infant closes eyes and falls asleep.