Delta Oppvekst: Dispensasjon fra bemanningsnormen er ikke løsningen
Flere private barnehager sliter økonomisk og søker dispensasjon fra bemannings- og pedagognormen for å overleve. - Dispensasjon fra bemannings- og/eller pedagognormen er ikke løsningen, men et mer rettferdig tilskudd til barnehagene, sier leder i Delta Oppvekst, Jill Hellem.
Private barnehager sliter og ber om å få bryte ny lov for å overleve, melder NRK onsdag
Loven de sikter til er bemanningsnormen. Normen gjelder fra august 2018, men fristen for å innfri normen var august 2019.
Får penger fra kommunen
Private barnehager finansieres i hovedsak av kommunale tilskudd. Hvor mye penger de får, avhenger av hvor mye kommunens egne barnehager brukte for to år siden.
Den nye bemanningsnormen gjør at barnehager må ha én ansatt per sjette barn over tre år og en ansatt per tredje barn undr tre år. For to år siden hadde offentlige barnehager færre ansatte enn det bemanningsnormen krever. De brukte dermed mindre penger.
– Nå ser vi hva som skjer når overføringer til private og kommunale barnehager styres av kommunene. Små private barnehageeiere sliter med å drifte barnehagen når tilskuddet blir basert på rapporteringer to år tilbake i tid, sier Jill Hellem, leder i Delta Oppvekst.
Regelverket må endres
Delta Oppvekst mener at regelverket må endres for å sikre at alle barnehager kan drives tilfredsstillende og tilskuddene blir jevnt fordelt uansett hvor i landet barnehagen drives.
– Det skal ikke være forskjell om du bor på Karmøy i Rogaland eller i Gjemnes i Møre og Romsdal. Dispensasjon fra bemannings- og/eller pedagognormen er ikke løsningen, men et mer rettferdig tilskudd til barnehagene, sier Hellem.
Store forskjeller mellom kommunene
I dag er over halvparten av norske barnehager private. Tidligere fikk disse penger direkte fra staten. Nå er det kommunene som gir tilskudd.
Ifølge NRK er forskjellene på tilskudd er store fra kommune til kommune. Over 100.000 kroner skiller kommunene som gir mest og minst per barn til private aktører. Høyest er tilskuddet i Gjemnes i Møre og Romsdal, mens det er lavest i Karmøy i Rogaland.
Bemanningsnormen
Barnehagene skal ha minimum
- 1 ansatt (1 årsverk) per 3 barn under 3 år
- 1 ansatt (1 årsverk) per 6 barn over 3 år
Barna regnes som 3 år fra og med august det året de fyller 3 år.
Styrer/daglig leder teller ikke med som grunnbemanning.
Bemanningsnormen gjelder for hele barnehagen samlet, og ikke per avdeling eller barnegruppe. Det stilles ikke konkrete krav til størrelse på barnegruppen, kun antall barn per årsverk.
Normen gjelder fra august 2018, men fristen for å innfri normen var august 2019