Jobber for bedre diett for ambulansearbeidere

- Ambulansearbeidere er avhengig av regelmessige måltider for å bevare konsentrasjonen på lange turer. Det skal ikke være nødvendig å ta penger av egen lomme for å få et skikkelig måltid mat når en har lange kjøreturer.
Det sier Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet i Delta. Nylig besøkte han og Delta-rådgiver Eivind Haanes ambulansestasjoner i Gudbrandsdalen. Der var diett på lengre turer et tema.
Med 30 aktive kjøretimer på veien i løpet av ei helg bruker ambulansearbeidere betydelige summer på mat for å få til et sunt kosthold. 30 timers kjøring er et eksempel på forholdene for ambulansearbeidere i Gudbrandsdalen. Det er ikke hverdagskost, men det har skjedd mer enn en gang. Ola Yttre forteller at det var en vikar med på helgevakta, og at han ikke hadde råd til et skikkelig måltid mat, så det ble McDonald’s i stedet. Dette er en god illustrasjon på hva lave diettsatser resulterer i.
Reglene varierer mellom helseforetakene
Tidligere fikk ambulansearbeidene diett etter statens satser. Slik er det ikke lenger. Helseforetakene har enten fjernet dietten, eller de må være ute på oppdrag mange timer før det utløser diett.
- Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemmer om diett. Problemet er størst i distriktet der lange turer er vanlig, men også i byer kan det være så travelt at det ikke blir tid til å spise på stasjonen. I bilen kan vi ikke spise av hensyn til pasienten og til hygiene.
Han forklarer at selv om de har med seg mat på jobb, er det ofte at de er ute på så lange kjøreturer eller er inne på stasjonen i så kort tid, at maten blir liggende urørt.
- Det er viktig at vi spiser sunt og regelmessig, sier Yttre.
Saken fortsetter under bildet.

Diett var tema da Ambulanseforbundet og Delta nylig besøkte Lillehammer ambulansestasjon. Her er Ola Bolstad, Nils Halvor Grynting, Hans Petter Heranger sammen med Deltas rådgiver Eivind Haanes.
I Skjåk der Ola Yttre selv jobber, må de være borte fra stasjonen i åtte timer for å få diett. Reglene varierer fra helseforetak til helseforetak.
- Ambulanseforbundet jobber for få på plass en felles diettordning for hele landet, som er lett å håndtere både for ansatte og arbeidsgiver, sier Yttre.
Ambulanseforbundet undersøker forholdene
Diettordninger er viktig for medlemmene, og Ambulanseforbundet har satt denne saken høyt på dagsordenen. Som et første skritt ønsker forbundet å høre hvordan medlemmene opplever dette. Derfor blir det sendt ut en spørreundersøkelse om dette til alle medlemmer.
Ambulanseforbundet ønsker å øke diettsatsene, men trenger mer dokumentasjon for å si noe om sammenhengen mellom regelmessige måltider og konsentrasjon. Derfor har Ambulanseforbundet tatt kontakt med både Kost og Ernæringsforbundet i Delta og Diabetesforbundet for å få et godt faglig grunnlag for dette arbeidet.
Spør også om fysiske krav
Det vil også være spørsmål om fysiske krav i undersøkelsen.
I branntjenesten og i politiet er det fysiske krav som de må fylles for å kunne utøve yrket. Det gjør at arbeidsgiver legger til rette for at de skal kunne trene i arbeidstiden. Ambulanseansatte har ingen slike krav selv om publikums helse og sikkerhet avhenger av hjelpepersonellets fysiske yteevne.
Ola Bolstad, Nils Halvor Grynting, Hans Petter Heranger på Lillehammer ambulansestasjon sammen med Deltas rådgiver Eivind Haanes
Publisert: 5. februar 2016