Høringssvar fra Ambulanseforbundet

Foto: Henrik Johnsen
Foto: Henrik Johnsen

Ambulanseforbundet står fortsatt for det de mener når det gjelder overgangsordning til autorisasjon som paramedisiner.

Helse og Omsorgsdepartementet inviterte i januar til å gi innspill til : "Høringssvar forslag om forskrift om særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere i en overgangsperiode."

Overgangsordning for autorisasjon som paramedisiner - regjeringen.no

Fristen for å levere innspill var 7.mars 2024. Ambulanseforbundet og Delta har helt siden egen  autorisasjon for paramedisinere ble en realitet, arbeidet for en overgangsordning for at fagarbeidere med Nasjonal Paramedic, og fagarbeidere som i tillegg er sykepleiere i en overgangsperiode skal få autorisasjon som paramedisiner.

Helse og omsorgsdepartementet kom oss noe i møte i sitt høringsutkast. Men vi mener overgangsordningen som den er foreslått bør utvides noe. 

Her er høringssvaret fra Ambulanseforbundet:

Høringssvar forslag om forskrift om særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere i en overgangsperiode

Ambulanseforbundet i Delta er den yrkesorganisasjonen som organiserer flest ansatte i ambulansetjenesten. Vi har et vesentlig antall medlemmer som blir omfattet av en overgangsordning.

Ambulanseforbundet i Delta viser til høringsbrevet og regjeringens forslag. I regjeringens forslag må ambulansearbeiderne og sykepleierne som omfattes av overgangsordningen ha gjennomført annen formell utdanning i paramedisin i form av enten videreutdanning i paramedisin med 60 studiepoeng (nasjonal paramedic-etterutdanning - NPU) eller master i prehospitalt arbeid (mastergrad i prehospital critical care) med 120 studiepoeng. De må i tillegg ha lengre yrkeserfaring, minimum 5 år innenfor paramedisin. Vilkårene må ha vært oppfylt før autorisasjonsordningen for paramedisinere trådte i kraft 1. mai 2022. Søknad om autorisasjon etter overgangsordningen må sendes innen 1. juni 2025.

Vi har jobbet over lang tid for å få på plass autorisasjonen som også må innebære en god overgangsordning blant annet for ambulansearbeidere med videreutdanning i Nasjonal Paramedic. Det var Delta som tok initiativ til autorisasjon, noe som også slåes fast i departementets høringsbrev: «Det fremgår av lovproposisjonens kapittel 6 at bakgrunnen for forslaget om å innføre en autorisasjonsordning for denne yrkesgruppen var en anmodning fra arbeidstakerorganisasjonen Delta på vegne av yrkesgruppen».

Det er dermed meget positivt at regjeringen nå innfører en overgangsordning. Overgangsordningen innebærer en økt verdsetting av kompetansen til ambulansearbeidere med videreutdanning. Overgangsordningen innebærer også en viktig erkjennelse av at realkompetanse og erfaring fra arbeidslivet også bør telle i utdanningssystemet

Samtidig er det viktig at helseforetakene, utdanningsinstitusjonene og myndighetene uavhengig av overgangsordningen styrker arbeidet med å løfte ambulansearbeideren. Ambulanseforbundet iDelta vil styrke muligheten for videreutdanning til bachelor i paramedisin, og vil i denne sammenheng minne om at det vil bli et økende behov for personell i ambulansetjenestene samtidig med at mange vil gå av med pensjon. Dette henger sammen med at man på 2000-talet doblet antall ambulansearbeidere, da man gikk fra hjemmevakt til stasjonsvakt. Dagens utfordringer med å få tak i nok kvalifisert personell fører til at ambulanser tas ut av drift, og at beredskapen svekkes. Det å styrke ambulansearbeiderens mulighet til videreutdanning var også en viktig del av bachelorutvalgets utredning.

I tillegg er det avgjørende at helseforetakene legger til rette for at dagens ambulansearbeidere fortsetter å ha de sertifiseringer og funksjoner de har. Yrkesgruppene i ambulansetjenesten må samarbeide og utfylle hverandre, og unngå A- og B-lag. En av styrkene i ambulansetjenesten er at personellet på en ambulanse er mest mulig likestilt når det gjelder kunnskap, kompetanse og arbeidsoppgaver.

Vi er uenige i at vilkårene må ha vært oppfylt før 1 mai 2022. Fristen som foreslås i høringsforslaget skaper mye uforutsigbarhet og frustrasjon ute i tjenesten. Målet må være at færrest mulig som er kvalifisert eller i ferd med å bli det faller utenfor ordningen. Det er viktig at regjeringen ser dette og endrer på overgangsordningen, og dermed også søknadsfristen for å få til dette.

I forhold til frist må overgangsordningen gjelde alle som oppfyller kravene når overgangsordningen faktisk trer i kraft. I tillegg bør overgangsordningen også omfatte de som er i gang med NPU nå, og som har 5 års arbeidserfaring som ambulansearbeider. De som nå går på NPU og ikke har 5 års arbeidserfaring må kunne erverve seg tilstrekkelig arbeidserfaring i etterkant, og kunne få autorisasjon som paramedisiner. Det er tilstrekkelig med 5 års arbeidserfaring i tillegg til å ha gjennomført NPU, og Delta er dermed imot å stille krav om at 2,5 år av relevant arbeidserfaring skal være gjennomført etter NPU slik det foreslås i høringsforslaget. Man må også sikre at de som fikk utsatt studiene grunnet utfordringer knyttet til praksis i forbindelse med pandemien inngår i ordningen.

Det å sette en frist har som forutsetning at man innen overgangsordningen utløper legger til rette for at de med fagbrev i ambulansefaget på en enkel måte får muligheten til å heve sin kompetanse opp til en bachelor i Paramedisin. All etterutdanning i regi av helseforetakene bør være studiepoenggivende, og kunne brukes i et utdanningsløp frem mot en bachelor i Paramedisin. Det bør tilbys studieløp for ambulansearbeidere som er tilrettelagt sånn at de kan gjennomføre en paramedisinutdanning samtidig som de er i jobb. Det vil være produktivt for arbeidsgiver å kunne ha de i produksjon, samtidig som at de ansatte skal kunne øke sin kompetanse. Allerede ervervet kunnskap må kunne gi forkorting av paramedisinstudiet. Dersom et slikt helhetlig system ikke er på plass må overgangsordningen utvides slik at også fremtidige fagarbeidere sikres mulighet til å kunne videreutdanne seg, og oppnå autorisasjon som paramedisiner.

Det har vært begrensede muligheter for ambulansearbeidere til å utvikle seg faglig i formaliserte former, og da særlig på høyskolenivå. Nasjonal Paramedic utdanning har vært et alternativ, men ikke i stor nok grad. Derfor har mange ambulansearbedere valgt å tilegne seg en Bachelor i sykepleie i tillegg til fagbrev som ambulansearbeider. Ambulansearbeidere med videreutdanning i bachelor i sykepleie, men uten NPU eller master i prehospitalt arbeid (PHCC), burde vært omfattet av ordningen. Denne gruppen bør innlemmes i ordningen fordi de har opparbeidet seg tilstrekkelig kompetanse til å kunne bli autorisert som paramedisiner. En overgangsordning bør også omfatte ambulansearbeidere som nå er i et utdanningsløp til en bachelor i sykepleie. Dette begrunnet med den begrensede tilgangen ambulansearbeidere har hatt til etterutdanning på høyskolenivå.

For styret i Ambulanseforbundet i Delta:

Ola Yttre

leder