Alt som kan bidra til forbedring bør meldes inn

Anders Baalsrud har i en årrekke arbeidet med pasientsikkerhet. Han sier at uønskede hendelser og avvik skal registreres for å endre. Læring må bety at vi har en lærende organisasjon som gjør endringer.
Anders Baalsrud har i en årrekke arbeidet med pasientsikkerhet. Han sier at uønskede hendelser og avvik skal registreres for å endre. Læring må bety at vi har en lærende organisasjon som gjør endringer. Foto: Hege Heløe

Når skal man varsle og sende inn avviksmeldinger? Dette aktuelle tema ble gjennomgått av Anders Baalsrud under under opplæringsarena for tillitsvalgte ved prehospitale tjenester på Gardermoen 25.-26 oktober.

Anders Baalsrud er lang og bred erfaring fra arbeid ved legevakten i Fredrikstad, Asker og Bærum og Oslo. Han har arbeidet med pasientsikkerhet innenfor sykehus siden 1996.

- Helsearbeid er risikoarbeid. Vi foretar farlige prosedyrer. Man står opp i skjøre vurderinger hele tiden. Ofte har vi ikke alle verktøyene vi behøver og vi må tilpasse oss den økonomiske virkeligheten, innleder Baalsrud.

- Helsevesenet er hver dag full av nestenhendelser. Stort sett går det bra. De gangene det ikke gjør det, er det mange faktorer som spiller inn slik at det skjer uhell.  Derfor er det viktig å rapportere, også der det til tross for utfordringer gikk bra, sier han. Det er derfor viktig å gjøre noe med årsakene, Noe må endres, hvis ikke er risiko for gjentakelse uendret og arbeidet er bortkastet.

Akuttmedisinsk profesjon

Baalsrud minner om at ambulanseyrket har endret seg betraktelig fram til i dag.
- Ambulansearbeider var tidligere sjåfører. I dag er dere en akuttmedisinske profesjon som Norge vil bli stadig mer avhengig av framover. Profesjonalitet betyr mye, vektlegger han.

- Dere er på vei inn i en paramedisinsk rolle med mer avansert diagnostikk, avansert utstyr og spennende oppgaver. Dere er forlengede sykehusarbeidere. Anders Baalsrud.

- I takt med at yrket får flere komplekse oppgaver og kompleks samhandling med andre yrker, så øker også pasientrisikoen. Det er viktig at pasientene skal oppleve at det er trygt, selv om det ofte kanskje ikke er det. Oppstår det avvik, så skal det meldes fra til Helsedirektoratet, sier Baalsrud.

Person eller system

- Mange avvik har person eller systemårsak. Noen avvik har begge deler.  Systemårsak foreligger når sannsynligheten for et avvik er uavhengig av aktuelle involverte personer.  Personårsak foreligger når sannsynligheten for et avvik er avhengig av aktuelle involverte personer. Det er en fare for at personårsaker blir overfokusert når årsaksanalysen ikke er kompetent utført, utdyper Baalsrud, og sier at det er et brudd på arbeidsmiljøloven.

Åpenhet og respekt er viktig i et arbeidsmiljø. Respektløs oppførsel er farlig for pasienter, kolleger og arbeidsmiljø. Tillitsvalgte har en viktig rolle. De kommuniserer til ledelsen.

Meldeplikt

- Hva skal så meldes? Baalsrud mener alt som kan bidra til forbedring skal meldes inn. Han sier videre at leger har meldeplikt til politiet ved mistanke om unaturlig dødsfall.
Helsepersonell har meldeplikt til Fylkesmannen etter Helsepersonell-loven §17. Meldepliktene er helsevirksomhetenes meldeplikt. Spesialisthelsetjenestelovens §3.3: Varsling til Statens Helsetilsyn innen 24 timer ved potensielt eller faktiske betydelige pasientskader. Spesialisttjenestelovens §3.3 a: Varsling til Statens Helsetilsyn innen 24 timer ved spesielt alvorlige pasientskader og dødsfall. Det er også meldeplikt ved feil på medisinsk teknisk utstyr til Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet.

Det ligger an til å bli store endringer i de nasjonale ordningene i 2019:

  • Ny undersøkelseskommisjon i Stavanger skal etableres
  • Meldeplikten etter SPHL §3-3 skal fjernes, eller endres betydelig
  • Varsleplikten til Helsetilsynet etter § 3-3a skal trolig samordnes med arbeidet til undersøkelseskommisjonen
  • Meldepliktene som virksomhetene selv etablerer behøver ikke endres avgjørende selv om de nasjonale ordningene endres.

Suksessfulle rapporteringssystemer: 

  • Frivillig. Profesjonelle er best til å tenke hva som bør rapporteres. Pliktig rapportering tilsier sanksjon om du ikke rapporterer
  • kke straffende. Man lærer best fra den som gjorde feilen, straff stilner
  • Beskyttet. Konfidensielt, ikke anonymt.

Etterspør nasjonal standard 

Ola Yttre, leder av Ambulanseforbundet i Delta, mener det er vanskelig å lage et helhetlig sikkerhetssystem/avviksskjema til bruk i ambulanse så lenge det er ulik behandling rundt omkring i landet. Ambulansetjenesten får flere oppgaver, mer kompleks behandling gis i ambulansen og med større oppgaver så blir det mer behov for rapportering. 
Yttre mener at Helsedirektoratet i samarbeid med helseforetakene må få på plass en nasjonal standard for rapportering, slik at det bli lettere å håndtere et avvikssystem. Han mener også at det bør være lik medisinsk behandling som gis i ambulansene uansett hvor man er i landet. 
 

DSC_5649
Delta-tillitsvalgte i prehospitale tjenester var representert fra hele landet under opplæringsarena på Gardermoen 25.-26 oktober. (Foto: Hege Heløe)

 

Hva er utfordringen når det gjelder varsling?

Finn Olav Lind, ambulansearbeider Tromsø, Troms, og styremedlem i Ambulanseforbundet:

Tromsø ambulanse foto Hege Heløe


- Det er litt uklart om når, hvordan og til hvem vi skal varsle. Noen mener at har de sagt fra muntlig, så har de varslet. Det må rapporteres inn og gjøres formelt. Internt ved sykehusene er det et tungvint system for varsling.  Sender man mail, så er det vanskelig å vite om det blir håndtert.
- Hvordan var det å høre på innlegget om varsling?
- Selv om det var tung materie, så var det mye som var gjenkjennbart. Det var nyttig å høre på Anders Baalsrud, sier Finn Olav Lind.

Karoline Vang, ambulansearbeider Larvik, Vestfold:

DSC_5651

- Utfordringen er å ha tid til det. Vi kjører mye og kunne ønsket oss et system med avviksmelding på Ipad hvor vi kan melde om uønskede hendelser. Når det gjelder arbeidsmiljøet vårt, så føler vi at det ikke er høyeste prioritet fra ledelsen. Vi har hatt medarbeiderundersøkelse. Der kom vi litt dårlig ut, så det har vært gruppesamtaler, sier Vang. Hun er for øvrig storfornøyd med å flytte inn i ny stasjon. Den åpnet to uker tidligere.