Krever mer å jobbe på dagsenteret
Aktivitør Dagrunn Seim arbeider ved Furuset sykehjem. Hun har arbeidet ved dagsenteret der i snart 31 år og har sett at de som benytter dagsenteret er blitt stadig dårligere. - De aller fleste er avhengig av hjelp for å komme hit, sier hun
- Da jeg startet her i 1985 kom de eldre hit for egen maskin. Det var få eller ingen som brukte rullator eller rullestol. Det var forholdsvis friske eldre som brukte dagsenteret for å sosialisere og få aktivitet i hverdagen. I dag er situasjonen en annen, sier Seim.
Kommunen kjøper plasser og tjenester av sykehjemmet. Den erfarne aktivitøren forteller at de som kommer hit er langt dårligere enn tidligere.
- Mange av som kommer hit i dag har demens, noen er også fysisk svekket. Våre arbeidsoppgaver er en god del forandret som følge av dette. I og med at brukerne av dagsenteret er mye dårligere, så krever det mye av personalet. Det at brukerne er dårligere og har et lavere funksjonsnivå, betyr at personalet må være tilstede til enhver tid. Både for å kunne veilede, men også skjerme de som trenger det. I perioder av dagen. Kan det være en eller to som krever én til én oppfølging, og når det er snaut med bemanning, blir personalet dratt i alle retninger, forklarer Dagrunn Seim.
Videreutdanning innen demens
ar du tatt kurs eller utdanning for å møte disse kravene?
- Jeg har tatt tilleggsutdanning i demens, for blant annet å kunne møte de nye utfordringene som brukergruppen representerer, sier Seim.
I dag er det tre fulle stillinger ved dagsenteret. Hun er eneste aktivitør. De andre er helsefagarbeidere. Da hun startet på dagsenteret hadde hun ansvaret for aktivitetene. Nå jobber hun i et team med to hjelpepleiere, hvor grensene mellom fagene er visket ut.
- Vi gjør arbeidsoppgaver på tvers av funksjon. Og det er klart at når man har jobbet så lenge i faget som meg, har man tilegnet seg mye realkompetanse, og den benyttes. Jeg føler meg i alle fall trygg i rollen, uavhengig av de oppgaver som dagen byr på, sier Seim.
Seim mener at bydelen må bli tydeligere i sin bestilling av plass ved dagsenteret på sykehjemmet.
- Så dårlig som mange av brukerne er så burde vi hatt ekstra bemanning, mener Dagrunn Seim.
Dagsenter gir innhold til dagene
- Dagsenteret legger til rette for at opprettholde aktivitetsnivået for de som bor hjemme. Det er utrolig viktig at de har dette tilbudet. Uten dagsenteret vil mange måttet flytte på sykehjem, sier aktivitør Dagrunn Seim.
Det er tirsdag og det betyr at det er lesestund på dagsenteret på Furuset. Fem brukere lytter oppmerksomt til aktivitør Dagrunn Seim som leser høyt fra boken Per av Aksel Fuggeli. Underveis i høytlesningen stopper hun opp og stiller passende spørsmål og utfordrer brukerne. De får både komme med spørsmål, egne meninger og refleksjoner. Det er tydelig at brukerne er med og har stort utbytte av å delta på lesesirkelen. Det er en fast gjeng som møter og de er blitt godt kjent.
- Det er ukas høydepunkt for mange, sier Seim.
- Vi har lest mye forskjellig. Blant annet så føler vi at vi nå er godt kjent med Snåsamannen. Ellers så er det populært å lese bøker om gamle Oslo. Vi har lest en del Oscar Braathen, forteller Seim.
Men det er ikke bare bøker som diskuteres i lesegruppa. Dagens nyheter, kjendisstoff og politikk er populære tema. Det er den gode samtalen som oppstår som er gull verdt. Også aktivitøren selv får mye igjen.
- De eldre deler sin livsvisdom med meg, sier hun.
Det er en voksen gjeng som aktivitør Dagrunn Seim leser for. Den eldste på lesegruppa er 98 år. De andre er alle over 80, noen også over 90 år.
- De som er med på lesegruppa vår er de friskeste. De er i høyeste grad oppegående og deltar aktivt i samtalen. To av karene kommer på egen hånd. De kommer hit i all slags vær. Resten blir hentet hjemme av min kollega, forteller Seim.
Viktig nettverk
Frank begynte å komme til dagsenteret da kona måtte flytte inn på sykehjemmet. Han er her tre dager i uka og trives. Men han måtte overtales til å komme.
- Ingenting kunne vært bedre, sier Frank.
Dagsenteret betyr mye og er et viktig nettverk. Her treffer de likesinnede, spiser et måltid, gjør aktiviteter sammen med andre og får ulike underholdningstilbud. Det er foruten lesegruppen også blant annet trim hver dag, bingo og sangstund med musikkterapeut.
De setter tydelig pris på aktivitøren også:
- Gudskjelov at vi har Dagrunn. Vet ikke hva jeg skulle gjort om jeg ikke hadde hatt dette tilbudet, sier Reidar.
Dagrunn er glad for at hun er utdannet aktivitør.
- Det er lettere å sette i gang aktiviteter som passer for brukerne. Vi er trenet i å se behovene deres og ta i bruk øyeblikket, sier hun, og det er tydelig at hun har god kontakt med brukerne.

