Her er det nye styret i Aktivitørforbundet

Nå er det nye styret i Aktivitørforbundet i gang. Sammen er de klare til å stå på for å få flere til å satse på aktivitøryrket.
I juni 2021 hadde Aktivitørforbundet landsmøte og valgte nytt styre midt i en pandemi. I september kunne det nye styret endelig møtes fysisk og startet godt med to dager styreopplæring i regi av Delta i Oslo.
Her er det nye styret.
Tonje Tysland (45), leder i Aktivitørforbundet

Rolle: Ny leder i Aktivitørforbundet
Brukergruppe du jobber med: Yngre personer med demens
Arbeidssted: Villa Enerhaugen – en institusjon i Oslo kommune for yngre personer med demens.
Bosted: Oslo
Hva brenner du for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
Det er ikke mange nok som utdanner seg til aktivitør. Siden år 2000 har vi ikke hatt noen aktivtørutdanning på Østlandet. Ikke bra. En stor andel av medlemmene har høy alder. Det er litt skremmende, for det gror ikke like bra nedenfra som den andelen som kommer til å forsvinne ut i pensjon. Dette er den store frykten. Det er ikke nok aktivitørlinjer. Mange som utdanner seg til aktivitør vet heller ikke om det er nok ledige aktivitørstillinger til at de vil få jobb. I Oslo ville kommunen gjøre om alle aktivitørstillinger til Miljøterapeut 1. I Oslo er det også opp til hver arbeidsplass om de vil lyse ut stillingen som en aktivitørstilling. Aktivitørene som allerede er i jobb får beholde stillingen. Det er synd at Oslo ikke prioriterer aktivitørene.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Jeg vil at styret skal få fram kompetansen til aktivitører. Mange pårørende gir uttrykk for at savner aktivitørene. Vi må løfte dette til et høyere nivå, så politikere og byråkrater ser behovet. Stortinget har vedtatt at det er behov for aktivitet, gjennom Leve hele livet-reformen Hvis du sammenligner sykehjem med fengsel så har innsatte krav på lufting hver dag. Men mange eldre kommer seg ikke ut i frisk luft hver dag fordi det ikke er nok personell. En aktivtør eller fysioterapeut kunne luftet dem, avløst pleiepersonell.
Demens er den største brukergruppen for medlemmene, men aktiviører kan gjerne jobbe i skole, fengsel, psykiatri, bolig og på sykehus. Drømmen min er at vi skal få flere til å velge aktivitøryrket. I mange år har det vært lite populært å velge yrkesfaglig utdanning. I Oslo ble aktivitøryrket trenert, ved at de kuttet ut aktivitørstillingene. Budsjettene har blitt redusert og det var planen at behovet for aktivitet skulle dekkes ved å sette inn frivillige. Men det viser seg at aktivitetene blir borte. Pårørende ser at de eldre ikke får nok aktivitet. For at aktivitetene skal bli gode må det være en aktivitør i bakgrunnen, som organiserer og veileder. Helst skulle vi hatt flere aktivitører. Overlates arbeidet til frivillige så er det ikke sikkert at den personen dukker opp. Det er sikrere at en aktivitør er til stede, og sørger for at aktiviteten faktisk blir gjennomført. Jeg ønsker meg et styrearbeid der vi bruker aktivt tanken bak Leve hele livet-reformen.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Jeg har fortsatt tro på aktivitøryrket. Vi holder godt fast i yrket vårt. Jeg opplever at det er mye positivt som skjer nå, at mange nå setter fokus på aktivitørene. De ser at det blir færre av oss, men at behovet for vår kompetanse fortsatt er der. Nå må det løftes opp på et høyre nivå. Det er det jeg vil jobbe for.
Se video med Tonje fra Loseter-prosjektet til Villa Enerhaugen med urbant landbruk på Sørenga i Oslo. Hver tirsdag hele året møtes de og driver med planting, luking, såing.
Silja Devine Holhjem (42), nestleder i Aktivitørforbundet

Rolle: Nestleder
Arbeidssted: Eskelundstunet Aktivitetssenter, Moss Kommune
Bosted: Fredrikstad
Interesser: Jeg er vel det man kan kalle litt i overkant interressert i håndarbeid. Ellers er jeg aktivt med i Vindeleka barne og ungdomsteater i Fredrikstad som er et foreldredrevet teater der barna mine er aktører.
Brukergruppe du jobber med: Personer med demenssykdommer.
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget? :
Vi må få satt et større og tydeligere fokus på vårt yrke og kompetanse slik at arbeidsgivere ser nytteverdien av å ha aktivitører i arbeid. Vi aktivitører har en helt unik kompetanse som få andre yrkesgrupper innenfor helsesektoren har, nemlig å se det friske mennesket med dets muligheter og ressurser, og så tilrettelegge for at de skal oppleve mestring, livskvalitet og glede.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Vi er nå et helt nytt styre som har styremedlemmer som både har lang fartstid i faget og noen som er ganske nyutdannet. Jeg tenker det gjør at vi kan se ting fra mange sider og sammen kan jobbe godt for medlemmene våre som har gitt oss tillit! Selv skal jeg stå på for å fremme faget vårt ved enhver mulighet jeg har og gjøre hva jeg kan for at yrket vårt og medlemmene våre føler seg sett og ivaretatt!
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Det er utrolig viktig at politikere/arbeidsgivere og andre nøkkelpersoner ser sammenhengen mellom skoletilbud, lærlingplasser og stillinger. Disse tre tingene er helt avhengige av hverandre og uten det ene har vi heller ikke det andre! Pr idag er det få skoleplasser, få lærlingplasser og få stillinger som lyses ut desverre. Her har vi som forbund en stor jobb foran oss for å sette fokus på verdien av å ha aktivitører ansatt!
Anja Paulsen (36), styremedlem Aktivitørforbundet
Arbeidssted: Bakklandet menighets Omsorgssenter i Trondheim
Bosted: Malvik, Trøndelag
Interesser: Mine tre barn, venner, løping, fjellturer og reising
Brukergruppe du jobber med: Geriatri/demens
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
Jeg elsker faget mitt! I mine øyne er aktivitør verdens beste jobb. Jeg får motivere og tilrettelegge slik at mennesker på sykehjem får være aktive og fylle dagene sine med meningsfulle aktiviteter. Vi aktivitører skaper trivsel, glede og mening i hverdagen. Vi får mange gode samtaler, og vi er så heldige at vi får lov til å bli kjent med mange fine mennesker. Jeg har en takknemlig jobb, har ikke villet valgt den bort for noe i verden.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Jeg håper vi får markedsført faget vårt godt, slik at vi får rekruttert mange nye aktivitører. Drømmen er at faget skal bli stort, og at det skal opprettes nye aktivitørklasser rundt om i landet. Vi må jobbe for å fremme faget vårt, og samtidig ta vare på alle våre fantastiske kollegaer.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Det er viktig at det satses på aktivitører. Slik som det er i dag, er det alt for få plasser. Hvis ingen utdanner seg til aktivitører, kommer faget til å dø ut. Det ville vært en tragedie for de som trenger oss. Det er så mange muligheter for oss, hvis vi bare får muligheten.
Ida Marie Oldernes (29), styremedlem Aktivitørforbundet
Arbeidssted: Trondhjems Hospital
Bosted: Trondheim
Interesser: Friluftsliv, matlaging og musikk.
Brukergruppe du jobber med: Eldre
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
- Jeg brenner mest for å få aktivitørfaget frem i lyset. Jeg vil at flest mulig skal vite hvorfor det vi gjør er så viktig for de menneskene vi jobber med.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
- Jeg er spent på fremtiden som aktivitør og styremedlem i Delta. Jeg gleder meg til å ta fatt på de utfordringene vi står overfor og har stor tro på at det nye styret har mye bra å komme med.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Å satse på aktivitører er å satse på et helhetlig tilbud til brukere av helsevesenet. Noe som er unikt for vårt yrke er at vi tilrettelegger for at beboere eller brukere skal kunne fortsette å bedrive aktiviteter og hobbyer som de har eller har hatt, uavhengig av funksjonsevne. Dette bidrar til at folk er friskere lenger, og blant annet derfor er det så viktig å satse på aktivitører.
Siv Hilde Nygård, styremedlem
Arbeidssted: Tromsø aktivitet og rehabilitering
Bosted: Tromsø
Interesser: Håndarbeid, naturen, hund, friluftsliv og familie.
Brukergruppe du jobber med: Personer med fysisk funksjonsnedsettelse.
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
Å få flere inn i yrket er det som betyr mest. Jeg leste i avisen i dag at det ventes tre ganger flere eldre med demens innen 2050 i Tromsø by. Det betyr at det trengs flere tilbud for eldre, og også flere ansatte i helsetjenesten. Vi aktivitører jobber rehabilitering, forebygging, opptrening, avslastning og hjelper personer til å knytte nye sosiale nettverk.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Styret må jobbe videre med synliggjøring og rekruttering. Stortingsmeldinger som angår oss aktivitører må følges videre opp. Det gjelder blnat annet st medl 25 Leve hele livet. Det holder ikke å bare satse på frivillighet. For at tilbudet skal bli godt nok trengs mer planmessig arbeid. Dette blir det viktig for styret å jobbe videre med. Vi ser det friske i mennesket og legger til rette for aktivitet og deltakelse.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Vi må styrke utdanningsmulighetene, spesielt på Østlandet, der hovedtyngden av folk bor. Vi trenger det nordpå også, men det viktigste blir å starte der det er flest folk. Lærlingeplasser er en viktig bit, at de som er aktivtører tar imot lærlinger.
Marita Aunemo (23), styremedlem Aktivitørforbundet
Arbeidssted: Per dags dato så jobber jeg på Trondhjems hospital, men jeg begynner på Brundalen HVS i november.
Bosted: Trondheim.
Interesser: Jeg liker å være med venner, gå turer og ta bilder. Jeg er også veldig interessert i å tegne, høre på god musikk, makeup og negler.
Brukergruppe: Jeg jobber med eldre.
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
Jeg brenner mest for at aktivitørfaget skal bli mer synliggjort slik at det blir flere videregående skoler med aktivitørlinjen og flere stillinger for aktivitører med fagbrev.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Jeg gleder meg veldig til å jobbe sammen med styret, å samarbeide og å lære av hverandre. Jeg tenker å bidra med mine erfaringer som lærling og elev på aktivitørlinja, da det ikke er så lenge siden jeg har gått løpet. For å få til en god videre utvikling i aktivitørfaget så mener jeg at det er viktig at de yngste av aktivitørene blir representert.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Det jeg tenker er at utdanningsmulighetene er alt for dårlige, da det er for få skoler som har aktivitørlinjen, og at det burde satses mer på informasjon om yrket.
Tone Slettemoen (49 ), styremedlem Aktivitørforbundet
Arbeidssted: Ål bo og behandlingssenter / Helsesenter
Bosted: Gol
Interesser: Trener Mrs Burpees med Torhild Barlaug, ellers friluftsliv, hytteliv, sykling, mye på tur, familie og venner, håndarbeid, bunadssøm, strikking, er med i en skinnfellering i Husflidslaget. Liker å lese. Det er bare å rekke alt!
Brukergruppe du jobber med: Mest geriatri og psykiatri, demens, personer med psykisk utviklingshemming. Dagsenter med bred brukergruppe og dagsenter for eldre. Er egentlig overalt. Hovedsakling hjemmeboende.
Hva brenner du mest for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
Ja, det er å få flere til å vite om aktivitørene. Noen her hos oss har gått opp som privatist og tatt aktivitørfaget ved siden av jobb. Før hadde vi en aktivitørlinje på Gol, som var veldig populær. Nå er den borte.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Jeg er ny i styret og er åpen for å jobbe med de sakene som gjelder yrket, som at det blir opprettet flere aktivitørlinjer på de videregående skolene. Vi må samtidig jobbe for at folk får øynene opp for den flotte utdanningen vår, slik at mange har lyst til å søke. Det er også viktig at faggruppene får til å møtes igjen nå. Det tror jeg mange har savnet i koronatiden.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Vi må jobbe for at det blir opprettet flere aktivitørlinjer, og vi må markedsføre oss på yrkesmessene som arrangeres for unge. Men mange unge vet ikke hva de vil, vi må også satse på de som er litt mer voksne. Flere må omskolere seg i voksen alder. Det kan være personer som tidligere har jobbet med flyktninger. Nylig mistet vi også ligningskontoret her. Mange vet ikke at de kan velge aktivitøryrket. Vi begynner å bli få, det er for mange har gått av med pensjon i forhold til rekrutteringen av nye.
Line Bræin Gustavsen (51), vara til styret i Aktivitørforbundet
Arbeidssted: Lillehammer kommune
Bosted: Lillehammer.
Interesser: Kultur, friluftsliv, foto, håndarbeid, hagearbeid.
Brukergruppe du jobber med: Eldre og personer med demens.
Hva brenner du for når det gjelder utviklingen av aktivitørfaget?
At aktivitøryrket utvikler seg i takt med morgendagens brukere, mulighetene for videreutdanning for å spisse kompetansen enda mer.
Hva slags tanker har du om kommende styreperiode og ditt bidrag?
Det er spennende å få være med å sette fokus på et viktig yrke som ofte har vært en salderingspost. Jeg mener at aktivitøryrket må få større anerkjennelse, fordi aktivitøren jobber forebyggende og kan bidra til at flere opplever mestring, glede og en aktiv hverdag - enten på institusjon eller hjemme.
Hva tenker du om satsningen på aktivitører og utdanningsmuligheter?
Det er viktig at alle fylker igjen kan tilby aktivitørutdanning, og at det er nok muligheter for lærlingeplasser, og markedsføring av fagutdanningen.