Riktig og relevant kompetanseutvikling: 7 gode råd til arbeidsgivere
Riktig og relevant kompetanseutvikling krever et tett samarbeidet innenfor den norske modellen, mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter sentralt og ute på den enkelte arbeidsplass. Det konkrete kompetansebehovet må defineres lokalt. Her er syv gode råd til arbeidsgivere:
1. Kompetansestrategi
Legg en tydelig kompetansestrategi i virksomheten, og sett deg inn i yrkesgruppenes kompetanse for å sikre best mulig oppgavedeling og riktig bruk av kompetanse.
2. Kompetanseplaner
Legg planer for kompetanseutvikling for alle ansatte ut fra kartlagt kompetansebehov, i samarbeid med tillitsvalgte.
3. Involver tillitsvalgte
Involver tillitsvalgte i det å utforme kompetansetiltak, og sørg for at alle får muligheten til å styrke sin kompetanse i tråd med virksomhetens behov.
4. Samarbeid med utdanningsinstitusjoner
Inngå tett samarbeid med relevante utdanningsinstitusjoner for din virksomhet. Sørg for at de som jobber som instruktører og veiledere for lærlinger og studenter får god oppfølging og uttelling for dette.
5. Rammebetingelser for ansattes kompetanseutvikling
Sørg for gode rammebetingelser for ansatte som styrker sin kompetanse. Sett av tilstrekkelig med tid og midler slik at ansatte kan sikres kompetanseutvikling i arbeidstiden.
6. Sørg for organisering og uttelling for kompetanseutvikling
Sørg for god organisering av kompetanseutviklingen, følg opp de som styrker sin kompetanse og at de som styrker sin kompetanse får uttelling for dette i form av lønn og nye arbeidsoppgaver.
7. Arbeidsplassen som læringsarena
Jobb systematisk med å utvikle arbeidsplassen som læringsarena, og at virksomheten har et kontinuerlig fokus på læringskultur, og det å gi rom for blant annet erfaringsutveksling og refleksjon.
Deltas kompetansepolitikk
Kompetanse er et helt sentralt satsingsområde for Delta. Les mer om vårt arbeid med kompetansepolitikk her:
Deltas hovedstyre vedtok i desember 2021 et nytt kompetansepolitisk dokument.