Deltas tariffpolitiske retningslinjer for 2022-2024 er revidert

Deltas representantskap har revidert de tariffpolitiske retningslinjer ut fra hva som har skjedd siden retningslinjene ble vedtatt høsten 2021.
Deltas representantskap har revidert de tariffpolitiske retningslinjer ut fra hva som har skjedd siden retningslinjene ble vedtatt høsten 2021. Foto: Adrian Nielsen

Deltas representantskap har revidert de tariffpolitiske retningslinjer. Endringene gjelder i hovedsak den økonomiske situasjonen og pensjon.

Tariffpolitiske retningslinjer for 2022-2024 ble vedtatt av representantskapet høsten 2021, og legger grunnlaget for Deltas tariffpolitikk i perioden. På Deltas representantskapsmøte 23. november 2022 ble retningslinjene revidert ut fra hva som har skjedd siden retningslinjene ble vedtatt høsten 2021.

Den økonomiske situasjonen

De tariffpolitiske retningslinjene har nå fått en oppdatert beskrivelse av den den økonomiske situasjonen i Norge.

Dette er lagt til:

«Norges økonomi er i 2022 i en høykonjunktur. Ledigheten er svært lav, og vi opplever arbeidskraftmangel i mange bransjer. Krigen i Ukraina med etterfølgende sanksjoner og kuttene i gassleveransene fra Russland har ført til kraftkrise i Europa og høy internasjonal prisvekst. Norges Bank setter opp renten for å bremse aktiviteten i økonomien og få prisveksten ned. Selv om prisveksten i Norge er lavere enn i mange land rundt oss, har den sprengt prognosene som lå til grunn for lønnsoppgjøret. Den økonomiske rammen for tariffoppgjøret 2022 er den høyeste på 10 år. Likevel ser vi at våre medlemmer får reallønnsnedgang for andre år på rad. Prisveksten og presset i arbeidsmarkedet gir grunn til å tro at lønnsveksten for 2022 i industrien og i privat sektor for øvrig blir høyere enn frontfagsrammen, slik at offentlig sektor nok en gang sakker akterut. Veksten i økonomien avtar i 2023. Ledigheten vil øke noe, men vi venter fortsatt høy sysselsetting og høy etterspørsel etter arbeidskraft. Kombinert med avtakende prisvekst tilsier dette at det er rom for reallønnsvekst i 2023.»

Det er også lagt til et nytt kulepunkt under «Lønnsdannelse – økonomisk profil»:

  • «Det nedsettes et partssammensatt utvalg for å evaluere praktiseringen av frontfagsmodellen samt frontfagets sammensetning.»

Teksten fortsetter under videoen.

Kompetanse og oppgavedeling

Endring i siste kulepunkt:

  • «Arbeidsgiver må sørge for god oppgavedeling på alle nivåer og riktig bruk av arbeidstakernes kompetanse.»

Inkluderende arbeidsliv

Under avsnittet om inkluderende arbeidsliv er dette lagt til:

«Lokalt forankret partssamarbeid om et forebyggende arbeidsmiljø, er avgjørende for å lykkes med et inkluderende arbeidsliv med lavere sykefravær og mindre frafall.»

Pensjon

Representantskapet har vedtatt å legge til dette under pensjon:

«Det er gjennomført en evaluering av pensjonsreformen i folketrygden. Hovedelementene i reformen må etter pensjonsutvalgets oppfatning ligge fast, men det er behov for å sikre både den økonomiske og sosiale bærekraften, samt bidra til at flere står lengre i arbeid. De tre sentrale forslagene er heving av aldersgrensene, bedre regulering av minsteytelsene, samt at uføre skal sikres en rimelig alderspensjon. Delta er særlig opptatt av å ivareta muligheten til fortsatt å kunne gå av ved 62 år, samt sikre uføre en god alderspensjon.

Innenfor offentlig sektor har statsansatte og sykepleiere fortsatt en nedre innmeldingsgrense i sine tjenestepensjonsordninger på 20 prosent stilling. Denne grensen er foreslått opphevet, og forslaget er sendt på høring. Når forslaget vedtas, vil “pensjon fra første krone” være gjennomført både i offentlig og privat sektor.

Forhandlingene mellom partene i arbeidslivet og regjeringen om en langsiktig pensjonsløsning for personer med særaldersgrense er nå gjenopptatt. Utredningsfasen skal være avsluttet innen 1.4.2023. Hvilke stillinger og yrkesgrupper som fortsatt skal ha særaldersgrense og hva disse grensene skal være, skal avtales senest 1.7.2023. Det vil deretter bli utarbeidet et lovforslag i tråd med løsningene det er oppnådd enighet om. Plikten til å fratre ved særaldersgrensen ble opphevet i 2021/2022.»

Det er også lagt til tekst om AFP i offentlig sektor og pensjonskonto:
«Det vil i løpet av kort tid bli sendt ut et forslag til mulige endringer i ny offentlig AFP på høring. Lovproposisjonen forventes fremmet våren 2023. Det er viktig at det nye regelverket er på plass til de som omfattes av de nye reglene for offentlig tjenestepensjon (1963-kullet) er 62 år. Fra 2021 har alle fått egen pensjonskonto. På denne samles innskuddspensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere. Det er så langt kun midler fra innskuddsordninger som kan inngå på egen pensjonskonto. Delta har jobbet for at dette også skal være mulig for hybridpensjon. Finansdepartementet er nå i ferd med å utrede saken, og har bedt organisasjonene om innspill.»

Det er to nye kulepunkt om hva Delta i kommende periode vil arbeide for:

  • «Muligheten til å gå av ved 62 år må opprettholdes»
  • «Dagens særaldersgrenser skal så langt som mulig opprettholdes»
delta-109.jpg
Øyvind Randmæl la fram de tariffpolitiske retningslinjene for representantskapet.