Fagdagen: Ikke snakk med bikkja, lytt til fakta

Deltas fagdag 2024 gjorde et dypdykk i arbeidsmiljø, omstilling og forandring, IA-avtalen og sykefravær.
- Vi må skape et arbeidsliv som er godt og inkluderende, sa STAMI-direktør Therese Hanvold på Deltas fagdag torsdag.
Artikkelen fortsetter under bildet
Hanvold var opptatt at ved omstillinger er det nødvendig med tydelige mål og tydelig plan, å formidle hvorfor og hvordan, å avklare roller og forventning, å sikre opplæring og kompetanse og legge til rette for medvirkning.
- Partsamarbeidet må brukes, sa Hanvold.
Artikkelen fortsetter under videoen
Video med YS-leder Hans-Erik Skjæggerud der han gir oss siste nytt om IA-avtalen og sykefravær.
Verdens høyeste sykefravær
Statistikksjef i Nav, Ulf Andersen, la fram tall på sykefraværet i Norge.
- Det er et problem at Norge har verdens høyeste sykefravær, sa han.
Sykefraværstallene viser hvor mange arbeidsdager som har "gått bort" til sykefravær. Sykefraværet i Norge var relativt stabilt fram til pandemien.
Artikkelen fortsetter under bildet
Voldsom økning i psykiske lidelser
Muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser er de to største gruppene av sykefravær. I den første har fraværet vært relativt stabilt, og fraværet er ganske likt fordelt mellom menn og kvinner.
Psykiske lidelser har hatt et voldsomt oppsving etter pandemien. To tredjedeler er kvinner. Dette trekker opp andelen kvinner i sykefraværsstatistikken.
Det høyeste fraværet er i helse- og sosialtjenestene, hvor det jobber flest kvinner. Dette er tunge yrker med høy belastning. Kommunesektoren, hvor det jobber flere kvinner enn menn, har høyest fravær, staten kommer på andre plass og privat sektor tredje. Dette har de fleste hørt før.
Karensdag ikke anbefalt
Ingen av de nordiske landene har mer statistisk sykefravær enn Norge. Og Norge har også statistisk sett flest som oppgir at de har god helse.
- Dette peker på at det er ordningen som er årsaken til de høye fraværstallene, sa han.
Men karensdager det dummeste han har hørt om. Effekten er at de syke er borte lenger, og det slår sosialt skjevt ut. Nav mener at vi bør prøve å beholde sykefraværsreglene.
- Kanskje er en holdningskampanje på sin plass nå, sa han.
Statistikksjefens tips til å få ned tallene
Blant virkemidlene han mener kan brukes mer, er aktivitetsplikten etter åtte uker, fleksibel arbeidstid og tilrettelegging.
- Disse verktøyene brukes kanskje ikke nok.
Han trakk også fram tendensen til å oppsøke legen med ferdig "googlet" diagnose og kreve sykmelding. Dessuten at legene har det med å skrive ut en og en uke sykmelding, ikke dag for dag.
- Ved å løse opp denne praksisen og sette opp andre ukedager kan man "spare inn" mange sykefraværsdager uten å røre sykelønnsordningen, lød tipset fra statistikksjefen i Nav.
Artikkelen fortsetter under bildet
- Fagskolene er en diamant i utdanningssystemet, sa Høyres 1. nestleder Henrik Asheim som også vil ha sterkere satsing på kompetansepolitikk og lære hele livet.