Dette kan helsefagarbeidere bidra med i helse- og omsorgstjenestene

Dette kan helsefagarbeidere bidra med i helse- og omsorgstjenestene

Helsefagarbeideren tar vare på menneskets behov for helhetlig omsorg, ernæring, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid. Som helsefagarbeider skal du kunne yte profesjonell, helsehjelp, kunne utføre grunnleggende førstehjelp og ivareta sikkerheten.

En helsefagarbeider har varierte arbeidsoppgaver og kontakt med mennesker i alle aldre. Noen syke, andre med nedsatt funksjonsevne eller i opptrening etter ulykke. 

Vi ser at helsefagarbeiderens kompetanse ikke blir benyttet fullt ut, og omgjøring av stillinger fra helsefagarbeider til sykepleier, har vært en trend. 

Særlig innen spesialisthelsetjenesten har man sett en reduksjon av antallet helsefagarbeidere over tid. 

Oppgavedeling

Sykepleiermangelen er stor, det er derfor viktig at andre yrkesgrupper overtar noen oppgaver som tidligere var typiske sykepleieroppgaver. Med god opplæring vet vi at oppgavene rundt en pasient med fordel kan fordeles. Det gagner pasienten, sykepleieren, helsefagarbeideren og budsjettet.

Gode eksempler er at helsefagarbeidere kan sette veneflon, kateter og subkutane injeksjoner. En helsefagarbeider kan også bidra ved medikamenthåndtering. Dette handler om å kjenne til helsefagarbeideren, ha tillit og gitt god opplæring. 

Samhandling

Ved å yte profesjonell helsehjelp må man se hele mennesket. Som helsefagarbeider skal man gjøre flest mulig av oppgavene vedkommende pasient trenger. En god samhandling mellom sykepleier og helsefagarbeider, vil skape trygghet, sikkerhet og forutsigbarhet. 

Under koronapandemien så og hørte vi daglig om stor arbeidsbelastning for sykepleiere på sykehus. Det er viktig at sykepleierkompetansen brukes der det er strengt nødvendig. Helsefagarbeideren må derfor bli en naturlig del av alle avdelinger og inngå i det tverrfaglige arbeidet i sykehusene. 

Faglig trygghet

I kommunene opplever helsefagarbeidere oppgavedelingen som vilkårlig og tilfeldig. Et godt eksempel er ved sårskift. Er sykepleier på jobb, tar sykepleieren sårskift, er ikke sykepleier på jobb, er det helsefagarbeideren som får ansvaret.

Helsefagarbeidere har på den måten en «trekkspillkompetanse», de er gode nok uten sykepleiere, gjerne helg og kveld, men ikke når det er nok med sykepleiere til stede. For å bli god og sikker i en oppgave er det mengdetrening som må til, det gir pasienten den tryggheten og faglighet som kreves. 

Det er store forskjeller på hva en helsefagarbeider får utføre av oppgaver på jobb, det er enorme ulikheter i vårt langstrakte land. 

Helsefagarbeiderforbundets fem gode råd

  • Ansett flere autoriserte helsefagarbeidere. 
  • Tilby helsefagarbeiderstillinger i heltid 100%. 
  • Sørg for en hensiktsmessig oppgavedeling. 
  • Tilrettelegg for at helsefagarbeidere får mulighet til høyere yrkesfaglig utdanning. 
  • La helsefagarbeideren få benytte sin kompetanse etter høyere yrkesfaglig utdanning. 

Gode råd for kvalitet i eldreomsorgen

  • Organiser og tilrettelegg eldreomsorgen på en måte som gir den enkelte en verdig, trygg og meningsfull alderdom.
  • Sats på habilitering og rehabilitering. Omsorgen skal bidra til at den enkelte kan bevare eller øke sin mulighet til å fungere i hverdagen.
  • Sørg for at den enkelte brukeren får en riktig og forsvarlig boform ut ifra tilstand og behov.
  • Andelen eldre øker sterkt. Det gjør også behovet for helsefagarbeidere. Utdann nok helsefagarbeidere, og sørg for at innholdet i utdanningen stemmer med brukernes behov.
  • Sørg for en hensiktsmessig oppgavefordeling i eldreomsorgen. Sats på tverrfaglig samarbeid. Bruk rett person på rett plass til rett tid – bruk helsefagarbeideren!

Helsefagarbeiderforbundet i Delta

Helsefagarbeiderforbundet er yrkesorganisasjonen for helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og andre yrkesgrupper som jobber med pleie og omsorg innenfor helse- og sosialsektoren.