Samarbeid lokalt er viktig for å få ned sykefraværet

Når vi ikke har en IA-avtale, blir det enda viktigere at arbeidsgivere og tillitsvalgte samarbeider godt lokalt for å redusere sykefraværet på arbeidsplassene.
Her kan du lese mer om hva som gjelder når vi ikke har IA-avtale og hvilke tiltak som er viktige for å få et lavere sykefravær. Kutt i sykelønna er ikke løsningen for å få ned sykefraværet.
Ingen ny IA-avtale fra 2025
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) inviterte partene til nye samtaler om sykefraværet 28. januar. Møtet ble avsluttet uten at det ble avtalt nye IA-forhandlinger.
- Vi er dessverre ikke nærmere noen enighet og må nå konstatere at vi jobber videre uten en IA-avtale, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud kort etter møtet.
Forhandlingene om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv endte med brudd 4. desember. Det betyr at vi står uten en IA-avtale fra 1. januar 2025, for første gang siden avtalen først ble inngått i 2001.
Hva gjelder egentlig når det ikke ble IA-avtale?
Også uten en IA-avtale vil mye være som før i arbeidet med sykefravær og arbeidsmiljø. Flere av tiltakene i IA-avtalen, som bransjeprogrammer i persontransport, sykehus, sykehjem og barnehage, fortsetter i 2025 siden de er sikret støtte i statsbudsjettet for 2025.
Uten IA-avtale er ikke myndighetene lenger forpliktet til å stille med virkemidler og finansiere tiltak, så på sikt er det usikkert hva som skjer.
Det blir ekstra viktig at arbeidsgiver og tillitsvalgte lokalt samarbeider for å redusere sykefraværet på arbeidsplassene. Det er lagd mange ulike verktøy i inneværende IA-periode som er tilgjengelige på arbeidsmiljoportalen.no. De er tilpasset utfordringene i ulike bransjer.
Uansett vil mye av arbeidet med sykefravær og arbeidsmiljø fortsette som før siden det er regulert av loven.
Hva mener Delta om det som har skjedd?
Delta er skuffet over at forhandlingene om ny IA-avtale har brutt sammen. Vi er tydelige på at sykelønnsordningen ikke må svekkes. Det er ikke det som er løsningen på sykefraværet. Full lønn under sykdom er nødvendig. Det er rettferdig, og ikke minst hindrer det sosial ulikhet.
Det er YS som forhandler IA-avtalen på vegne av Deltas medlemmer. YS har aldri ønsket å gjøre om på sykelønnsordningen. YS mener dagens sykelønnsordning er best for norske arbeidstakere, men sier ja til mer kunnskap som grunnlag for fremtidige debatter.
Det støtter Delta.
Hva sier lovverket om sykefraværsarbeid?
- Sykefraværsoppfølging som dialogmøter, oppfølgingsplan og tilrettelegging for sykemeldte er regulert i loven (folketrygdloven §8-7 a om dialogmøte med NAV og arbeidsmiljøloven §3-1 og §4-6 om forebygging og oppfølging av sykefravær og om plikt til å utarbeide oppfølgingsplan og gjennomføre dialogmøte lokalt)
- Egenmeldinger: Innenfor arbeidsgiverperioden kan arbeidsgiveren gi utvidet rett til å bruke egenmelding. Arbeidsgiver har plikt til å drøfte dette med de tillitsvalgte (folketrygdloven §8-24, som gjelder for alle arbeidsgivere uavhengig av sektor).
KS anbefaler fortsatt egenmeldingsordningen som lå i den utgåtte IA-avtalen; opptil åtte kalenderdager om gangen og opptil 24 kalenderdager i løpet av ett år. - Arbeidsmiljøarbeid: Systematisk HMS-arbeid (arbeidsmiljøloven §3-1 med. forskrifter).
- Partssamarbeid og medvirkning (hovedavtalen og arbeidsmiljøloven)
KS oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å fortsette med gode rutiner og godt arbeid med sykefraværsoppfølging og arbeidsmiljøarbeid, i samarbeid med tillitsvalgte og verneombud lokalt. Delta mener at dette må gjelde i alle bransjer og hos alle arbeidsgivere.
Hva anbefaler Delta tillitsvalgte å gjøre for å bidra til lavere sykefravær?
Delta understreker at det lokale samarbeidet mellom tillitsvalgt, arbeidsgiver og verneombud er avgjørende.
En tredjedel av sykefravær skyldes forhold på jobben. Alle arbeidsplasser må jobbe forebyggende med arbeidsmiljøet, inkludert bemanning, organisering, planlegging og gjennomføring av arbeidet. Vi skal ikke bli syke av å jobbe.
Arbeidsmiljø handler om arbeidet og hvordan arbeidet organiseres, planlegges og gjennomføres. Det er forskjellig fra arbeidsplass til arbeidsplass og krever forskjellig tilnærming. Arbeidsmiljø påvirker arbeidstakernes helse, jobbengasjement og virksomhetenes resultater og produktivitet.
Gjelder utvidet bruk av egenmeldinger fortsatt?
Folketrygdloven krever at sykefravær utover arbeidsgiverperioden (16 dager) skal være legemeldt, mens fravær på opptil tre dager kan være egenmeldt, uten at arbeidsgiver kan kreve legemelding. Tidligere har IA-avtalen inkludert bestemmelser om en utvidet egenmeldingsperiode, men i den siste avtaleperioden har dette kun vært en oppfordring. De fleste offentlige virksomheter har likevel praktisert en utvidet egenmeldingsperiode.
Arbeidsgiver har fortsatt en plikt til å drøfte med tillitsvalgte om det skal gis utvidet rett til å bruke egenmelding. Partene lokalt kan dermed avtale adgang til egenmelding utover de tre dagene som følger av folketrygdlovens §8-24.