Føttene kan avsløre alvorlige sykdommer – fotterapeutene hjelper mange

Leder i Fotterapeutforbundet, Inger M. Paulsen, brenner for å styrke fotterapeutenes rolle og synliggjøre yrkesgruppen i samfunnet.
Leder i Fotterapeutforbundet, Inger M. Paulsen, brenner for å styrke fotterapeutenes rolle og synliggjøre yrkesgruppen i samfunnet. Foto: Per Tandberg

– Målet er at fotterapeuten skal bli en integrert del av primærhelsetjenestene. Føttene skal bære oss hele livet – derfor må vi ta vare på dem.

Det gnistrer av øynene til Inger Margaret Paulsen når hun snakker om fothelse. Hun er leder av Fotterapeutforbundet, en yrkesorganisasjon for autoriserte fotterapeuter i Norge. En av mange spennende yrkesorganisasjoner i Delta.

– Mange sykdommer kan avspeiles i føttene. Derfor må det satses på fotterapeuter som en naturlig integrert del av primærhelsetjenesten.

Fotterapeutforbundet har spesielt to områder de jobber mye med.

  • Etablering av en mer systematisk fothelseomsorg for pasienter med diabetes
  • Bachelor i podiatri

SE VIDEO: Fredagspraten med leder i Fotterapeutforbundet

Diabetespasienter

Et av de områdene fotterapeutene virkelig kan gjøre en forskjell er for diabetespasienter. I følge Folkelhelseinstituttet er det om lag 270.000 personer som har diagnistisert diabetes, i tillegg antar man at om lag 60.000 har uoppdaget diabetes. 

Teksten fortsetter under videoen

– Diabetespasientene kan få store problemer med føttene. Mange utvikler fotsår, som kan gå så langt at tær eller hele foten må amputeres. Faktisk foretas det i gjennomsnitt 1,5 amputasjoner av en diabetesfot hver eneste dag i Norge. Det betyr om lag 550 amputasjoner i året. Dette er dramatiske tall, særlig fordi vi mener svært mange av disse kunne vært unngått ved regelmessig oppfølging hos fotterapeut, sier Inger M. Paulsen.

LES OGSÅ: Diabetesføtter amputeres grunnet dårlig organisering

Styret i Fotterapeutforbundet jobber veldig hardt for at diabetespasienter skal få refusjon på fotterapibehandling. 

– I dag må pasienter med diabetes betale fra egen lomme for å få nødvendig behandling som kan spare dem for mye smerter og verste fall amputasjoner. Mange av pasientene har ikke råd til dette. Fotterapi må bli ansett som nødvendig helsehjelp for pasienter med diabetes og være tilgjengelig i primærhelsetjenesten.

Bachelor i podiatri

I dag er fotterapiutdanningen det eneste utdannelsen på videregående skolenivå som gir autorisasjon og har selvstendig behandlingsansvar. Dagens situasjon er krevende, da kvaliteten på de ulike skolene er svært variabel og strykprosenten høy. Det er liten eller ingen kvalitetssikring.

Artikkelen fortsetter under bildet

bilde_2.jpeg
Det er alltid en god tone mellom pasient Gunnbjørg Furuset og fotterapeut Inge M. Paulsen under en behandling. Mange ulike temaer blir tatt opp.

– Vi jobber hardt for å få på plass en bachelor i podiatri i Norge – en slik utdanning er for lengst etablert i andre land. For eksempel har vårt naboland Finland hatt faget på bachelor i over 20 år. Det er viktig å få til også hos oss av flere grunner. Økt kompetanse hos fremtidens podiatrist (fotterapeut med bachelor) vil styrke kvaliteten på fothelsetjenesten som tilbys, det vil gi faget den annerkjennelsen det fortjener jamfør internasjonale standard og det vil legge til rette for økt tverrfaglig samarbeid mellom podiatrist og annet helsepersonell både i primærhelsetjenesten og på sykehus. For ekssempel i diabesteam. Vi mener det er en samfunnsnyttig og klokt innvestering  for helse-Norge, sier Paulsen.

Hun forteller at Fotterapeutforbundet jobber tett opp mot myndighetene, utdanningsinstitusjoner, politikere, kolleger i andre land hvor en slik utdannelse er på plass og samarbeidspartnere som Diabetesforbundet og Norsk interessefaggruppe for sårheling. 

– Vi har ikke tid til å vente på at myndighetene skal forstå at en slik utdanning må på plass. Det er altfor mange pasienter som i dag lider fordi behandlingstilbudet er for kostbart eller for dårlig. Fotterapi må bli ansett som nødvendig helsehjelp og må gå fra en bør- til en skal-tjeneste for de som trenger det, sier Inger Margaret Paulsen. 

LES MER: Fotterapeutforbundets hovedsatsinger 2020-2022

leder og politisk ledelse.jpeg
​ ​Toppmøte om føtter. Detas politiske ledelse møtte ledelsen i Fotterapeutforbundet. Fra venstre Kathrine Fossen Rosenberg (nestleder Fotterapeutforbundet), Trond Ellefesen (1. nestleder i Delta), Marit Solheim (2. nestleder i Delta), Inger M. Paulsen (leder i Fotterapeutforbundet) og Lizzie Ruud Thorkildsen (leder i Delta).

 

Om Fotterapeutforbundet

  • Ca 1000 medlemmer over hele landet. Nesten alle er selvstendig næringsdrivende
  • Organisasjon for autoristerte fotterapeuter
  • Tilbyr medlemmene kurs, kompetansehevingsplan, årlig fagkongress og diverse foredrag. 
  • Jobber hardt for å forbedre utdanning og få på plass en bachelor i podiatri.
  • Har som mål at diabetespasienter skal få refusjon på fotterapibehandling. 
  • Vil styrke fotterapeutenes rolle og synliggjøre yrkesgruppen i samfunnet.
     
  • Last ned brosjyre fra Deltas nettbutikk
  • Les mer om Fotterapeutforbundet