Unngå vold og trusler på jobb

Vold og trusler i arbeidslivet kan arte seg på mange måter. Ofte dreier det seg om syke eller demente personer som ikke forstår hva de gjør. Arbeidsgivere har fått strengere krav til å skape trygge arbeidsforhold for sine ansatte. Foto: Stillbilde fra film i Arbeidstilsynets kampanje
Vold og trusler i arbeidslivet kan arte seg på mange måter. Ofte dreier det seg om syke eller demente personer som ikke forstår hva de gjør. Arbeidsgivere har fått strengere krav til å skape trygge arbeidsforhold for sine ansatte. Foto: Stillbilde fra film i Arbeidstilsynets kampanje

Hvert år opplever mer enn 200.000 ansatte i Norge vold og trusler på jobb. I helse- og sosialsektoren gjelder det én av fem. – Vi må unngå tilfeller der ansatte slutter i stillingene sine fordi de ikke tør å være på jobb, sier leder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes.

Hvert år rapporterer 7,5 prosent av alle ansatte i Norge at de har vært utsatt for dette mens de har vært på jobb. Tallene er publisert av Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø (NOA).

1. januar 2017  trådte nye bestemmelser om vold og trusler på jobb, i kraft. Arbeidstilsynet lanserte også en ny kampanje for å gjøre arbeidslivet tryggere gjennom å spre kunnskap om forebygging og håndtering av volds- og trusselsituasjoner på jobb.

Gjelder mange Delta-medlemmer

Delta har mange medlemmer innen helse- og sosialsektoren. Det betyr at temaet er svært aktuelt for mange av Deltas medlemmer. Leder for yrkesorganisasjonen Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes, forteller:

– Da jeg jobbet ute på avdelinger for pleietrengende eldre og demente for rundt ti år siden, tenkte vi ikke på situasjoner der pasienter kløp, slo og spyttet som avvik som burde rapporteres. Heldigvis har arbeidsgivere mye mer fokus på forebygging nå – og det å sørge for trygghet i arbeidssituasjonene. Bare i løpet av de siste fem årene har mye skjedd – ikke minst på grunn av alt fokuset som har vært på mobbing og trakassering på skoler, sier hun.

Mange muligheter for forebygging

Dyrnes minner om at det i volds- og trusselsituasjoner ofte handler om personer med demens eller psykiatriske diagnoser eller en kombinasjon. Mange ganger er yrkesutøvere også i et dilemma mellom å sørge for trygghet for personalet samtidig som de ikke skal bruke tvang overfor pasienter eller brukere.

– Forebyggende tiltak er blant annet å sørge for en grunnbemanning der det alltid er minst to på vakt samtidig. Det er også svært viktig at personalet har tilgang på de hjelpemidlene de trenger slik som alarmer. Og det må være mer enn én utgang – altså fluktmulighet – fra rom der det oppholder seg personer som kan bli utagerende. På spesialavdelinger bør det være høyere bemanning, og de ansatte må få inngående rapport om hvordan tilstanden til hver av pasientene er. Det er også best at det er færrest mulig forskjellige ansatte som jobber med de samme pasientene på slike spesialavdelinger. Da blir de godt kjent med pasientene og deres personlighet og vet hva de liker og ikke liker, sier Dyrnes.

Saken fortsetter under bildet.

Helsefagarbeidere i Delta.Leder Jette Dyrnes og nestleder Basse Berger.Foto Merete Vonen DSC_2628
Leder (t.v) og nestleder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes og Basse Berger, er vel kjent med utfordringer rundt volds- og trusselsituasjoner på jobb. De er glade for alt som kan bidra til økt forebygging og tilrettelegging. Blant helsefagarbeidere er det fortsatt altfor mange som opplever slike situasjoner i sin arbeidshverdag. Foto: Merete Vonen

– Det kunne godt vært mer om temaet i fagplanen for helsefagarbeidere. Opplæringen må bli mer enn korte ekstrakurs og dagseminarer om vold. Det handler jo også om å skape trygghet for andre beboere og personer på samme institusjon, sier han.

Ambulansearbeidere svært utsatt

Også for ambulansepersonell er volds- og trusselsituasjoner en kjent utfordring. 1 2016 spurte Ambulanseforbundet i Delta sine medlemmer om de hadde vært utsatt for vold eller trusler på jobb i løpet av de siste 12 månedene. 47 prosent av de som svarte – det vil si nesten halvparten – svarte ja.

– Vi erfarer så mange typer vold – alt fra gamle, demente personer som veiver med armene og slår borti oss uten at det er bevisst, til de som er aggressive og truende og kommer mot oss med kniv. Vi opplever en negativ utvikling akkurat nå. Antall volds- og trusseltilfeller har økt kraftig, og det gjelder ikke bare i Norge. Det samme skjer i Sverige. Nå vet vi ikke lenger hva som møter oss bak de dørene vi kommer til, sier leder for Ambulanseforbundet, Ola Yttre.

Saken fortsetter under bildet.

Ola Yttre.jpg
Ambulanseforbundet i Delta organiserer en av de yrkesgruppene i Norge som er mest utsatt for vold og trusler mens de er på jobb. Leder for forbundet, Ola Yttre, mener at arbeidsgivere bør kartlegge forholdene for de ansatte bedre og legge enda bedre til rette for å unngå at volds- og trusselsituasjoner oppstår. Foto: Delta

– Hverdagsvolden er hovedproblemet

Yttre er derfor glad for at temaet settes på dagsorden gjennom Arbeidstilsynets kampanje og ønsker at arbeidstakerorganisasjonene blir mer involvert.

– Vi kjenner hverdagen ute på arbeidsplassene og bidrar gjerne for å finne gode løsninger som trygger forholdene. Vi ambulansearbeidere blir trenet i hvordan vi skal forholde oss i situasjoner med ekstrem vold slik som terrorsituasjoner. Det er imidlertid hverdagsvolden som er hovedproblemet. Arbeidsplassene må legges til rette både fysisk og med hensyn til vaktsystemer for eksempel – blant annet hvor mange som er på jobb når og hvor lange vakter de har, sier Yttre.

I Arbeidstilsynets kampanje er det med videosnutter der fagpersoner forteller om egne opplevelser i sine arbeidssituasjoner. Her er både en helsefagarbeider og en ambulansearbeider med.

Hovedsakelig arbeidsgiveres ansvar

Yttre minner også om at vernebestemmelsene for arbeidsplasser pålegger arbeidsgivere å sørge for å foreta risikoanalyser med hensyn til volds- og trusselsituasjoner for ansatte og å foreta tiltak for å hindre at slikt skjer.

Samarbeid må til

– Vold og trusler på jobb både kan og skal forebygges. Arbeidsgivere har ansvar for å sørge for at deres ansatte, så langt som mulig, er beskyttet mot vold og trusler i sin jobb. Det krever at ansatte får nødvendig opplæring og får øve jevnlig på situasjoner som kan oppstå, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim i pressemeldingen som lanserer kampanjen.

Kampanjen er to-delt. Den ene delen retter seg mot ansatte og den andre mot arbeidsgivere. For sistnevnte er det råd om hvordan risikoanalyser kan foretas på arbeidsplasser og hvordan volds- og trusselsituasjoner kan forebygges best mulig.

– Selv om det er arbeidsgivers ansvar å forebygge vold og trusler, er det viktig at ansatte medvirker. Det er de som kjenner arbeidssituasjonene best, og som vet hva som skal til for å være trygg på jobb. Arbeidsgiver trenger å vite hva som skjer på jobb, for å kunne forebygge best mulig, sier Vollheim i pressemeldingen.

Vold og trusler: Råd fra Arbeidstilsynet

​​​​​​Råd til arbeidstaker

  • Spør etter informasjon om mulige farer på din arbeidsplass.
  • Still krav om opplæring i hvordan du skal håndtere truende situasjoner.
  • Opptre rolig dersom du opplever at noen er truende.
  • Trekk deg unna hvis det er mulig.
  • Si alltid ifra til din leder hvis du blir utsatt for vold eller trusler.
  • Du bør alltid snakke med noen etter å ha opplevd vold eller trusler.

Krav til arbeidsgiver

  • Forebygg at volds- og trusselsituasjoner oppstår. Gjennomfør risikovurderinger jevnlig, og iverksett nødvendige tiltak.
  • Gi nødvendig informasjon om mulige farer i arbeidet.
  • Gi de ansatte nødvendig opplæring, og sørg for at de får øve jevnlig. Dette både for å hindre at volds- og trusselsituasjoner oppstår, og for at ansatte skal vite hva de skal gjøre hvis det likevel skjer.
  • Ivareta og følg opp de ansatte etter volds- og trusselsituasjoner. Involver bedriftshelsetjenesten ved behov.