Tre yrkesgrupper: Samarbeidet har aldri vært viktigere

Renholder Tove  Rostad (foran), sykepleier Marthe Kari Furuseth og helsefagarbeider Tine Solberg er alle viktige brikker for å holde helsetjenesten i Nordre Land kommune i gang i en krevende tid.
Renholder Tove  Rostad (foran), sykepleier Marthe Kari Furuseth og helsefagarbeider Tine Solberg er alle viktige brikker for å holde helsetjenesten i Nordre Land kommune i gang i en krevende tid. Foto: Per Tandberg

Tove er renholder, Marthe er sykepleier og Tine er helsefagarbeider. Aldri har de vært mer avhengig av hverandre.

Rundt i kommune-Norge er det tusenvis av ansatte som gjør en formidabel jobb i en krevende tid. Korona-pandemien setter alle på prøve, og det blir ekstra tydelig hvor mange yrkesgrupper som er avhengig av hverandre for at velferdsstaten skal fungere til beste for innbyggerne. 

Så også i Nordre Land kommune i Innlandet. Der er renholder Tove  Rostad (56), sykepleier Marthe Kari Furuseth (35) og helsefagarbeider Tine Solberg (28) i full jobb for helse- og omsorgsetaten. De er viktige aktører i kampen mot smittespredning.

- Hverdagen er annerledes, og det er mange nye rutiner. Oppsummert går det likevel veldig bra her hos oss. Og vi føler at jobben vår virkelig betyr noe, sier de tre.

Høyt fokus på desifinsering

Tove Rostad er til daglig renholder i skoleverket. Halvannen uke før påske begynte hun også å jobbe på sykehjemmet.

- Skolene har jo vært tomme en stund, mens de på sykehjemmet er enda mer avhengig av grundig renhold. Så det er fint å kunne bidra der behovet er størst, sier Tove.

Hun forteller at arbeidsoppgavene er kjente selv om hun nå også jobber på et annet sted, men at det samtidig er mye mer å huske på enn det var før. 

Spesielt er det nye mer fokus på desifinsering.

- Vi vasker først med såpe og vann, og deretter går vi over med klor eller overflatesprit. På sykehjemmet spriter og klorer vi tre ganger hver dag. I tillegg til at de ansatte der også spriter fortløpende.

Tover er spent på hvordan arbeidshverdagen vil bli når skolene åpner igjen. 

- Da blir det nok langt mer krevende, sier hun.

Har delt de ansatte i to grupper

Marthe Kari Furuseth er sykepleier i hjemmetjenesten, og er til daglig hos flere brukere rundt i kommunen.

- Det har vært gjennomført mange foreberedelser, og det er stadig nye ting som kommer til. Vi har opprettet et eget «koronateam» som sammen med ledelsen har utarbeidet nye rutiner og retningslinjer: dette handler blant annet om desinfiseringsrutiner inne på kontoret og i bilene, vi har delt arbeidsstokken og pasientgruppa i to. Både for å minske risikoen for at hele arbeidsstokken må i karantene samtidig, og for å redusere antall ansatte som er inne hos én bruker. De to teamene har også separat kontor, egne biler og telefoner på hvert team og besøkslister hjemme hos brukerne, forteller Marthe.

Hun forklarer osa at de har laget prosedyrer for observasjon av koronasyke brukere, øvd på smittevernutstyr, forberedt smittevernskasser med alt nødvendig utstyr - som står klare til å tas med ut til mistenkt smittede eller smittede brukere. 

Foreløpig har Nordre-Land vært heldig og har kun ett bekreftet tilfelle blant innbyggerne. De ble påvist i mars hos en som kom fra utlandet. 

Gjør hvedagen så normal som mulig

Tine Solberg er helsefagarbeider på Landmo omsorg- og rehabiliteringssenter, og jobber på en avdeling for demente. Hun forteller om ekstra utfordringer knyttet til at beboerne ikke får ta imot besøk.

- Det blir mye kontakt via telefon og nettbrett. Og det hender noen beboere bruker balkongen og har samtaler med pårørende som står utenfor. Utover dette forsøker vi å holde hverdagen så normal som mulig. Beboerne våre trenger det.

Tine er også plasstillitsvalgt og vara for Deltas hovedtillitsvalgte i kommunen, Vibeke Bjørkeli. Hun sier at medlemmene viser stor forståelse for at det er kommet en del nye rutiner og krav i den spesielle situasjonen vi er i nå. 

- Blant annet er sommerferien blitt påvirket. Tidilgere er den blitt avviklet i to perioder, tidlig og seint, som vi kaller det. Nå er den delt opp i fire perioder på grunn av behovet på arbeidsplassen. Da får jo ikke alle oppfylt sine ferieønsker, men det går likevel greit. 

Tine Solberg sier selv hun er stolt helsefagarbeider, og at hun også var det før Koroan-pandemien traff landet. 

- Jeg håper likevel at de som står i yrket kjenner enda mer stolthet nå, og at flere blir oppmerksomme på hvor viktig det er at vi klarer å rekruttere nok framover.

Helsefagarbeideren føler seg trygg i jobben, men kjenner likevel på frykten for å dra smitte inn i institusjonen der hun er ansatt.

- Derfor er jeg veldig nøye med å følge alle smittvernregler også når jeg har fri. 

Kommer styrket ut av dette

Tove, Marthe og Tine er alle enige om viktigheten av samarbeidet mellom ulike yrkesgrupper er blitt enda tydeligere nå i Korona-krisen.

- Vi er blitt mer bevisst hvor viktig det er at alle gjør en god jobb for at tjenesten til slutt skal bli bra for innbyggerne. Og jeg tror flere av oss har fått øynene opp for hvor utrolige mange gode kollegaer vi har rundt oss. Og som vi kanskje ikke har vært flinke nok til å se og sette pris på like mye før.

På hver sin måte har alle tre fått mange nye rutiner å forholde seg til. Og de er samstemte om at flere også kommer til å bli videreført når verden blir «normal» igjen. 

- Spesielt tror vi at økt fokus på hygiene absolutt er noe å ta med videre. Og at det blir enda bedre satsing på samarbeidet mellom ulike yrkesgrupper for å løse felles oppgaver.

Moro å bli heiet på, men...

Både renholderen, helsefagarbeideren og sykepleieren forteller om mange hyggelige og oppmuntrende kommentarer om hvor viktig jobben de gjør er.  

- Flere er veldig flinke til å stoppe å rose oss. Og det er jo veldig moro, forteller Tove. 

Også de andre har opplevd lignende epsioder. 

- Det kjennes godt å bli heiet på, og vi håper det ikke slutter når pandemien er over. Mange av yrkesgruppene som står i første linje i kampen mot smitten ligger jo ikke veldig høyt på lønnstabellene, så bedre betalt er selvfølgelig noe vi alle ønsker oss for den viktige jobben vi gjør, avslutter Tove  Rostad, Marthe Kari Furuseth og helsefagarbeider Tine Solberg.