Skatteplikt på deler av diettgodtgjørelse fra nyttår

Rundt 500.000 nordmenn har skattefri diettgodtgjørelse som kompensasjon for reising i jobben. Fra nyttår blir deler av den skattlagt. – Håpløst, sier 2. nestleder i Delta, Trond Ellefsen.
Til nå har dekning av diettgodtgjørelse vært skattefri. Som et resultat av høstens budsjettforlik har regjeringen og budsjettpartnerne bestemt at deler av diettpengene ansatte får på reise, skal bli trekkpliktig fra og med 2018. Helt konkret blir det slik at 150 kroner av diettgodtgjørelsen hvert døgn skal skattlegges. Arbeidsgiver vil også måtte betale arbeidsgiveravgift av dette beløpet.
Den nye skatten vil gi staten en ekstra inntekt på 212 millioner kroner årlig.
De som får dekket faktiske utgifter etter regning, vil fortsatt kunne motta dette skattefritt.
Reduserer verdi av fremforhandlede avtaler
– For dem som reiser en del i jobbsammenheng, er den skattefrie diettgodtgjørelsen en del av kompensasjonen for de ulempene reising medfører i form av ekstrabelastninger og uregelmessig arbeidstid. Den nye skattleggingen gjør at fremforhandlede avtaler om diett blir mindre verdt. Dette vil vi naturligvis ha med oss i kommende forhandlinger på vegne av medlemmene, sier 2. nestleder i Delta, Trond Ellefsen.
Selvmotsigende trekk fra regjeringen
Han påpeker at den nye bestemmelsen også kolliderer fullstendig med regjeringens eget mål om forenkling, forbedring og fornying.
– Dette er en forverring som skaper forvirring og vil føre til økt byråkratisering, sier han.
YS krever kompensasjon for medlemmers inntektstap
På sin Facebook-side melder YS Stat følgende:
«YS Stat kan allerede nå si klart fra om at dette vil avspeile de endrede kravene som vi nå fremmer i de pågående særavtaleforhandlingene. Dette skal kompenseres.»
Yrkestrafikkforbundet (YTF) som også er en del av YS, har allerede fått regjeringen til å gjøre unntak i regelen for langtransportsjåfører. For en yrkessjåfør med 200 reisedøgn ville skatten utgjort et tap på 150 kroner dagen og 30.000 kroner i året.
Les mer om saken Yrkestrafikkforbundet kjørte.
Lever reiseregninger før nyttår
Den nye skatteregelen gjør det særlig viktig å levere reiseregninger før nyttår i år. Ifølge økonomirådgiver Espen Øren hos Infotjenester vil også reiser som er foretatt før årsskiftet, bli skattlagt dersom en venter med å levere reiseregningen til 2018. Øren antar at mange nå vil vurdere hvilke avtaler de har, og om det kan være lurt å gå over fra å reise på diett til å reise på regning.