Signerte ny hovedavtale for KS-området

HOVEDAVTALEN FOR KOMMUNENE: Her får forhandlingsleder i YS Kommune, Erik Kollerud, pennen av direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, for å signere protokollen for den prolongerte hovedavtalen.
HOVEDAVTALEN FOR KOMMUNENE: Her får forhandlingsleder i YS Kommune, Erik Kollerud, pennen av direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, for å signere protokollen for den prolongerte hovedavtalen. Foto: Siv M. Bjelland

Protokollen for forlengelse av hovedavtalen fram til 31. desember 2019 er nå signert av alle partene. Hovedavtalen regulerer rettigheter og plikter for tillitsvalgte, og omtales gjerne som tillitsvalgtes «bibel».

Hovedavtalen i KS utløp 31. desember 2017. KS-området omfatter alle landets kommuner, unntatt Oslo. I forhandlingene ble det ingen endringer i selve hovedavtaleteksten, det vil si at hovedavtalen prolongeres.

LES MER: Prolongert (forlenget) hovedavtale KS-området tariffperioden 2018-2019

Partene ble i forhandlingsprotokollen enige om å presisere hvordan enkelte tekster skal forstås. Det kan du lese mer om her.

Arbeidskamp og pensjonsrettigheter

- I forhandlingene har vi vært opptatt av praksisen der arbeidsgivere slutter å betale pensjon til arbeidstakere i streik, sier forhandlingsleder i YS-K, Erik Kollerud.

I forbindelse med langvarig streik melder arbeidsgiver etter en viss tid ansatte ut av pensjonsordningen. For streikende medlemmer dekker Delta «pensjonstapet», og betaler inn dette til pensjonskassen.

De er enige om å nedsette en partssammensatt arbeidsgruppe som skal kartlegge og gjennomgå hvilke konsekvenser et eventuelt streikeuttak har for rettigheter til AFP, pensjon og tariffavtalte forsikringsordninger. Uavhengig av dette er partene fortsatt gjensidig opptatt av å begrense disse konsekvensene av streik for den enkelte, og vil videreføre dialogen.

Kommunestruktur og regionreform

At alle de berørte er representert ved store endringer som for eksempel kommunesammenslåinger er viktig.

- Vi har vært opptatt av behovet for at alle forhandlingssammenslutningene får delta i partssammensatte utvalg som skal sikre behovene til de ansatte i forbindelse med kommune- og regionsammenslåing, sier forhandlingsleder i YS-K Erik Kollerud.

YS-K er også fornøyd med å ha fått fastslått betydningen av at alle berørte sammenslutninger er representert i sentrale partsorganer ved store omstruktureringer, som for eksempel kommunereformen.

Andre forhold som har blitt utdypet i protokollen er viktigheten av at tillitsvalgtressursene er tilpasset oppgavene og det omfanget tillitsvalgtrollen til enhver tid krever, herunder økte ressurser ved store omstillingsprosjekter.

Fra hovedavtalens forhandlingsprotokoll framgår blant annet:

Del B paragraf 4 - partssammensatte utvalg: I forbindelse med store omstillinger kommuner og fylkeskommuner anbefaler partene formell deltakelse der alle sammenslutningene skal være representert med møte-, tale- og forslagsrett i omstillingsperioden.

Partene er også enige om at berørte organisasjoner fra alle forhandlingssammenslutningene skal være representert i administrative partssammensatte arbeidsgrupper/ad hoc-grupper (HA del B paragraf 1.3).

Teksten fortsetter under bildet

Erik signerer HA-avtalen i KS foto Siv M Bjelland
- Vi har vært opptatt av tillitsvalgtes vilkår; behov for økonomisk kompensasjon og opplæring, sier forhandlingsleder i YS Kommune, Erik Kollerud. Foto: Siv M. Bjelland

Tillitsvalgtordningen

- Vi har hatt fokus på tillitsvalgtes vilkår og behov for frikjøp og opplæring, sier Kollerud.

I forbindelse med større omstillinger som kommune- og regionreform gjør partene oppmerksom på at behovet for ytterligere frikjøp bør vurderes (HA del B paragraf 3-3j).

Partene er enige om at det som hovedregel innvilges permisjon med full lønn for tillitsvalgte som deltar i tillitsvalgtopplæring i hovedavtale, hovedtariffavtale og tilknyttede særavtaler (HA del B paragraf 3-6).

- Vi er glad for enigheten om at det som hovedregel innvilges permisjon med full lønn for tillitsvalgte som deltar i tillitsvalgtopplæring i hovedavtale, hovedtariffavtale og tilknyttede særavtaler, sier forhandlingsleder Kollerud.

Forståelse og praktisering av hovedavtalen

Partene erfarer at det fortsatt er behov for tiltak som kan bidra til en best mulig avtaleforståelse og praktisering av hovedavtalen lokalt. Det nedsettes en felles arbeidsgruppe som har i oppdrag å lage en veileder om forståelsen av hovedavtalens mest sentrale bestemmelser og hvordan avtalen kan praktiseres på en hensiktsmessig måte.

Oppfølging av rapport fra kompetansebehovsutvalget

Arbeidslivet vil endre seg framover på grunn av ny teknologi. Kompetansebehovsutvalget skal blant annet bidra til mer forskning og til å utnytte allerede eksisterende kunnskap på en bedre måte.

YS Kommune har vært opptatt av å ansvarliggjøre de sentrale partene i KS-området når det gjelder hvordan kommunesektoren best kan møte framtidas behov knyttet til digitalisering og kompetanse.

- Vi har blitt enige med KS i at vi i fellesskap skal vurdere hvordan de enkelte rapportene fra Kompetansebehovsutvalget skal følges opp, med et særlig blikk på konsekvensene for KS-området, sier forhandlingsleder i YS-K, Erik Kollerud.

Dette berører ansattes mulighet for kompetanseutvikling og oppgavedeling på arbeidsplassene, som er viktige temaer for Delta.

Utvalgets arbeid er viktig for beslutningstakere som skal bestemme hva slags utdanninger de har behov for og også for kommuner som skal gjøre arbeidstokken i stand til å møte framtiden. På sikt kan det være aktuelt med et felles forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) knyttet til denne tematikken.

Undervisningspersonalet

De sentrale partene er enige om at undervisningspersonalet har rett til å velge tillitsvalgt på arbeids­plassen etter drøftingsgrunnlaget i HA del B paragraf 3-3a) og b) når en arbeidstakerorganisasjon har flere enn ett medlem på arbeidsplassen, jf. HA del B paragraf 2-2.

2 Tor Arne Gangsø KS Erik Kollerud YS-K foto Siv M Bjelland
Forhandlingsleder i YS Kommune (YS-K), Erik Kollerud (til høyre) og direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, ved signeringen av protokollen for den videreførte hovedavtalen for KS-området. Foto: Siv M. Bjelland

Fakta om hovedavtalen for kommunene i KS-området

De sentrale partene har forhandlet fram en hovedavtale for å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag seg imellom Hovedavtalen har betydning på mange områder, og skal blant annet:

  • Bidra til gode utviklingsprosesser for å utvikle gode tjenester i kommunene og fylkeskommunene
  • Opprettholde tillit og gjensidig forståelse for partenes ulike roller
  • Sikre god involvering ved store omstillinger
  • Være et virkemiddel for et mer inkluderende arbeidsliv