Renholder Kirsti: – Vi har kommet fram i lyset, men ikke fått den rosen vi egentlig fortjener
Kirsti Jensen ble permittert fra sine gamle jobb da Norge stengte ned. 1. april 2020 begynte hun i fast stilling i Fagrent i Tromsø . Nå skal hun snart ut i fødselspermisjon.
Kirsti Jensen er en av de spesialtrente renholderne i Tromsø. De som skal inn i lokaler der man vet det er folk med smitte. Pandemiteamene i Tromsø har 12-18 ansatte. For disse er det ett ord som har gått igjen i over ett år nå: Rekkefølge.
Rekkefølgen på hvordan man tar på seg riktig bekledning, hvordan den skal tas av, når man skal inn i rom med smitte, og hvilke punkter som må vaskes - og ikke minst hvordan.
– Man kan ikke sende hvem som helst inn her, sier Kirstis soneleder, Elisabeth E. Hansen. Det er hun som har ansvaret for renholderne som jobber blant annet på pandemisenteret i Tromsø.
Hun fikk en ekstra utfordring i fanget da hennes ansatte, Kirsti Jensen, ble gravid.
– Kirsti gikk hodestups inn i dette med smittevask. Men hun måtte jo skjermes. Derfor jobber hun ikke lenger på pandemisenteret.
Selv har ikke Kirsti Jensen kjent på frykten.
- Jeg er bekymret for mange andre, men ikke for min egen del. Jeg gjør min del av denne dugnaden.
Samfunnskritisk rolle
Hvor mange ting er vi i kontakt med i løpet av en dag? Lysbrytere, håndtak, stikkontakter, dørkarmer. Dette er bare noen få av de punktene som er blitt ekstra viktig å rengjøre under pandemien.
Da er det kanskje ikke så rart at renholdsarbeidere kjennetegnes som en samfunnskritisk rolle.
– Renholdsbransjen har kommet fram i lyset, men vi har ikke fått den rosen vi egentlig fortjener. Jeg føler ikke at vi har fått mer anerkjennelse fra folk flest, selv om vi ble hyllet fra balkonger og hager da de klappet for oss og alle andre som står og har stått i førstelinja under pandemien.
Sterkere sammen
Koronaviruset påvirker jobben din.Som medlem i Delta står du ikke alene.
Ikke noe som heter en vanlig dag lenger
Alle sonene har hvert sitt ressursteam. De går inn og ut av forskjellige bygg, og fokuset er hele tiden på rent, nytt arbeidstøy hver dag, og å huske å vaske alle punktene. Alle de stedene der smitten kan være.
Mulighet til å ta en pust i bakken
Kirsti Jensen er tydelig på at Fagrent har tatt veldig godt vare på henne, og hensyn til at hun er gravid under hele perioden. Hun har ikke vært borte fra jobb en eneste dag.
– Det er først de siste ukene at jeg har gått ned til å jobbe 50 prosent. Det er vanskelig å sette seg på huk å vaske bak en do, blir raskere sliten nå, så fint å kunne roe ned litt.
9. april skal hun ut i permisjon, og hjem til sønnen Elias Nikolai og samboeren.
Gode smittevernkurs og mye informasjon
Kirsti Jensen roser ledelsen i Fagrent for gode smittevernkurs. For de som jobber i direkte kontakt med koronasmitte har det vært mye fokus på kursing for å bli bevisst hvordan renholdet skal gjøres på en forsvarlig måte. Kursene har vært på et par timer, men Kirsti Jensen skulle gjerne ønske at de varte lenger.
Båter med smitte
I Tromsø er det ikke bare innbyggerne som blir plassert på pandemisenteret. Båter med registrert smitte ringer inn og informerer om at de kommer. Tromsø er en nødhavn og de må ta imot når folk sjøveien ber om hjelp. Båten ligger da gjerne til kai i en ukes tid slik at viruset dør helt ut, og menneskene ombord testes før de får gå i land.
– Vi har fått en del spørsmål om vi kan komme å vaske båtene, men det gjør vi ikke.
Snart trenger ikke Kirsti å tenke mer på verken båter med smitte eller punkter som må vaskes. Hun skal i permisjon fram til 11. januar 2022. Og hjemme venter en spent storebror på å få møte lillebroren sin.