Knuser myten om Likestillingslandet

Likestillingen i arbeidslivet går feil vei, viser en ny rapport lagt fram av Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Tirsdag denne uken la Likestillings- og diskrimineringsombudet fram FNs andre tilsynsrapport om status for kvinners rettigheter i Norge.
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm la fram hovedtrekkene i rapporten til en fullsatt sal, med statsråd Solveig Horne til stede på første rad.
- Norge er fortsatt i førersetet når det gjelder likestilling, men noen trender peker feil vei, sa hun.
Bjurstrøm sa at det er vanskelig å skape politisk mobilisering for de store utfordringene vi likevel har, selv om vi har oppnådd svært mye
Siden FNs kvinnekonvensjon ble 1979 vedtatt i 1979 har kvinners rettigheter blitt overvåket i de 189 av 193 medlemslandene som har ratifisert konvensjonen. Hvert fjerde år skal det rapporteres til FN. At kvinner i Norge ikke diskrimineres er statens ansvar, men Likestillings- og diskrimineringsombudet har tilsynsansvaret.
Et mer sexfiksert samfunn
Blant hovedutfordringene Bjurstrøm trakk fram var økte kjønnsstereotypifisering i samfunnet.
- Unge kvinner i dag må godta ting som vi ville sagt var umulige da jeg var ung, sa likestillings- og diskrimineringsombudet.
- I arbeidslivet opplever mange kvinner innenfor politi, brannvesen og i utelivsbransjen seksuell trakassering, sa Bjurstrøm.
Stikkord er fokus på kropp og utseende, stigmatisering som gjør at noen holdes utenfor arbeidsmiljøet.
- Jeg liker ikke begrepet «seksuell trakassering». Jentene må slippe å ha ansvaret for å si ifra. Noe er galt med systemet, sa hun.
Rapporten ber om at arbeidet mot seksuell trakassering tas inn i HMS-bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, og i HMS-arbeidet ellers.
Saken fortsetter under bildet.

Arbeidslivet fortsatt delt
- De store forskjellene vi har knyttet til jenters valg av omsorgs- og serviceyrker gjør at de tjener mindre og jobber mindre enn menn, sa Bjurstrøm.
Hvorfor søker kvinner seg til disse yrkene når de kommer dårligere ut? Hva kan gjøres med det, det er frivillig å ta disse utdannings- og yrkesvalgene?
- Det virker ikke på meg som det er så store genetiske forskjeller på menn og kvinner at det alene kan forklare hvorfor kvinner ikke søker seg til andre yrker, sa Bjurstrøm.
Regjeringen har gjort et utvalgsarbeid på heltid og partene i arbeidslivet jobber med likelønn. Dette arbeidet fortsetter.
Bjurstrøm sa at arbeidsgivere ikke leser likestillingsloven, kun arbeidsmiljøloven i sitt HMS-arbeid.
- Likestilling må inn i arbeidsmiljøloven og det må jobbes systematisk for å bedre likestillingen på lønn og rekruttering, sa hun.
Hun sa at vi må ha turnusordninger som gir heltidsstillinger.
Høyesterettsdom med bismak
En nylig høyesterettsavgjørelse om fortrinnsretten til utvidelse av stilling gikk i disfavør av den ansatte.
- Det burde være enkelt å få jobbe så mye som man trenger. Dette å få ansettelse i heltidsstilling, det betyr veldig mye for den enkelte, sa Bjurstrøm.
- Dette bør noen gjøre noe med veldig raskt, sa hun. Og ba lovgiver om å komme raskt på banen.
