Det haster med bedre smittevern
‑ Nå må smittevernet for ambulansepersonell tas på alvor. Ansatte i ambulansetjenesten er ekstra utsatt. Nå må nødvendige tiltak på plass. Det haster, sier Ola Yttre, leder for Ambulanseforbundet i Delta.
En studie som er utført av Folkehelseinstituttet (FHI) og gjengitt i Tidsskrift for Den norske legeforening viser at ambulansepersonell, renholdere og helsefagarbeidere er mest utsatt for koronasmitte. Psykologene er minst utsatt, mens legene testes mest.
I 2020 ble 5673 ansatte i norsk helsevesen smittet av covid-19. Smittetallet var høyest i siste halvdel av året. Med 95 smittetilfeller av 5203 ambulansearbeidere, var det yrkesgruppen i undersøkelsen med hyppigst positiv test for koronasmitte, skriver NRK.
‑ Dette har vi advart mot lenge og tatt opp på ny og på ny, både når det gjelder smittefare under pandemien, men også den smittefaren ambulanseansatte utsettes for i det daglige. Nå må det handles. Tiltakene må på plass, krever Yttre.
Ansatte må beskyttes
Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen mener at tallene gir grunn til en viss bekymring.
‑ Helsearbeidere står i fremste linje i bekjempelse av pandemien. Når det viser seg at ambulansepersonell, renholdere og helsefagarbeidere er mest utsatt for koronasmitte så må vi gjøre mer for å beskytte de ansatte enda bedre enn i dag. Det gjøres en formidabel innsats, men vi må ta vare på de ansatte for at de skal kunne utføre jobben og ta vare på pasienten. De har krevende jobber i risikofylte tider. De skal beskytte seg selv. De skal beskytte pasienter. De skal unngå å smitte nær familie. Her har vi mye å lære og mye å ta fatt i, både for å kunne håndtere de kommende ukene og månedene, men også for å være godt forberedt og ha gode beredskapsplaner og –rutiner til neste gang det kreves en ekstraordinær innsats, sier hun.
Høyest smitte blant ambulansepersonell
FHI-studien viser at i helsetjenesten var insidensen for hele perioden 1,48 prosent. Påvist smitte var høyest blant ambulansepersonell og sykehjemansatte, med insidens på henholdsvis 1,83 prosent og 1,86 prosent. Leger ble testet mest (1,45 tester per person), mens andelen positive tester var høyest blant renholdere (2,78 prosent) og ambulansepersonell (1,57 prosent). Med 1,83 prosent var ambulansepersonell yrkesgruppen med høyest insidens, mens psykologer hadde den laveste: 0,80 prosent.
‑ Ansatte i helse- og omsorgstjenesten er avgjørende for ivaretakelse av alle pasienter og tjenestemottakere under pandemien, både med og uten covid-19. Smitte blant ansatte kan ha store konsekvenser både for deres egen helse og for ytelsen av nødvendige helsetjenester. Ansatte i isolasjon eller karantene kan true kapasiteten i tjenesten og øke arbeidsbelastningen, samtidig det medfører økt risiko for utbrudd, skriver forfatterne av studien.
Økt testing kan forebygge smitte
- Ambulansepersonell, helsefagarbeidere, pleiemedarbeidere og renholdere er grupper som ble testet mindre. Samtidig har disse en relativt høy andel positive tester. Dette kan indikere høyere skjult smitte blant disse gruppene. Vi vet at ansatte kan føre smitte videre til pasienter og beboere. En økt innsats for å få opp testandelen i disse store yrkesgruppene vil potensielt kunne forebygge smittespredning i helsetjenesten. Høy insidens blant ambulansepersonell er bekymringsfullt, ettersom de ser ut til å ha høyere smitte uavhengig av en del andre karakteristika, påpeker forfatterne.
– Vi er litt bekymret når det gjelder ambulansepersonell fordi vi har gjort noen analyser ved siden av dette, hvor det ser ut til at de har en litt høyere påvist smitte uavhengig av andre karakteristika, sier lege Mari Molvik, FHI, til Dagens Medisin. Hun understreker imidlertid at det ikke kan fastlås hvor smitten har skjedd.
Krever bedre smittevern
Yttre sier til NRK at han stadig får bekymringsmeldinger fra ambulansepersonell som ikke blir prioritert i vaksinekøen hos de lokale helseforetakene.
– Det er et problem at vi ikke har noen nasjonale retningslinjer for ambulansetjenesten. Det er opp til hvert enkelt helseforetak å bestemme hvordan de vil utføre vaksineringen, sier han.
I april i 2020 gikk Yttre ut i Dagsrevyen og advarte mot for dårlig smittevernsamtidig som han krevde tiltak som sikrer godt smittevern over hele landet.
Ambulanseforbundet i Delta tok opp saken på ny i mai 2020 etter at en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet viste at tilsyn utført i 2018 og 2019 resulterte i pålegg ved samtlige 111 tilsyn.
Tidlig i 2021 anbefalte Yttre at de i aller første linje burde prioriteres.
– Når ambulansen kommer, er våre folk ofte de første som har kontakt med pasienten. Situasjonen er gjerne akutt eller stressende, og det er ikke lett å overholde verke en-meteren eller andre smittervernregler i en trang bil på turer som kanskje varer i over en time, sa han til TV2.
- Både pasienter, befolkningen og ansatte i ambulansetjenesten har krav på godt smittevern. Nå trengs det et krafttak. Vi må ha trygge ambulanseansatte. Trygge ambulanseansatte gir trygge pasienter. Det må arbeides systematisk og planmessig. Avvikene må lukkes. Det haster, sier Yttre.