Delta mener mindre lønnsvekst i offentlig sektor må kompenseres

- Vi tok ansvar i fjor. Mindrelønnsveksten i offentlig sektor må kompenseres, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen, som er godt forberedt foran årets mellomoppgjør. (Foto: Nadia Frantsen).
- Vi tok ansvar i fjor. Mindrelønnsveksten i offentlig sektor må kompenseres, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen, som er godt forberedt foran årets mellomoppgjør. (Foto: Nadia Frantsen).

- At vi tok ansvar og forholdt oss til frontfagsrammen i 2020, mens industrien ikke gjorde det er uakseptabelt, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen etter å ha studert de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

– Offentlig sektor hadde i fjor en mindrelønnsvekst i forhold til frontfaget. Skal vi klare å rekruttere, beholde og kvalifisere fagpersoner til sektoren og skal modellen fungere og tilliten opprettholdes, må det vises i årets mellomoppgjør, mener hun.

‑ Tallene viser at industrien og privat sektor forøvrig tok ut langt større lønnsvekst enn offentlig sektor, sier Ruud Thorkildsen som peker på at TBU-tallene viser at norsk industri likevel styrket konkurranseevnen betydelig gjennom 2020. Dette er resultat av at timelønnskostnadene i norsk industri har i 2020 falt betydelig sammenlignet med handelspartnerne.

Stor usikkerhet

Mandag 15. februar presenterte TBU den foreløpige rapporten for 2021.  Rapporten danner utgangspunkt for årets lønnsoppgjør. TBU peker på at usikkerheten rundt utviklingen i norsk økonomi er uvanlig stor.

dypestre  fallet.PNG
- Dette er det dypeste fallet vi har sett i norsk økonomi i nyere tid, sa TBU-leder Geir Axelsen da han presenterte TBU-tallene.

Det mangler foreløpig tall for kommunene. I Spekter-bedrifter utenom helseforetakene og i helseforetakene er årslønnsveksten anslått til 1¾ prosent. For ansatte i staten er årslønnsveksten foreløpig beregnet til 1,8 prosent.

For de største forhandlingsområdene varierer anslagene på lønnsoverhenget fra ¼ til 1½ prosent.

Reallønnsveksten etter skatt fra 2019 til 2020 for lønnsmottakere med gjennomsnittlig årslønnsnivå og lønnsvekst som i de store forhandlingsområdene, er foreløpig beregnet til mellom 0,7 prosent til 2,2 prosent.

Utvalget anslår nå en prisvekst (KPI) på 2,6 prosent fra 2020 til 2021.

Lønnsvekst 2020.PNG
TBU: Lønnsvekst 2020 i forhandlingsområder.

Formidabel innsats fra offentlig ansatte

‑ Ansatte innenfor offentlig tjenesteyting har gjort en formidabel innsats det siste året. Pandemien har til fulle vist hvor avgjørende våre medlemmers innsats er. Våre medlemmer skal ikke være i tvil om at vi kommer til å stille klare krav i årets oppgjør. Vi er godt rustet og forberedt, sier Ruud Thorkildsen.

- Delta vil alltid bidra til et ansvarlig oppgjør. Et ansvarlig oppgjør innebærer at våre medlemmer får sin rettmessige del av verdiskapningen i samfunnet.

Kvalitet og kompetanse

‑ Vi må ha et lønnsoppgjør som sikrer interessene til våre medlemmer og som dermed også bidrar til kvalitet i offentlige tjenester. Det er et betydelig behov for mer offentlig arbeidskraft i årene som kommer. Vi trenger riktig person på riktig sted med riktig kompetanse. Da må det satses og både lønnsnivå og lønnsutvikling må bidra i riktig retning. Samtidig må det legges til rette for systematisk kompetanseutvikling for alle på den enkelte arbeidsplass, sier Delta-lederen.

TBU-tallene viser at i 2020 utgjorde den gjennomsnittlige lønnen for kvinner 89,3 prosent av den gjennomsnittlige lønnen for menn for alle heltidsansatte per november. For heltids- og deltidsansatte samlet var kvinners lønn 87,5 prosent av menns lønn, mot 87,8 prosent året før.

TBU peker på at «veksten i gjennomsnittslønn eksklusive opsjons- og naturalytelser fra november 2019 til november 2020 var 2,8 prosent for administrerende direktører i privat sektor. Lønnsveksten for alle heltidsansatte lønnstakere var 2,3 prosent i samme periode.»

Dette reagerer Delta-lederen på.

‑ Utgangspunktet for vårt arbeid med tariffoppgjørene er våre tariffpolitiske retningslinjer som er vedtatt av Deltas kongress. Der er vårt oppdrag tydelig formulert: «Lønnsveksten for ledere skal ikke være høyere enn lønnsveksten som avtales for andre grupper.» Når alle andre viser ansvar må også administrerende direktører forstå alvoret og holde igjen. Alt annet er umusikalsk og umulig å forsvare, påpeker hun.

Utvalget oppdaterer rapporten i mars, og vil da også vurdere anslaget på prisveksten i 2021 på nytt. Utvalget vil også legge fram en rapport etter inntektsoppgjørene i juni som vil redegjøre for resultater av lønnsoppgjør i 2021.

Les hele rapporten her (link til pressemelding, presentasjon og rapport).

TBU oppsummert..PNG
TBU oppsummert.

– Tallene er mer usikre enn til vanlig, men vi har likevel fått et godt faktagrunnlag for oppgjøret, sier YS-leder Erik Kollerud.

– Det er mer usikkerhet i prisvekstanslaget enn normalt på grunn av pandemien. Vi kan nok uansett vente oss en betydelig høyere prisvekst i år enn i fjor, sier Nina Skrove Falch, sjeføkonom i YS og medlem av TBU.

TBU-leder Geir Axelsen er gjest i Fredagspraten på delta.no fredag 18. februar kl. 09.00.