Delta krever beredskapsløft

Et samlet beredskapsmiljø i Delta krever at den nye regjeringen leverer et beredskapsløft. - Beredskapen må styrkes, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen. (Foto: Nadia Frantsen).
Et samlet beredskapsmiljø i Delta krever at den nye regjeringen leverer et beredskapsløft. - Beredskapen må styrkes, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen. (Foto: Nadia Frantsen).

-Vi forventer at den kommende regjeringen presenterer et solid beredskapsløft. Både den nære hverdagsberedskapen og kriseberedskapen må prioriteres og styrkes. Alle skal være trygge, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen.

I Deltas "Krav og innspill til ny regjeringsplattform", som er oversendt de to partilederne Jonas Gahr Støre (A) og Trygve Slagsvold Vedum (SP), ber Delta den kommende regjeringen om å "styrke både hverdagsberedskapen og arbeidet for å forebygge større uønskede hendelser.  Utdanning og kompetanseutvikling innen samfunnssikkerhet og beredskap må få et løft. Øvelseskulturen må styrkes og øvelser må involvere alle aktuelle områder og aktører."

Bedre samordning og flere øvelser

Trond Busterud.PNG
- Vi må øve mer og utvikle beredskapskulturen, krever Trond Busterud, leder for Brannforbundet i Delta.

Trond Busterud, leder i Brannforbundet i Delta, Bjørn Tore Mikkelsen, leder i Delta Luftfart og Lars Nedrevåg, leder for Redningstjenestens Personalforening (RTPF) følger opp: 

- Beredskapsarbeid og beredskapsplanleggingen må tas på alvor. Det handler både om enkeltmenneskene og samfunnets trygghet og sikkerhet. Sentrale myndigheter må stimulere til at beredskapskulturen utvikles og styrkes. Beredskapsarbeidet må prioriteres i kommunene og det må settes inn nødvendige tiltak. Det må være felles tverrsektorielle, tverretatlige og tverrfaglige øvelser og vi må lære av øvelsene og tette beredskapshull. Vi må hele tiden heve kvaliteten på beredskapsarbeidet, sier de tre.  

Busterud, Mikkelsen og Nedrevåg peker på behovet for samordning, samhandling, koordinering og helhet i samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet. Det må være tilstrekkelig med personell, kompetanse, ressurser, kapasitet, tid, utstyr og materiell for å ivareta behovet for sikkerhet og beredskap for befolkningen over hele landet.  

- Erfaringer fra både pandemien og reelle hendelser illustrerer viktigheten av kontinuerlig evaluering og utvikling, påpeker Busterud, som også vil ha på plass heltids ledelse i alle brann- og redningsvesen. 

Lokal innsikt og forankring

oy.PNG
- Publikum må være trygge, sier Ola Yttre, leder for Ambulanseforbundet i Delta.

- God beredskap må være basert på god lokal innsikt og god forankring i lokale forhold og utfordringer, fremholder Ola Yttre, leder i Ambulanseforbundet i Delta. Yttre og hans kolleger i Ambulanseforbundet har i årevis kjempet for å få forskriftsfestet responstider for ambulansetjenesten. I mars 2021 fikk de gjennomslag i Stortinget. 

‑ Vi har jobbet intenst og målbevisst med responstid gjennom mange år. Denne saken kommer vi til å holde tak i helt frem. Det må være god ambulanseberedskap med god kvalitet. Publikum må ha trygghet for at ambulansetjenesten fungerer og at responstiden holdes. Du må vite at ambulansen kommer enten du befinner deg på Nordberg eller Nordkapp. Hvert sekund teller, sier Yttre. 

God bemanning, kompetanse og forutsigbarhet

Erik Klomsten, leder i Delta Samfunnssikkerhet, peker på behovet for god nok bemanning på alle nivåer og hos alle involverte aktører. 

- Krisehåndtering krever god oversikt, god og godt koordinert ledelse og tilstrekkelig med personell for å sikre befolkningen og samfunnet, sier Klomsten.  

- Vi har særlig etterlyst behovet for økt økonomisk forutsigbarhet. Vi må ha sikkerhet for at vår tjeneste prioriteres og satses på stabilt over tid, understreker Trond Olav Johansen, leder i Utrykningsfartøyenes Forening (UFF).

Delta mener at kompetansen på feltet må styrkes. Det må være rom og tid for kompetanseutvikling gjennom hele arbeidskarrieren. Alle må få tilbud om kompetansehevende tiltak. Arbeidsplassen må styrkes som læringsarena.  

Deltas beredskapsforum 

Delta etablerte nylig Deltas Beredskapsforum der disse medlems- og yrkesorganisasjonene er med: Ambulanseforbundet i Delta, Delta Luftfart, Brannforbundet i Delta, Redningstjenestenes Personalforening (RTPF), Delta Samfunnssikkerhet og Utrykningsfartøyenes Forening (UFF). 

Formålet til gruppen er å skape en faglig arena for erfaringsutveksling, informasjonsdeling, samarbeid, samordning og kompetanseheving. Videre er målsetningen at gruppen skal styrke det helhetlige og systematiske samfunnssikkerhetsarbeidet mellom aktørene innad i Delta, og også mot relevante eksterne beredskapsmiljø. 

Beredskapsforumet skal være den faglige og rådgivende instansen i beredskapsrelaterte saker, og blant annet bidra til Deltas høringssvar i offentlige prosesser som omhandler nasjonal, regional og lokal beredskap.  

Opplæring og øvelse 

Delta har tidligere krevd at følgende tiltak må iverksettes: 

  • Umiddelbar oppretting av identifiserte mangler som kan rettes raskt 
  • En grundig kartlegging av risiko  
  • Opplæring og øvelser i beredskap, kriseledelse og krisehåndtering 
  • Forsterke arbeidet med å la erfaringer vunnet gjennom pandemien danne grunnlag for langsiktig planlegging og å etablere en god beredskapskultur 
  • Øke grunnbemanningen og øke antall som jobber heltid 
  • Øke krisekompetansen og legge til rette for kompetanseutvikling for alle 

Nå gjentar Delta kravene og forventer at en ny regjering tar tak i de store samfunnssikkerhet- og beredskapsutfordringene. 

- Nå er det viktig å påse at forhold som kan løses umiddelbart blir tatt hånd om. Dernest må det lages langsiktige, overordnede planer og tiltak for å være godt rustet for å løse fremtidens beredskapsutfordringer. Samfunnets totale beredskapsressurser må utnyttes på best mulig måte, sier Ruud Thorkildsen.