Bruk helsefagarbeidernes kompetanse

Leder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes, deltar under Arendalsuka og vil bruke uken til å fremme yrkesgruppen. I dag deltok hun i frokostmøte med påfølgende debatt på Madam Reiersen. Hun er også aktuell med debattinnlegg på trykk i Dagsavisen i dag 15. august.
Leder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes, deltar under Arendalsuka og vil bruke uken til å fremme yrkesgruppen. I dag deltok hun i frokostmøte med påfølgende debatt på Madam Reiersen. Hun er også aktuell med debattinnlegg på trykk i Dagsavisen i dag 15. august. Foto: Anne-Lise Mørch von derFehr

‑ Bruk helsefagarbeidernes kompetanse. Det er kravet fra Jette Dyrnes, leder i Helsefagarbeiderne i Delta, i et innlegg i Dagsavisen 15. august.

Denne uken deltar Dyrnes på Arendalsuka og vil bruke uken til å fremme helsefagarbeiderne og deres kompetanse, både gjennom egne arrangementer og i kontakter med politikere, organisasjonsfolk og aktører innenfor helsevesenet.

Utviklingen må snus

- Helsefagarbeidernes kompetanse må bli tatt i bruk. I dag er det for mange helsefagarbeidere som forteller at deres kunnskap, innsikt, erfaring og kompetanse ikke blir tatt i bruk. Den utviklingen må snus. Profesjonene og yrkesgruppene trenger hverandre og må utfylle hverandre for å skape god kvalitet, sier Dyrnes.

Her er de fem kravene hun stiller til arbeidsgiver:  

  1. Gjennomfør et helsefagarbeiderløft. Bruk helsefagarbeidernes kompetanse.
  2. Rekrutter flere helsefagarbeidere, også i sykehus.
  3. Helsefagarbeidere må få ta del i etter- og videreutdanning
  4. Legg til rette for god samhandling og oppgavedeling mellom profesjoner og yrkesgrupper.
  5. Skap et arbeidsmiljø der alle verdsettes. Det gir god pasientkvalitet.

Debattinnlegget

I debattinnlegget (se under) viser hun til flere tall fra en undersøkelse utført i fjor av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Høgskolen i Oslo og Akershus, for Helsefagarbeidere i Delta, som underbygger hennes argumentasjon.

Les hele debattinnlegget fra Jette Dyrnes her:

Helse-Norge trenger alle. Leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, hjelpepleiere, alle andre ansatte. Alle må til for å skape fremtidens helsevesen: Pasientens helsevesen.

En undersøkelse utført i fjor av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Høgskolen i Oslo og Akershus, for Helsefagarbeidere i Delta viser at helsefagarbeidere har mye kunnskap og ferdigheter som de ikke får brukt. 30 prosent av helsefagarbeiderne har kompetanse og ferdigheter som de ikke får brukt. For helsefagarbeidere med videreutdanning er tallet 39 prosent.

Kun 30 prosent svarer at arbeidsgiver ofte eller alltid legger til rette for etter- og videreutdanning. 60 prosent forteller at de ikke har en kompetanseplan.

AFI konkluderer slik: «I helsefagarbeidernes uutnyttede kompetanse ligger et potensiale som vil være viktig å få utnyttet bedre i fremtiden. Her er det store muligheter for arbeidsgivere og de andre partene i arbeidslivet for å organisere arbeidet slik at de ansatte kan utnytte sin kompetanse fullt ut.»

Her er mine fem krav til arbeidsgiver:

  1. Gjennomfør et helsefagarbeiderløft. Bruk helsefagarbeidernes kompetanse.
  2. Rekrutter flere helsefagarbeidere, også i sykehus.
  3. Helsefagarbeidere må få ta del i etter- og videreutdanning.
  4. Legg til rette for god samhandling og oppgavedeling mellom profesjoner og yrkesgrupper.
  5. Skap et arbeidsmiljø der alle verdsettes. Det gir god pasientkvalitet.

Profesjoner og yrkesgrupper må støtte seg til hverandres kunnskap, erfaring og kompetanse. Samarbeidet må fungere i hverdagen, på sengeposten, på sykehjemmet og alle steder der helseansatte, pasienter og pårørende møtes.

Ledelsen må inspirere til og legge til rette for samhandling.

Dyktige helsefagarbeidere er viktige personer i dette samarbeidet. Helsefagarbeideren kan og vil, men slipper ikke til.

 Helsefagarbeidere er autorisert helsepersonell med fagbrev. Mange har videreutdanning på fagskolenivå. Mange har lang og solid erfaring.

Helsefagarbeidere utfører omsorg, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid for pasienter og brukere av helse- og sosialtjenestene.

Medisinstudent Ada Røiseland Madland skrev for tre år siden en personlig takk til helsefagarbeiderne hun har møtt i løpet av sin studietid: «Takk for alt du har lært meg.» Hun takket helsefagarbeiderne som løper, trøster, vasker, prater, men også lager fest, byr opp til dans, synger og samtidig er til stede i livets vanskeligste øyeblikk.

Det er en moderne tilnærming fra en kommende lege. Slik kommer vi på sporet av en ny og bedre virkelighet.