Brudd etter en drøy time for frontfaget
En drøy time etter oppstart ble det brudd i årets tariffoppgjør i frontfaget, som nå går til Riksmekleren.
Det er konkurranseutsatt industri som utgjør det såkalte frontfaget. Denne sektoren forhandler først, og den økonomiske rammen for dette oppgjøret legger føringer for økonomisk ramme også i de øvrige tariffområdene.
- Vi er svært skuffet over arbeidsgivers manglende vilje til reelle forhandlinger i frontfaget, sier Deltas nestleder Trond Ellefsen.
Etter dagens brudd etter en drøy time går oppgjøret nå videre til Riksmekleren, skriver NRK. Etter all sannsynlighet vil det bli satt frist for å komme til enighet til 20. august klokken 24.00, skriver YS i en pressemelding. Blir det ikke enighet i meklingen er det da fare for streik fra arbeidstidens begynnelse 21. august.
– Vi rykker nærmere en storstreik, sier Kjell Morten Aune i Parat til E24 etter bruddet.
Han er ansvarlig for frontfaget og industrioverenskomsten i YS-organisasjonen.
– Bruddet skjer fordi Norsk Industri i realiteten ikke ønsker å forhandle. De tar ikke hensyn til arbeidstagerne, sier Aune.
– De legger overdrevet mye vekt på koronasituasjonen. Det er ikke helsvart i norsk industri og norsk økonomi, og derfor mener vi det er rom for mer lønnsøkning enn overhenget på 1,2 prosent, sier han.
Resultatet i forhandlingene i konkurranseutsatt industri blir førende for den økonomiske rammen i de offentlige avtaleområdene. Det som skjer i forhandlingene i frontfaget er derfor av betydning for Deltas medlemmer.
Delta har ingen medlemmer i frontfaget, men mange medlemmer i NHO-området. Forhandlingene for dem starter opp senere i høst.
Delta krever lønnsvekst
- Delta skal bidra til et ansvarlig oppgjør. Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslår prisveksten i år til 1,2 prosent. Med en så lav prisvekst så er det rom for å få til en reallønnsvekst for alle, sa forbundslederen i Delta Lizzie Ruud Thorkildsen da oppgjøret ble sparket i gang mandag 3. august.
Trygghet i arbeidslivet
2 måneder gratis for nye medlemmer.Delta mener at frontfaget, basert på lønnsutviklingen for både industriarbeidere og funksjonærer, skal være retningsgivende for lønnsveksten i landet som helhet. Det er likevel ingen fasit.
- Vi er i en krevende situasjon. Likevel er det en klar forventning om reallønnsvekst for våre medlemmer, sier Deltas forbundsleder.