Delta vil bedre ordningen for arbeidstøy

- Årets og fjorårets vinter illustrerer svært godt hvorfor vi må jobbe for bedre ordninger for arbeidstøy for våre medlemmer, sier Marit Solheim, 1. nestleder i Delta.
– I dag er det for tilfeldig hvem som får og hvem som ikke får arbeidstøy tilpasset ulike værtyper og årstider. Det er for store forskjeller mellom kommunene og mellom ulike yrkesgrupper, sier Solheim.
– Reglene må bli klarere. Arbeidsgiver har ansvar for å sørge for at arbeidstakere har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, sier hun.
Verst i kvinnedominerte yrker
– Det burde være unødvendig å føre en evig kamp for arbeidstøy. Det er et betydelig likestillingsmoment i dette. Mannsdominerte yrker får arbeidsklær fra topp til tå. Ansatte i kvinnedominerte yrker må kjøpe eget tøy, påpeker Jette Dyrnes, leder i Helsefagarbeiderforbundet i Delta.
– Jeg har slitt ut mange par sko på de fem årene jeg har jobbet her, forteller helsefagarbeider Caroline Mittet Kvernen i Kristiansund.
Da hun startet i jobben i hjemmetjenesten måtte hun låne jakke av tidligere ansatte som hadde sluttet og hengt igjen sin jakke. Klærne var for kalde om vinteren og for varme om sommeren. I 2019 fikk de endelig nye skalljakker, men jakkene dekker bare deler av behovet for skikkelig arbeidstøy tilpasset vær og vind.
Det burde være unødvendig å føre en evig kamp for arbeidstøy.
I Arendal kommune har de tillitsvalgte gjennom flere år arbeidet for en bedre ordning når det gjelder arbeidstøy.
– Vi må ha mer hensiktsmessig og helt nødvendig arbeidstøy, sier Deltas hovedtillitsvalgt Cathrine Berge. Hun peker på at mange ansatte i hjemmetjenesten må ferdes ute i allslags vær når de er ute på oppdrag, Da må det, også for å unngå sykdom og sykefravær, være fullverdige arbeidsantrekk.
– Tynt bomullstøy og fleecegenser er ikke tilstrekkelig, sier hun.